Ünlü Satranç Sporcuları I

Ünlü Satranç Sporcuları I

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Mustafa Kemal Atatürk

 1881-1938 yılları arasında yaşadı.  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı.

Çok iyi satranç oynuyordu. Strateji oyunlarında çok başarılıydı. Sadece gösteriş ve kazanmak için spor yapılmasına karşıydı. Ancak çok çalışmak  ve gayret göstermekle başarılı olunabileceği görüşündeydi. Cumhuriyet dönemiyle birlikte modern satranç kitapları çıkmaya başlamış ve Atatürk’ün verdiği talimatlar doğrultusunda satranç ülke genelinde yaygınlaşarak gelişmeye başlamıştı. Önceki yıllarda ülkemizde çıkan yaklaşık 19-20 adet el yazma, taş baskı ve matbaa basımı diğer satranç kitapları kütüphanelerimizde bulunmaktadır. Bu kitaplar dönemlerinin çok üstünde bulunmakla beraber, eski kuralları ve sadece klasik diyebileceğimiz bazı esasları içeriyordu. Ülkemizdeki ilk satranç turnuvası ölümünden sonra, 1943 yılında yapılmış olup, diğer bir çok yenilik Cumhuriyet döneminde gerçekleşmiştir.

İsmet İnönü

1884-1973 yılları arasında yaşadı. Devlet adamı, asker ve siyasetçi.

Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yaptı. Sporcuların sağlam karakterli ve ahlaklı olmalarını önerirdi. Türkiye Satranç Federasyonu’nun 1962 yılında FIDE’ye bağlanmasını İsmet İnönü’nün özel gayreti sağlamıştır. O dönemde satranç derneklerinin açılması ve satranç köşelerinin çıkması o­nun teşvikiyle olmuştur. Pembe Köşk’teki kütüphanesinde çok sayıda satranç kitabı vardır. Almanya’da çıkan aylık bir satranç dergisine aboneydi. Bu dergileri inceler, içindeki yazıları gözden geçirirdi. Ankara’da olduğunda, Anadolu Kulübü’nde satranç da oynardı. Bazı zamanlar mecliste de oynadığı olurdu. Atatürk ve Saraçoğlu’yla bir çok kez oynamış, fakat oyunlar yazılmadığı için günümüze ulaşmamıştır. Çok sayıda oyunu vardır.Çevresindekilerle oynamayı severdi. Çok iyi oynuyordu, satranç oynamayı küçük yaşta öğrenmişti, açılışta taşların gelişimine büyük önem veriyordu. Atları çok iyi kullanıyor ve çeşitli kombinezonların oluşmasını sağlıyordu. Atak bir oyunu vardı.  Analiz yapmayı, uykuya dalarken iyi oyunları analiz yapmayı severdi.


İsmet İnönü


Mehmet Şükrü Saraçoğlu

Mehmet Şükrü Saraçoğlu

1887-1953 yılları arasında yaşadı. İzmir’de okudu. Çeşitli bakanlıklarda bulunduktan sonra, 1942-1946 yılları arasında başbakanlık yaptı.  Bakanlık yaptığı yıllarda,  “Hariciye Köşkü”nde eşiyle problem çözerdi. İstanbul Satranç Derneği kurucularındandır. Satranç oynamaya dernek kurulmadan önce Lüksemburg Kıraathanesi’ne giderdi. Yıllarca satranca hizmet etti ve ülkemizde gelişmesini sağladı.  Yine o yıllarda devletin üst kademelerinde çeşitli oyunlar oynadı. Kuvvetli bir oyuncuydu, piyonları dikkatli ve  güzel kullanırdı. Oyun sonu iyi, özellikle piyonlu oyun sonlarında çok kuvvetliydi.

Selahattin Adil

1882-1961 yılları arasında yaşadı.  Tümgeneral ve Ankara milletvekili  olarak görev yaptı. İstanbul Satranç Derneği kurucularındandır. Daha sonra ticaretle uğraştı. 1946 yılında yapılan bir çok gösteride berabere kalanlar arasında yer aldı.

Bu oyundaki rakibi V.Kornfilt 1914-1967 yılları arasında yaşadı. Etütlere çok meraklıydı. Etüt ve problem köşeleri hazırlayarak, ülkemizde ilk kez yıldırım saatlerini üreterek ve mektupla oynanan satrancın yaygınlaşmasını sağlayarak Türk satrancına katkılarda bulundu. Müzikle ilgilenir, elektrik mühendisliği yapardı. Satranç kitapları İstanbul Satranç Derneği’ne bağışlanmıştır. Selim Palavan oyununu beğenirdi.

 

Selahattin Adil-Villi Kornfilt, İstanbul 1943 ? Merkez Açılışı C22

1.e3 e5 2.d4 exd4 3.Vxd4 Ac6 4.Ve4+ Ve7 5.Vf4 d5 6.Ac3 Af6 7.Ab5 Vb4+ 8.Vxb4 Axb4 9.Axc7+ Şd7 10.Axa8 Axc2+ 11.Şd2 Axa1 12.Fb5+ Şd6 13.Ae2 Ff5 14.b3 Ac2? (14…Ae4+) 15.Ad4! Axd4 16.Fa3+! Şe6 17.Ac7+ Şe5 18.f4+ Şe4 19.Fd3+ mat 1-0


Cemil Cahit Toydemir

Cemil Cahit Toydemir

 1883-1958 yılları arasında yaşadı. İstanbul milletvekili ve orgenerallik yaptı,1945 ve izleyen yıllarda İstanbul Satranç Kulübü başkanlığında bulundu.  Satrancı seven bir kişiydi.

Yusuf Hatemi Şahimoğlu

 İzmir’in güçlü oyuncularındandı. Yıllarca Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı yapmış, bazı turnuvaların düzenlenmesini sağlamış, Op.Dr.Emin Erkul İstanbul’da satranç dergisi çıkarmadan ve hocası sayabileceğimiz  Selim Palavan Jirayr Çakır’a ders vermeden  önce, Selim Palavan’ın 1944 yılında yazdığı “Modern Satranç” adlı kitabını çevirmiştir. Yabancı dili iyi ve öğretmenleri seven bir kişiydi. Daha sonra Ankara’ya geçmiştir.
 

.
Yusuf Hatemi Şahimoğlu

Faydalanılan başlıca eserler:

  • Türkiye Satranç Mecmuası, Haziran 1944-Eylül 1949

  • Aylık Satranç Dergisi, Şubat-Mayıs  1949

  • Bir Dönem Bir Çocuk, A.Öymen İstanbul 2002

  • Anılar ve Düşünceler l – ll, E.İnönü İstanbul 1996-1999

  • Türk Dış Politikası l – ll, B.Oran İstanbul 2001

Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir