Selim Çıtak’tan Süper Rusya Sampiyonası Final Raporu

Selim Çıtak’tan Süper Rusya Sampiyonası Final Raporu

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

57. Rusya Şampiyonası Kasparov’un ezici üstünlüğü ile sona erdi. Turnuva bitiminde en yakın rakibi Grischuk’a 1.5 puan fark atan Kasparov böylece halen Dünya Satrancının zirvesinde durabileceğini göstermiş oldu. Son tur Grischuk’un puan olarak Kasparov’u yakalama şansı olmamasına rağmen kazanç için çok uğraştı. Grischuk başarılı olamadı ve maç beraberlikle bitti. Son turun diğer maçlarından ise üç tane galibiyet çıktı ve böylece müthiş bir son tur yaşamış olduk. Grischuk +2 ile ikinci olurken +1 yapan Dreev tek başına üçüncü oldu.. Kazanç yüzdesi ise tavana vurarak %46’ya ulaştı. Son 4 turun detaylı raporu ve turnuva değerlendirmesi!
Oyunları izleyin | Oyunları indirin   

8.Tur Kasparov Svidler’i deviriyor, arayı açıyor

Boş günün ardından oynanan Süper Rusya Şampiyonası’nın 8.turuna Kasparov damgasını vurdu. Bu senenin formda isimlerinden Svidler’i yenen Kasparov böylece tur atlayan Grischuk ile arasındaki puan farkını da 1’e çıkarmış oldu. Svidler sürpriz yaparak favori açılışı Grünfeld yerine Rusya şampiyonasında d4’e karşı en çok oynanan Slav’ı seçti. Oyunsonuna kadar Kasparov’un Svidler üzerindeki baskısı sürdü. Bir piyon öne geçen Kasparov 36. hamle de oldukça kötü bir hamle yaparak(muhtemel zaman sıkışması) Svidler’e eşitlik şansı verdi. (Diyagram Kasparov 36.Kd1′ i henüz oynamamış).

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Yukarıdaki konumda en son 36.Kd1? hamlesi oynandı. Oysa 36.Fe3 ile beyaz fazla piyonunu koruyabilir ve kazanç şanslarını elinde tutardı. Svidler de zaman sıkışmasında olmalıydı ki 36 … Ac5 ile açmaza girmekten çekindi. Oysa 37.Kdc1 Ab3 38.Kc6 Kc6 39.Kc6 Ad4 40.Şd3 Ac6 ve siyah eşitliğe çok yakın. Oyun şu şekilde devam etti. 36 … Ab6? 37. Fe3 Aa4 38.Ka1 b3 39. Kd2 Ac5 40.Ka5 ve beyaz 57. hamlede oyunu kazandı. Üstün vaziyette gereksiz bir kalite fedası yapan Timofeev Molotylev’e kaybederken Motylev, Timofeev’in aksine posizyonel satranç kitaplarına rahatça girebilecek incelikte bir kalite fedası yaptı.

Bu konumda Kotylev forse uzun bir varyanta giriyor. 27.Aa3! Ac3 28.Fb6 Ac6 29.Ae4 Ac1 30.Kd1 Ad4 31.Fd4 ed 32.Sf1 Kfd8 33.Şe2 Ff8 34.Ac4 Fe7 35.Sd3 (Bence bu posizyon bir diyagramı hak ediyor). Merkezi hiçbir şekilde rahatsız edilemeyen atlarla kontrol eden Motylev zaman kontrolü aşılınca planlı bir şekilde Theshkovsky’i yendi. Bareev – Morozevich ve Epishin – Dreev maçları berabere bitti.


9.Tur Morozevich’ten ilk galibiyet, Kasparov tam gaz

 

Kasparov kazanmaya devam ediyor. 9.Turda ise şu ana kadar gayet başarılı bir grafik çizen Timofeev’i siyahlarla yenmeyi başardı. Açık Sicilya oynamaya çekinen Timofeev oyun ortasında oldukça pasif bir konumda kalınca Kasparov kazanç fırsatlarını kaçırmadı ve agresif bir oyunla tam puana ulaştı. 9.Turun bir başka özelliği ise şu ana kadar geçen en kazançlı tur olması! Theshkovsky – Epishin maçı hariç tüm maçlarda bir kazanan vardı.

Grischuk – Bareev’i yenerek Kasparov’u takibini sürdürdü. Bareev ilk tur Kasparov’a karşı başarısız olduğu Caro-Kann’ı tekrar oynadı ancak yine yenilmekten kurtulamadı. (Diyagram Grichuk henuz 11 Af3 oynamamış)

Burada Grischuk çok kuvvetli 11.Af3!! oynuyor. Bareev için büyük sürpriz. Diğer hamleler üstünlük vermez. Örneğin 11.Ke1 Ad7 12. fe5 Kc8! 12.Fd5 Ae6 ve siyahın sorunu yok. Grischuk – Bareev maçı şu şekilde devam etti. 11 … Af3 12.gf3 Ff3 13. fe5 Fh1 14.ef6 Kac8 15.Ke1+ Şd7 16.Kd1+ Fd6 17. Fe2! Ve beyaz materyal önde kaldı. Svidler ise beyazlarla Motylev’e kaybetti. Açık İspanyolda d3 e kadar ilerleyen siyah piyon Motylev’in galibiyetinde baş rolü oynadı.

Ve Morozevich sonunda kazanarak hayranlarını mutlu etti.

Uzun bir mücadelenin ardından yukarıdaki finale ulaşan Morozevich 59.b5! oynuyor. Beyazın bundan sonra yapması gereken tek şey şahı ile b6 piyonuna gitmek. Kayıp finali oynadığını fark eden Korotylev küçük bir kumar oynayarak terk etti. 59 … Vd5 60. Vc6 Vd4 61. Şe6 Şe1 62.Vd5! Vc5?? muhtemelen bilerek yaptı! 63.Vc5 bc 64.Şd5 terk. Dreev ise tur atladı.

10.Tur Korotylev-Grichuk:1-0 Kasparov 57. Rusya Şampiyonu!!

Grischuk’u yenen Korotylev Kasparov’un işini kolaylaştırıyor ve Morozevich ile berabere kalan Kasparov bir tur kala unvana kavuşuyor. Korotylev için sadece işleri hızlandırdı diyebiliriz çünkü Kasparov oldukça formda.

Morozevich’i yenmek için tüm imkanları deneyen Kasparov dirençli savunmayla karşılaşınca maç berabere bitti. Morozevich ise açılışta yaptığı o özlenen garip hamlelerinden yapmayı ihmal etmedi. Her iki maçın da kritik anlarına bakalım

İlk diyagram Kasparov-Morozevich maçından. Yukarıdaki konumda Morozevich 15…f6?! oynayarak adeta Vh4’e davetiye çıkardı. 16.Vh4 Fg6 17. Ae6 Ff5 18. Af8 Şf8 19.a3 Ad3 ve karşılıklı şansların olduğu bir oyuna götürdü.

İkinci Diyagram ise Korotylev – Grischuk maçından. Şah kanadında insiyatif elde edebilmek için bir piyon feda etmiş olan Korotylev bu seferse siyah şaha ulaşabilmek için ikinci piyonu da veriyor. 26. f5! Fe5 27.de5 Ke5 28.f6! Ae6 29. Fe7 h5? 30. fg7 Ag7 31.Ff6 ve beyaz kuvvetli atağı sayesinde maçı kazandı. Dreev ise fırsattan yararlanarak Theshkovsky’i yendi ve Grischuk ile aynı puana gelerek ikincilik için iddialı duruma geldi. Motylev – Timofeev , Epishin – Svidler maçları berabere biterken Bareev tur atladı.11.Tur Süper Rusya Şampiyonasında Süper Final



Son tur turnuvanın adına yakışır bir şekilde oldu. Tüm masalarda beklenin aksine müthiş bir mücadele vardı. Grishcuk Kasparov’a tek yenilgisi tattırmak için çok çabaladı. Svidler agresif bir oyunla ikincilik mücadelesi yapan Dreev’i yendi. Morozevich ise Motylev’i de yenerek kötü başladığı turnuvayı ortalarda bitirdi. Bareev ise Korotylev’i yenerek 4 kişilik %50’liler grubuna katıldı. Timofeev – Epishin maçı ise eşitlikle sonuçlandı.

Grischuk’un atağından kaçmak isteyen Kasparov çok orijinal bir hamle yapıyor. 28 … Şd7!? 29. e5 Şc8 30. ed6 Fd6 31. Af6 Fg2 32.Vg2 Vc6 33.Vf2 h5! hamlelerinden sonra siyah şah ataktan kurtulmuştur. Maç birkaç hamle sonra beraberlikle bitti.

Dreev ise Svidler’in mat atağından kaçamadı ve kaybederek 3. oldu.

Bu konumda Svidler 26.g5! mat atağı başlatıyor. 26 … Ad5 27. Fd2 Ac3+ 28. Kc3! Kc3 29.gh6 b4 30. hg7 Kd8 31.Fc3 bc 32. h6 hamlelerinden sonra beyaz rahatça kazandı. Turnuva boyunca tüm oyuncuları genel olarak değerlendirirsek:
 
Kasparov: +5 yaparak turnuvayı domine etti. Bareev galibiyeti ile başladıktan sonra üst üste 3 kez berabere kaldı ancak bu maçların ikisinde de kıl payı kazancı kaçırmıştı. Ancak daha sonra gücünü gösterdi ve bu sefer üst üste dört maç kazanarak turnuvayı erken bitirdi. Kasparov bu performansıyla bana 90’ların başındaki halini hatırlattı. 90’lı yıllarda Kasparov girdiği hemen hemen tüm elit turnuvaları ezici farkla (+6,+7 gibi) kazanır rakipleri ikincilik için çekişirdi. Kasparov bu turnuva sayesinde tekrar 2800 ün üzerine çıkıyor (Çeşme’de 2799 a düşmüştü. Tabii yeni liste henüz çıkmadı

Grischuk: Korotylev’e mağlubiyeti hariç oldukça başarılı bir turnuva geçirdi. Kasparov oynamasaydı Rusya Şampiyonu olabilirdi! Grischuk mücadeleci stilinden bir şeyler kaybetmediğini gösterdi. Turnuva boyunca kısa beraberelerden kaçındı. Son tur birincilik iddiası olmamasına rağmen Kasparov’u yenmeye çalışması bunun göstergesiDreev: Diğer tek artı skor ile bitiren oyuncu! Dreev +1 ile +2 arası gidip geldi. İstikrarlı bir grafik çizdi diyebiliriz. Ancak oyun anlamında aynı şeyi söylemek zor. Bazı turlartam anlamıyla barışçı modundayken bazılarında oldukça agresif oynadı. Bareev ile Timofeev’e kısa berabereler yaparken Morozevich’i siyahlarla yendi ve Kasparov’la olan maçında tam anlamıyla tahtayı ateşe verdi.

Morozevich: Bu kadar kötü başlamasa belki bir şansı olabilirdi. Son üç turda kanadığı 2.5 puan sayesinde %50 bitirebildi. Turnuva sonuncusu Veteran Theshkovsky’e kaybetmesi Morozevich’i zirveden uzaklaştırdı. Gene de Morozevich izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı. Kısa berabrelik yapmadı korkusuz ve garip oyunundan hiç ödün vermedi Motylev: Elit grubun arasında bitirmeyi başaran tek oyuncu. Hatta son tura +1 ile girip Morozevich’e yenildi. Bunu başarırken birbirinden enteresan maçlar oynadı ve oldukça iyi sonuçlar aldı. Svidler ve Epishin!(Epishin çünkü o­nu yenmeyi başaran tek oyuncu) yenmeyi başardı. Svidler: İyi başlamasına rağmen kritik turlarda sıçrayışı yapamadı.8 tur Kasparov’a hemen ardından beyazlarla Motylev’e kaybedince zirve iddiasını yitirdi. Svidler’inbeyazlarla iki mağlubiyet alması kendisini + skor ile bitirmesini engelledi. Gene de 6beraberlikle sonuçlanmayan maç oynadı ve turnuvanın renkli oyuncularından biri oldu.

Bareev: Turnuvaya Kasparov mağlubiyeti ile başladıktan sonra durumunu düzeltsede zirveye ulaşabilmek için gerekli olan galibiyetleri alamadı. Berabere biten bazı maçlarında risk almayınca turnuvayı 6 beraberlik ile tamamladı. Formda bir Bareev zirvede yer alabilirdi. Turnuvanın sırasında Bareev 38. doğum gününü kutladı.

Epishin: Karpov basın toplantısında %50 den fazla galibiyet olması çok zor demişti. Epishin 9 beraberlik olarak o­nu haklı çıkardı. Epishin turnuvanın tek nağgalip oyuncusu oldu ancak ratingine göre hiç te fena sayılmayacak bir yerde bitirdi.

Korotylev: Turnuvanın en renkli oyuncularındandı. Theshkovsky ile birlikte en az beraberlik sayısını aldı: Üç! Theshkovsky’den farklı olarak kuvvetli oyuncuları yenmeyi başardı. 10.tur Grischuk’u yenmesi Kasparov’un işini kolaylaştırdı. Korotylev bu sonuçla 2600 ‘in üstüne çıkaçak.

Timofeev: Rakiplerinden bir hayli tecrübe eksiği olmasına rağmen ratingine göre başarılı bir sonuçla bitirdi. 3.Turda Svidlere karşı siyahlarla tek galibiyetini aldı. Uzun süre +1 ile gitmesine karşın turnuva sonlarında Kapsarov ile Korotylev’e kaybetti.

Theshkovsky: Veteran Usta 2.5 puan toplayarak sonuncu olmasına rağmen takdir topladı. Bu yaşında Morozevich’i yenmesi diğer yaşıtlarına örnek olmalı. Beklide turnuva boyunca Kasparov’a karşı kazançkonuma geçen tek oyuncuydu. Hemen hemen tüm oyunlarında yüksek mücadele vardı.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Kasparov Selim Çıtak
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir