Najdorf’un Doğum Günü ve Polonyalı Ölmezi

Najdorf’un Doğum Günü ve Polonyalı Ölmezi

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Bugün 15 Nisan Najdorf’un doğum günü! Polonya Varşova doğumlu Miguel Najdorf (1910-1997) 1939 yılında Buenos Aires‘de Satranç Olimpiyatı’nda oynarken 2. Dünya Savaşı patlak verir. Bunun üzerine ülkesine dönmeyen Najdorf, Arjantin vatandaşlığına geçer. İletişime geçmenin zor olduğu dönemde ailesine sağ olduğunun haberini vermek için ise 40 kişiye körleme simultane atar. Bu şekilde tüm gazetelere haber olarak varlığını ailesine bildirir! Najdorf’u en ünlü oyunu kabul edilen “Polonya Ölmezi” ile anıyoruz.

Satranç dünyasında Najdorf renkli bir karakter olarak bilinir. Şakacı  ve konuşkan bir yapıya sahip olan Najdorf hamlesini yaptıktan sonra hemen ayağa kalkar ve karşısına ilk çıkan tanıdığa “Konumumu  beğendin mi?” diye sorarmış. Garip gelebilir ama günümüzde diskalifiyeye yol açacak bu davranış eski yıllarda gayet doğaldı. Oyuncuların masa başında sigara içmesinin serbest olduğu bir dönemden bahsediyoruz!

Aşağıda analizli olarak göreceğiniz oyunun ilginç bir yanı var. Ne zaman oynandığı belli değil! 1928, 1929, 1930, 1935 oynandığı iddia edilen yıllar! Bu oyun pek çok kitapta yerini almış ama oyunun nerede oynandığı belli değil. Kim bilir bu güzel oyun belki de Najdorf’un bir şakasıdır!


 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Najdorf tam bir Fischer destekçisiydi.

“Bobby’nin bir oyununa baktığımda stil göremiyorum. Bobby mükemmel oynuyor. Ve mükemmeliğin stili yoktur.”

“Bobby taşları tahtaya fırlatıyor ve hep doğru yerlere düşüyorlar”

“Günümüzde turnuvalarda bakıcılara gerek var. Şu çocuklara baksanıza”


1962 Yılında Najdorf’un İSD Ziyareti

Demir Büyüközkaya 1961 yılında Najdorf‘un İstanbul Satranç Derneği ziyaretini anlatıyor. Bu vesile ile Demir Büyüközkaya’yı rahmetle anıyoruz. Büyüközkaya iyi bir satranççı ve öğretmen olmasının yanında bulunduğu her ortama neşe katan çok sevilen bir insandı. İlerlemiş yaşına rağmen gençlerle beraber olmayı ve en çok da babychess oynamayı severdi. Hayatta ve satranç tahtasında romantik yapılı bir insandı. Tahtada imkansız gözüken hamlelerin, fedaların peşinde koşar, hayatta ise teknolojik yenilikleri takip eder, buluş yapma hayalleri taşırdı. Satranç camiası Demir ağabeyini hatırlamaya devam ediyor.

2013 yılı 2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Demir Büyüközkaya’yı anma turnuvası yapılmıştır.

demir büyüközkaya

 

Satranç Okulu tarafından çıkartılan 25 CD’lik Okul ve Kulüp Seti hem öğrenciler hem de öğretmenler için rehber niteliğinde. Bu set ile hiç bilmeyen bir oyuncu tüm incelikleriyle satranç oynamayı öğrenebilir ve turnuvalarda başarıyla oynayabilecek seviyelere kadar yükselebilir. 7’li Satranç Öğreniyorum, açılış, oyunortası ve oyunsonu cd’lerinden oluşan bu seti indirimli fiyatla alabilirsiniz.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir