01242017Sal
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

Satranç Şampiyonları (16)

adolf-anderssenKarl Ernst Adolf Anderssen ( 6 Temmuz 1818 - 13 Mart 1879) Alman satranç ustası, Klasik 19. yüzyıl satrancının önde gelen ustalarından biri. Uzun ve önemli bir satranç kariyeri vardı,  1851-1858 ve 1862-1866 yıllarında dünyanın en iyi oyuncusu olarak kabul ediliyordu. Gayri resmi dünya şampiyonu olarak da bilinir. Mükemmel oyunları bugün bile zevkle anılır.

Anderssen 1858'de Paul Morphy'e, 1866'da Wilheim Steinitz'e maçlar kaybetti. Ancak, hayatı boyunca çok önemli üç turnuva kazandı: Londra 1851, Londra 1862 ve Baden-Baden 1870.
morphyPaul Charles Morphy,  (22 Haziran 1837- 10 Temmuz 1884)  ?Satrancın Onuru ve Kederi?  Amerikalı bir satranççısıydı.Döneminin en büyük satranç ustası ve gayri resmi Dünya Şampiyonu olduğu düşünülüyor.Yine modern satranç kurallarının oluşumundan sonraki ilk satranç dahilerinden birisi olarak kabul edilir.

Biyografisi

İlk yılları Morphy, New Orleans/Louisiana?da varlıklı ve seçkin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.Babası Alonso Michael Morphy bir hukukçuydu ve Louisiana eyaletinde teşrii meclis üyeliği, baş savcılık ve temyiz mahkemesinde yargıçlık yapıyordu.Alonso?nun kökeni Portekiz, İrlanda ve İspanya?ya dayanıyordu.Annesi Louise Thérèse Félicité Thelcide Le Carpentier, hem Avrupa hem Afrika kökenli seçkin bir Fransız ailenin müziğe yetenekli kızıydı.Morphy, müzik ve satrancın Pazar günleri aile toplantılarında çok önemli bir yer tuttuğu ortamda büyüdü.

khalifman02Erken Yıllar

Ocak 1966 tarihinde Leningrad'da doğan Sasha, gençlik yıllarından itibaren ünlü Sovyet Satranç Okulu'nun ünlü simalarından biriydi. 1982 yılında henüz 16 yaşındayken SSCB Gençler Birinciliği'ni kazanan Alexander Khalifman, 2 yıl sonra ise zamanının en prestijli turnuvalarından birisi olan Sovyetler Birliği Şampiyonası'nı kazandı. 1990 yılında, 24 yaşındayken büyükusta (GM) ünvanını kazanan Khalifman, artık ülkesindeki en kuvvetli oyunculardan birisi olarak tanınıyordu. Yine de sahip olduğu 2600+ rating, kendisini Dünya Şampiyonu adayı yapmaktan oldukça uzaktı.

kasparov Garry Kasparov Azerbeycan'ın başkenti Bakü'de 1963 yılında doğdu. Henüz altı yaşındayken, satranç oynamaya başladı ve çocuk dahi olarak yeteneklerini sergilemeye başladı. Kasparov'daki parıltı ve zeka eski dünya satranç şampiyonu (1948-1957, 1958-1960 ve 1961-1963) Mikhail Botvinnik'in dikkatini çekti. Kasparov yetenekli çocuklara açık olan Botvinnik'in satranç okuluna davet edildi. Okulda Kasparov en yetenekli hocalar ve öğrencilerle satranç çalışmalarına devam etti. Bu okulun eski öğrencileri arasında Anatoly Karpov ve Arthur Yusupov 'da vardı.

Fischer Onbirinci dünya satranç şampiyonu Robert Fischer 9 Mart 1943'de Şikago 'da doğdu. Ablası Jean satranç oynamayı öğretti. Kısa süre sonra ailesi New York'a taşındı ve orada ilk gelişmelerini kaydetmeye başladı. 1955 yılında turnuvalara katılmaya başladı.

1957 yılına bu genç satranççının mükemmel sonuçlarıyla damga vurulmuştur. San Francisco'daki Gençler Birinciliği'nde, Cleveland ve New Jersey'deki açık birinciliklerde ve New York'daki ABD Şampiyonası' nda birinciliği aldı.

Karpov Anatoly Karpov 1951 yılında Rusya'nın Zlatoust kentinde doğdu. Daha dört yaşındayken satranç oynamayı öğrendi. o­nbeş yaşına geldiğinde Sovyetler Birliği'nin en kuvvetli genç oyuncusu oldu ve ulusal usta oldu. 1975 yılında Bobby Fischer FIDE ile kurallar konusunda anlaşamayınca dünya şampiyonluğu maçına çıkmayı reddetti ve Karpov 12. dünya şampiyonu oldu. Dünya satrancında Karpov'un gücü konusunda şüpheler vardı. Ama şampiyon olduktan sonra katıldığı tüm turnuvalarda parlak başarılar elde ederek bu şüphereli sildi. 1975-1985 döneminde 150'ye yakın turnuvada birinci olarak ulaşılması zor bir rekor kırdı.

Spassky o­nuncu dünya satranç şampiyonu Boris Spassky 30 ocak 1937'de Leningrad'da doğdu. Satranç oynamaya yeteneği çok küçük yaşta sergilemeye, "Öncüler Sarayı"nda oynayarak başladı. o­nbir yaşına geldiğinde birinci kategori oyuncusu olmuş ve o­nüç yaşında usta adayı olmuştu. Beş yıl sonra hala çocukken Bükreş'te oynadığı bir turnuvada 4-6 derecelerini paylaştı. Bükreş'teki çarpıcı başarısı, Smyslov'a da kazancı dahil olmak üzere o­na uluslararası usta ünvanını kazandırdı. 1955 yılında Dünya Gençler Şampiyonu oldu. 19 yaşında dünyanın en genç büyükustası olmuştu. Hızlı gelişimi o­nu dünya şampiyonluğunun önemli adaylarından biri haline getirmişti.

Tal  Mikhail Tal 9 Kasım 1936'da Riga'da doğmuştur. Doktor babasının öğreticiliği altında daha yedi yaşındayken satrancın prensiplerine hakim hale gelmiştir. Buna rağmen oynamak konusunda özel bir ilgi göstermemiştir. Okul yılları ve "Öncüler Sarayı" na devamı esnasında Koblenz'in de pedogojik etkileri sayesinde Tal satrançta ilk ilerlemelerini kaydetmiştir. Yaşını aşan bir şekilde daha çok küçükken inanılmaz bir yaratıcılık gösterdiği oyunlarıyla diğerlerinden hemen ayrılmıştır. Başarılarının yanında aldığı yenilgiler Tal'in aralıksız çalışmalarında itici güç olmuştur. 1954 yılında Saigin karşısında aldığı galibiyetten sonra usta ünvanını almıştır.

Petrosian Tigran Vartonovic Petrosian 17 haziran 1929'da doğmuştur. Çocukluğu savaş yıllarında geçmiştir. Cana yakınlığı, sosyalliği ve mütevaziliği o­nu her zaman iyi arkadaş yapmıştır. Daha öğrenciyken Gürcistan şampiyonasında başarıyla oynamıştır. O sıralarda ailesini kaybetmiş ve yaşam o­nun için çok zor hale gelmiştir. Demir azmi sayesinde yaşamın zorluklarıyla mücadele etmeyi bilmiştir. Boş yere o­na "Demir Petrosian" ismi daha sonradan verilmemiştir. Güçlü karakteri ve demir azmi sadece satranç arenasında değil, yaşamda da o­na başarıyı getirmiştir.

Smyslov Yedinci dünya satranç şampiyonu Vassily Smyslov 24 Mart 1921'de Moskova 'da doğdu. Altı yaşındayken ilk satranç derslerini ve sevgisini babasından aldı.

14 yaşındayken çeşitli eleme turnuvalarında oynadı. 1938 yılında 1. kategori oyuncusu olarak Sovyetler Birliği öğrenciler arası Şampiyonluğu aldı. Bir kaç ay sonra Belavenetz, Panov, Lilienthal, Yudovitch gibi oyuncuları geçerek Moskova Şampiyonu oldu. Bu başarı sadece o­na Sovyetler Birliği ustası ünvanını vermiyor aynı zamanda yeteneğini tüm dünyaya ilan ediyordu.

İlerleyen yıllarda Smyslov'un yıldızı daha da fazla parladı ve Sovyetler Birliği'nin usta oyuncuları arasında mücadele ederek 1941 yılında Sovyetler Birliği şampiyonasında ikinci oldu. Groningen 1946'da oynadığı ilk uluslararası turnuva çok umut vericiydi. Burada üçüncülüğü kazandı.