Carlsen büyük patron!

Carlsen büyük patron!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Shamkir Turnuvası’nın üçüncü turunda siyahla Hollanda Savunması’nda Taş Duvar Sistemi’ni oynayan Carlsen rakibi Caruana’yı yenerek Wesley So ile beraber liderliğe oturdu. Daha önce de Grenke Turnuvası’nda Anand’ı Taş Duvar Sistem ile yenen Carlsen büyük olasılıkla Hollanda Savunması’nın daha geniş çevreler tarafından benimsenmesini sağlayacak. Geçmiş karşılaşmalarında hep 1.e4 oynayan Caruana bu sefer 1.d4 oynayarak çevreleri şaşırttı ama Carlsen’in oyunu kesinlikle bu sürprizden etkilenmemiş gözüküyordu. Girilen oyunsonunda Carlsen’in iki kalesi ve atı, Caruana’nın ise iki kalesi ve fianchetto fili vardı. Caruana oyunsonunda arka arkaya kötü hamleler yapınca berabere olduğu düşünülen konumu Carlsen kazandı. Artık berabere olduğu düşünülen konumları Carlsen’in en üst düzey oyunculara karşı kazanması sıradan bir olay haline gelmiş durumda.

 

Caruana’yı siyahlarla yenen Carlsen canlı ratinde 2800’ün üzerinde kalan tek oyuncu!

carlsen-tatada-yukseliyor

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

 

Shamkir Tur 3

Mücadeleli geçen üçüncü turda iki galibiyet vardı. Elit turnuvaların yeni oyuncusu Wesley So tecrübeli rakibi İngiliz Büyükusta Adams’ı yenerken Carlsen de Caruana’ya karşı kazandı.

wesley-adams

2788 eloya sahip genç oyuncu So 3 turda aldığı 2.5 puan ile güzel bir performans gösteriyor. Genç yıldızın elit turnuvalara ayrı bir heyecan getirdiği kesin. Carlsen ile yapacağı maç merakla bekleniyor. 

Wesley So – Michael Adams oyunu

 

3. turun flaş karşılaşması Caruana – Carlsen idi. Sinquefield’deki olağanüstü başarısından sonra Caruana’yı dünyanın bir numarası olarak görenler bile vardı. Ne var ki Caruana’nın dünkü kaybı onu Carlsen’in yanında silik bir figür olarak gösteriyor. Üstelik bu kayıptan sonra Caruana canlı ratingde 2800’ün altına düştü ve işin ilginci 2800 üzerindeki tek oyuncu da Carlsen! 

Hani ratinglerde enflasyon vardı?

canli-rating

 

caruana-carlsen-3

 

 

Caruana’nın bu şekilde kaybetmesi şaşkınlık yarattı. Carlsen’e rakip olarak Caruana kendine ne zaman gelir bilinmez ama genç Wesley So’nun performansı Carlsen karşısında ne yapacağı merak konusu.

 

Videoda Carlsen “Oyun berabereye gidiyordu. Bu şekilde gelişmesi beni çok şaşırttı” diyor. Kim bilir kaç defa Carlsen bu demeci vermiştir! Hayır bizi şaşırtmıyor Carlsen; insanlar berabereye giden bir konum görünce senin bir şekilde kazanabileceğini biliyor!

 

 

Satranç Okulu olarak yayınladığımız Carlsen – Mamedyarov oyununa sürpriz bir beğeni Büyükusta Mamedyarov’dan geldi! Senelerce Türkiye liglerinde oynayan Şehriyar Mamedyarov olağanüstü satranç gücünün yanı sıra mutevazı kişiliği ve dost canlı olması ile bilinmekte.

Screen Shot 2015-04-20 at 09.24.38 

 

3. tur sonunda puan durumu

shamkir-3-siralama

 

 

 

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir