Adaylar Turnuvası’nda Anand’ın Kazancı

Adaylar Turnuvası’nda Anand’ın Kazancı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Carlsen’in Dünya Şampiyonluğu Maçı’nda rakibini belirleyecek olan Adaylar Turnuvası Khanty-Mansiysk’te başladı. Sekiz oyuncunun çift döner oynayacağı turnuvanın ilk turunda eski şampiyon Anand turnuvanın en yüksek ratingli oyuncusu Aronian’ı yenerek iyi bir başlangıç yaptı. Henüz erken ama 44 yaşında olmasına rağmen formda bir Anand tekrar Carlsen’in karşısına çıkabilir mi?

2014 Adaylar Turnuvası çarşamba günü “Ugra-Classic” tiyatro salonunda başladı. FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov açılış konuşmasında Khanty-Mansiysk’i yapılan pek çok organizasyona dayandırarak satrancın Mekkesi olarak tanımladı. Sonra basın toplantısında ise “Dua edelim de satranç tacı Rusya’ya geri dönsün” diyerek hiç objektif olmayan bir temennide bulundu.

adaylar 1

Sekiz oyuncu Dünya Şampiyonluğu Maçı’na çıkabilmek kıran kırana mücadele ediyor.

Andreikin – Kramnik oyunu berabere bitti. Oyun sonrasında turnuvanın en genç oyuncusu Andreikin 1.d4’e karşı Kramnik’ten her cevabı beklediğini söyledi. Andreikin, Mamedyarov – Kramnik oyununu 21’nci hamleye kadar tekrar etti ve sonra vezirleri değişerek eşit bir oyunsonuna girdi.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Basın toplantısında Kramnik yarışma için Ukrayna’da hazırlandığını açıkladı. Sekundantı Efimenko’nun yanında kalan Kramnik, anne tarafından Ukrayna’lı olduğu için rahat uyum sağladığını söyledi.

adaylar 2

Karjakin ve Svidler canlı bir konumda büyük olasılıkla ilk tur geriliminde dolayı konum tekrarı ile berabere yaptılar. Basın toplantısında Svidler “4 ay boyunca  taşlara dokunmadığınız zaman keskin konumları oynamak kolay değil” diye özür diledi.

adaylar svidler_karjakin

 

topalov-mamedyarov

2005 yılında bu formatta bir turnuvayı kazanarak Dünya Şampiyonu olan Topalov, 19’uncu hamlede taktik karışıklıklar yarattı ama sonra kontrolü kaybetti. Mamedyarov belli bir aşamada kazanacak gibiyken Topalov kendine gelerek oyunu kurtarmayı başardı.

 

aronian-kaybetti

Turun kritik oyunu Anand – Aronian maçıydı. Anand Anti-Marshall varyantı tercih etti. 23.c4’ten sonra Anand üstün olduğunu düşünüyordu. Son 4 hamlesi için sadece 1 dakikası olan Aronian atını kaybedince terk etmek zorunda kaldı.

Maç sonrası Aronian “Sanırım konumu hafife aldım. Beyazın kuvvetli Ae5 hamlesini küçümsedim ve sonrasında toparlayamadım.” “Garip bir sebeple ciddi varyantlar hesaplamak yerine tuzaklı yollar düşündüm.”

Bağlantılar


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir