Svidler ile Röportaj

Svidler ile Röportaj

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Rus Milli takımının değişmez oyuncusu olan ve dünya sıralamasında dördüncü sırada olan 29 yaşındaki Büyükusta Peter Svidler, Chessbase’de yayınlanan röportajında bilgisayarlar, San Luis ve Topalov’un performansı hakkında konuşuyor

Ne zaman satranç oynamaya başladınız ve ailenizin tepkisi ne oldu?
6 yaşımdayken babamdan oynamayı öğrendim. Çok açık bi şekilde yapmak istediğim birşeydi ve ailem de mutlulukla bana izin verdiler.

Çok gençken en yüksek satranç unvanı olan Büyükustalığı aldınız. Devam etmenizde sizi motive eden nedir?
Çok da genç sayılmaz. Bugünlerde 13 yaşında GM değilseniz kimse değilsiniz demektir ve ben 18 yaşında GM oldum. Dolayısıyla bu rekor değil. Ama GM olmak tabii ki iyi. Tabii bu ufak bir adım ve orada kalırsanız başlamanızın anlamı ne ki?

 

Satranç turnuvaları arasında nasıl dinleniyorsunuz? Kendinizi rahatlatmak için gittiğiniz özel yerler var mı?
Bu büyük bir problem değil. Özel birşey yapmıyorum dinlenmek için. Genelde yaptığım vaktimi ailemle geçirmek.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Bilgisayarla satranç oynamak para kazanmaktan başka birşey ifade ediyor mu sizin için?
Beni fazla ilgilendirmiyor. Hiç ciddi bir maç önerisi almadım ama genel olarak bilgisayar ile oynamak hiç de heyecanlı değil. Bugünlerde bilgisayarlar öyle iyi oynuyor ki kazanmak için çok çaba sarf etmelisiniz. Ve bu çalışma insanla karşısındaki oyununuzu bozacaktır. Bu da satrancınız için zararlı Eğer finsansal bir destek olmazsa bir ilgi olacağını sanmıyorum. Hesaplama konusunda bilgisayarla yarışabilirsiniz ama kazanmak istiyorsanız hiç de mantıklı değil. Öyleyse temelde konumu kapatmalı ve taktik imkanları en aza indirmelisiniz. Bu da hiç keyifli değil. Para dışında cezbedici bir nokta yok. Bu sebepten bilgisayarlarla oynamıyorum. Bilgisayarları analizlerimi kontrol etmek için kullanıyorum. Analiz ediyorsunuz ve arka planda bilgisayar analizlerinizin kaba hatasız devam etmesini sağlıyor. Tüm olay bu.

San Luis’deki performansınız hakkında ne düşünüyorsunuz?
Orada yaptıklarımdan oldukça memnundum. Tek pişmanlığım 5. turdan sonra birincilik ciddi bir tehlike oluşturmamış olmam ama bu şartlar altında mücadele etmek de oldukça zordu. 5. turda Topalov’a kaybımdan sonra birincilik için mücadele edemesem de, kendimi suçlu göremem çünkü konsantrasyonum iyiydi ve turnuva sonuna kadar iyi oynadım. Kendi standartlarıma göre çok motive olmuştum. Benim motivasyonum Topalov ile mukayese edilince gevşeklik gibi gözükebilir ama kendime göre oldukça motive olmuş haldeydim ve turnuva esnasında oldukça ciddiydim. İyi oynadığıma inanıyorum ve orada yaptıklarımla memnun olmalıyım.

San Luis Dünya Şampiyonluğu için mükemmel bir örnek miydi yoksa bazı değişiklikler gerekli mi?
Zor bir soru. İnsanların eski maçları geri istemesini anlıyorum. Öte yandan San Luis açık bir şekilde başarıydı. Medyada büyük ilgi gördü; herkes takip etti. İki durum için de verilen argümanları anlıyorum. FIDE formatı değiştirmek istemiyor çünkü San Luis’de başarılı olduklarını gördüler. Eğer iki sene hazırlanma vakitleri olsa (2007 yılında bir tane daha yapmak istiyorlar) sponsor bulabileceklerini, iyi bir yerde iyi şartlarla oynanabileceğini söylüyorlar – ve büyük olasılıkla yaparlar. Öte yandan ben Karpov vs Kasparov maçları ile büyüdüm. Ufakken inanılmaz bir çekiciliğe sahiptiler. İki karakterin çarpışması inanılmaz heyecanlıydı. Öte yandan San Luis de uygulanan da fena değil. Bence hepsi iyi.

Knockout sisteminden de mi iyi?
San Luis’i knockout sisteme tercih ederim ama knockout sisteminin ateşli bir şekilde de karşısında olmadım. Sadece knockout sistemin daha iyi organize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. San Luis benzeri turnuvalarda boş günler ve bu boş günlerin ne zaman olduğu çok önemli değildi. Ama knockout sistemlerde tie-break maçlarını ayrı günlerde oynamanız önemli ve Khanty-Mansiysk’e kadar bu böyle değildi.  Hepimiz aynı günde tiebreakleri de oynuyorduk. Tie-breaklere ağırlık veren bir sistemde bu önemli çünkü maçların en az yarısı tie-breakler ile sonuçlanmakta.

Chess Today’de Alex Baburin isimi gizli bir katılımcının Topalov’un San Luis’de yardım almakla suçladığını yazdı. Denildiğine göre Cheparinov oyunu bilgisayara analiz ettirmiş ve gizlice Topalov’a iletmiş. Bu konuda yorumunuz var mı?
Bir kanıt ileri sürülmedikçe (sürülemiyor gözüküyor) bunları tartışmanın anlamı yok. Böyle bir turnuva sonucu ardından her zaman konuşma olur. (Bugünlerde komplo teorileri çok meşhur) Birinin XXI kategori turnuvasında 7’de 6.5 yapmasına her gün rastlamazsınız. Bu açıkça çok özel bir sonuç. Ama unutmayın ki Topalov yıl boyunca çok iyi oynadı. Yenildiğimizi kabul etmeli ve yolumuza devam etmeliyiz.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Svidler
Kategoriler
Röportajlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir