Polonyalı Ölmezi

0
331
najdorf

Polonya Varşova doğumlu Miguel Najdorf (1910-1997) 1939 yılında Buenos Aires’de Satranç Olimpiyatı’nda oynarken 2. Dünya Savaşı patlak verir. Bunun üzerine ülkesine dönmeyen Najdorf, Arjantin vatandaşlığına geçer. İletişime geçmenin zor olduğu dönemde ailesine sağ olduğunun haberini vermek için ise 40 kişiye körleme simultane atar! Najdorf’u en ünlü oyunu kabul edilen “Polonya Ölmezi” ile anıyoruz.

Satranç dünyasında Najdorf renkli bir karakter olarak bilinir. Şakacı  ve konuşkan bir yapıya sahip olan Najdorf hamlesini yaptıktan sonra hemen ayağa kalkar ve karşısına ilk çıkna tanıdığa “Konumumu  beğendin mi?” diye sorarmış. Garip gelebilir ama günümüzde diskalifiyeye yol açacak bu davranış eski yıllarda gayet doğaldı. Oyuncuların masa başında sigara içmesinin serbest olduğu bir dönemden bahsediyoruz!

Aşağıda analizli olarak göreceğiniz oyunun ilginç bir yanı var. Ne zaman oynandığı belli değil! 1928, 1929, 1930, 1935 oynandığı iddia edilen yıllar! Bu oyun pek çok kitapta yerini almış ama oyunun nerede oynandığı belli değil. Kim bilir bu güzel oyun belki de Najdorf’un bir şakasıdır!

Glocksberg – Najdorf, Miguel, Varşova 1935

1.d4 f5 { Hollanda Savunması }

2.c4 Nf6 3.Nc3 e6 4.Nf3 d5 { Siyahlar Taş Duvar Sistemi’ne geçiyor. Siyahların piyon yapısı e4 karesinde siyah at için iyi tutunma noktası yaratacak. Bu sistemin iyi tarafı piyonların gerçekten taş gibi olması. Bununla beraber en büyük eksisi siyahın beyaz karelerdeki kötü fili. }

5.e3 c6 6.Bd3 Bd6 { Beyazlar zararsız bir sistem oynadı. Normalde Filin g2’den geliştirilmesi en etkili yol. }

7.O-O O-O 8.Ne2 Nbd7 9.Ng5 { Burada ne oynarsınız? }

9…Bxh2+! 10.Kh1 Ng4! 11.f4 ( { Eğer } 11.Nxe6 Qh4 { gelirdi. } )

11…Qe8! { Kuvvetli bir hamle. Fikir … Vh5 }

12.g3 Qh5 13.Kg2 { Yıllar evvel bir kombinezon kitabında en zor örneklerden biri olarak gösterilen konum. Hem burdaki hamleyi hem de devamını görmek kolay değil. }

13…Bg1!! { Harika bir hamle beyazın Kh1 savunmasını kesiyor ve Vh2 tehdit etmekte. }

14.Nxg1 Qh2+ 15.Kf3 { Yine buradaki hamleyi bulmaya çalışın. }

15…e5!! 16.dxe5 ( 16.cxd5 e4+ 17.Bxe4 fxe4+ 18.Nxe4 ( 18.Kxg4 Nf6# ) 18…Nde5+! 19.dxe5 Nxe5# )

16…Ndxe5+ 17.fxe5 Nxe5+ 18.Kf4 Ng6+ 19.Kf3 f4! { Bu hamle olmaksızın önceki fedaların anlamı olmazdı. Hat açıcı bir piyon fedası. Daha devamında da bir başka kombinezon sorusuna konu olabilecek hamle serisi geliyor! }

20.exf4 { Yine hamleyi bulmaya çalışın! } ( { Eğer } 20.Bxg6 { Sonrasında 5 hamlede mat var. }20…Bg4+! 21.Kxg4 Qxg3+ 22.Kh5 hxg6+ 23.Kxg6 Rf6+ 24.Kh5 Rh6# ) ( { Eğer } 20.gxf4 Nh4# { mat olur. } )

20…Bg4+!! 21.Kxg4 Ne5+ 22.fxe5 h5# { Najdorf toplam 4 alet feda ederek kazandı. Tartakower bu oyuna “Polonyalı Ölmezi” adını vermiştir.

}  0-1

Demir Büyüközkaya 1961 yılında Najdorf’un İstanbul Satranç Derneği ziyaretini anlatıyor. Bu vesile ile Demir Büyüközkaya’yı rahmetle anıyoruz. Büyüközkaya iyi bir satranççı ve öğretmen olmasının yanında bulunduğu her ortama neşe katan çok sevilen bir insandı. İlerlemiş yaşına rağmen gençlerle beraber olmayı ve en çok da baby chess oynamayı severdi. Hayatta ve satranç tahtasında romantik yapılı bir insandı. Tahtada imkansız gözüken hamlelerin, fedaların peşinde koşar, hayatta ise teknolojik yenilikleri takip eder, buluş yapma hayalleri taşırdı. Satranç camiası Demir ağabeyini hatırlamaya devam ediyor.

2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Demir Büyüközkaya’yı anma turnuvası yapılacaktır.

demir büyüközkaya