Kramnik şiş yedi, Nakamura yine güldü!

Kramnik şiş yedi, Nakamura yine güldü!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Hızlı satranç olarak 16 oyuncu arasında oynanan Londra Klasik’i Nakamura kazandı. Yarı finalde Gelfand, İngiliz GM Adams’ı eledi. Diğer tarafta ise Anand’ı rahat biçimde eleyen Kramnik ile Nakamura karşılaştı. Belki de bu erken finalde Kramnik oyunu zorlarken bir anda şiş yedi ve kaybetti. Finalde Nakamura rakibi Gelfand’ı 1.5 – 0.5 yenince turnuva galibi belli oldu. Yandaki konum oyunun kader  anı. Oyunu uzunca bir süre zorlayan Kramnik filini rakibin d geçeri için verdi ve bu konumda 65…Şf6?? oynadı. Sizce beyaz şimdi ne oynadı?

Turnuvanın ilginç taraflarından biri oyunlarda minik satranççıların sembolik olarak ilk hamleyi yapmasıydı. Minik satranççı Gelfand için 1.e4 yapınca Gelfand’a hamle için ne düşündüğü soruldu. Gelfand “En iyi hamle.” diye cevaplandırdı. Fischer’in “Best by the test” “Test edildi onaylandı” tarzı kafiyeli cevabı da hatırlardadır. Gelfand’a 1.e4 oynayıp oynamayacağı sorulunca “Bugün değil!” cevabı ilginçti.

gelfand-adams

Gelfand beyazla Katalan Açılışı yaptı ve ilk oyunu kazandı.

İkinci oyunda İngiliz GM Adams’ın muhakkak galibiyete ihtiyacı vardı. Gelfand her zaman olduğu gibi Sicilya Savunması’nda oldukça popüler olan Najdorf Varyantı’nı oynadı. Bu varyantın popülerlliği Fischer dönemine kadar gider ve Kasparov’un tercih etmesi ününü artırmıştır. Adams İngiliz Atak yaptı. İngiliz Atak Beyazın Fe3, f3, g4, h4 ile şah kanadından saldırı gerçekleştirmesidir. Gelfand …Ag4 ile tepki verince uzun teorik bir devam yoluna girildi. Bu varyantta uzman olan Gelfand sıkıntı yaşamadan berabereliğe ulaşınca finalist oldu.

 

kramnik-naka-london

Kramnik – Nakamura maçı bir anlamda Anand – Carlsen maçındaki nesil çarpışmasının benzeriydi. Bir yanda kırklı bir yanda yirmili yaşlar…

Kramnik her ne kadar turnuvalarda daha iyi sonuçlar alabilmek ve kazanç sayısını artırmak için stilini keskinleştirse de ilk oyunda beyazla oynarken konumsal bir çif fianchettoyu denedi. Oyun beraberlikle sonuçlandı.

İkinci oyunda Kramnik siyah taşlarla oyunsonuna kalite önde geldi. Nakamura’nın ise fazla piyonu vardı. Oyunu zorlamak için her türlü şansa sahip olan Kramnik zaman da sıkıştırınca kazancı bulamadı. Oyunu daha da zorlayan Kramnik aletini geçer için verdi ve aşağıdaki konum oluştu.

Dünyanın en iyi oyuncuları da hata yapabiliyor. Hele uzun bir oynadılarsa ve yorgunlarsa her türlü hata mümkün. 

naka-kramnik-2

İşte bu şekilde Kramnik şiş yedi ve oyunu kaybetti. “Kırk doğru hamleyi bir yanlış hamle boşa çıkarır” lafı boşa söylenmemiş!

Ruslar bir oyuncu belli bir oyuncuya sürekli kaybederse ona “müşteri” adını takıyorlar. Kramnik son iki Rusya – ABD karşılaşmasında Nakamura’ya kaybetmişti. Bu maçı da bu şekilde kaybetmesi onun için sinir bozucu. Sanırız ki artık nerdeyse Kramnik, Nakamura’nın müşterisi haline geldi

gelfand-naka-london

Final maçı Gelfand ile Nakamura arasında oldu. Gelfand Grünfeld Savunması’na girdi. Nakamura 16’ncı hamlesinde 9 dakika harcayarak kötü sinyaller verdi. Her oyunda 25 dakika olduğu düşünülürse çok uzun bir zaman gerçekten ama Gelfand’ın bu hamleye hatalı cevabı Nakamura’ya şans verdi. Yine karışık mücadele ardından Nakamura kazandı.

İkinci oyunda beyazla oynayan Gelfand, Nakamura’nın Şah Hint’ine karşı Averbach sistemi oynadı. Beyazın elde ettiği alan üstünlüğü artmayınca oyun beraberlikle sonuçlandı.

 

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir