Kramnik: Şartlı olarak oynamaya hazırım

Kramnik: Şartlı olarak oynamaya hazırım

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Kramnik 6. oyuna, 5. oyuna ilişkin haklarının ileride netleşmesi şartıyla çıkacağı duyurdu. Kramnik mektubunda sadece itiraz kuruluna ve 5. oyunda yenik sayılmasına değil aynı zamanda FIDE’ye de yönelik ciddi eleştirilerde bulunuyor. Haberin devamında Kramnik’in mektubunu ve Kramnik’e destek için bir GM grubu tarafından yazılan destek mektubunu okuyabilirsiniz.


Kramnik’in mektubu:
FIDE başkanı Kirsan Ilyumzhinov’a
DSŞ(Dünya Satranç Şampiyonluğu) İtiraz Kurulu’na

2 Ekim 2006 tarihinde, menajerim FIDE’nin aşağıdaki kararını aldı:

“Yarın, 2 Ekim 2006 tarihinde, saat 15:00’te, Topalov-Kramnik Dünya Satranç Şampiyonluğu maçının 6. oyunu, 3-2 Kramnik’in lehine skorla oynanılacaktır.”

Bu karar üzerine aşağıdaki maddeleri duyururum:



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

1. Bütün haklarım saklı kalmak koşulu ile maça devam etmeye hazır olduğumu bildiririm. Maça devam edişim 5. oyuna ilişkin haklarımın ileride netleşmesi koşuluna bağlı olacaktır.

2. FIDE’nin kararına katılmıyorum ve protesto ediyorum. Benim itirazlarım üzerine alınan kararlar, özellikle itiraz kurulunun istifası, dinlenme odalarındaki tuvaletlerin açılması FIDE’nin yanlış kararlar aldğının kristal berraklığında kabullenişidir. Mantıken FIDE bu kararı ile kuralları ve maç düzenlemelerini ihlal eder şekilde ve uzlaşılmış oyun kuralları ve koşullarını maç süresince benim onayım olmadan değiştirerek 5. oyunu başlatmanın bir hata olduğunu kabul ediyor.

3. FIDE’nin satranç tahtası dışında, çirkin oyunlarla bir galibiyet bağışladığı rakibimin sportmenlik dışı ve eşi benzeri görülmemiş davranışından derin üzüntü duyuyorum.

4. FIDE’deki yüksek seviyeli görevliler bir kez daha satranç dünyasının profesyonel yönünü kendi çıkarlarına utanç verici bir oyun alanına çevirdiler. Kuvvetle inanıyorum ve umuyorum ki, olaylarını bu gelişimi FIDE’deki profesyonel yönetim yapılarının ciddi bir değişikliğe ihtiyaç duyduğunu herkes için açık hale getirmiştir.

Sadece birkaç saat önce, kendi kişisel çıkarlarım ve tüm satranç dünyasının çıkarları arasında bir karar vermek durumuda kaldım. Bu koşullar altında oynamak son derece zor. Ancak protestomu ifade edip maça devam etmeye karar verdim çünkü bunca yıldır birleşmeyi umut eden satrançseverlerin ezici çoğunluğunu hayal kırıklığına uğratmak istemedim.

(Bu kararı verirken)Aynı zamanda bu maçı en yüksek koşullarda düzenlemek için yapabileceklerinin en iyisini yapan Kalmikya halkını da düşündüm.

Son olarak bugünlerde aldığım bütün destek için çok teşekkür ederim.

Elista, 2 Ekim 2006
Vladimir Kramnik
Klasik Satranç Dünya Şampiyonu


Kramnik’e destek mektubu: 

2 Ekim 2006

Sevgili Vladimir,

Küçük bir büyükusta grubu olarak yazıyoruz ama (GM) arkadaşlarımızın büyük çoğunluğunu temsil ettiğimize inanıyoruz. Sadece, büyük bir adaletsizliğe maruz kaldığını düşündüğümüzü ve desteğimizin seninle olduğunu bilmeni istedik.

Şu anda olağanüstü bir psikolojik baskı altında olduğunu takdir ediyoruz ve böylesi açıkça taraflı, adaletsiz ve düşmanca bir ortamda oynamaya devam etmek son derece zor olmalı.

Gelecek günlerde sana iyi şanslar diliyoruz. Eğer bu koşullarda kazanmayı başarırsan ne büyük bir şampiyon olacaksın.

En iyi dileklerimizle,

GM Jonathan Rowson (İrlanda)
GM Peter Heine Nielsen (Danimarka)
GM Magnus Carlsen (Norveç)
GM Jan Gustafsson (Almanya)
GM Tomi Nyback (Finlandiya)
GM Luke McShane (İngiltere)
GM Loek Van Wely (Hollanda)



Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir