Selim Çıtak’tan Rusya Şampiyonası İlk 7 Tur Raporu

Selim Çıtak’tan Rusya Şampiyonası İlk 7 Tur Raporu

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Yedinci turu dün sona eren Süper Rusya Şampiyonasında Kasparov, siyahlarla Theshkovsky'e karşı aldığı galibiyetle tek başına liderliğe yükseldi. 7.turun diğer galibiyeti ise Svidlerden geldi. Bügunün boş gün olması tüm oyunculara dinlenme fırsatı sunuyor. 8. tur ise 24 Kasım da oynanacak.Genel olarak turnuva oldukça mücadeleli maçlara sahne oluyor. Kısa beraberliklerin sayısı oldukça az, kazanılan maç sayısı yüzdesi ise Karpov'unda "çok iyi olur" dediği %30'un üzerinde. 14 galibiyetin tam olarak yarısının da siyahlarla gelmesi turnuvanın ne kadar heyecan verici olduğunun bir başka göstergesi. Süper Rusya Şampiyonasının ilk 7 turuna genel bir bakış!

1.Tur  Kasparovdan müthiş başlangıç!

İlk turun en önemli maçı şüphesiz Kasparov-Bareev maçıydı. Fransız uzmanı Bareev bu kez Caro-Kann'ı tercih etti. Oyunun başından sonuna kadar oldukça baskılı oynayan Kasparov yüksek teknik göstererek kendisine iyi olan çok taşlı finali kazanç bir fil oyun sonuna dönüştürmeyi başardı. Aşağıdaki konumda Kasparov 26.Fa5! oynuyor.

26 … Kd1 27.Kd1 Ac8 28.Kd7'den sonra beyaz avantajını tam puana çevirmeyi başardı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Fil finalini rahatça kazanan Kasparov turnuya 2700'luk bir oyuncuyu yenerek başlayarak şampiyonayı kazanmaya geldiğini bir kez daha ispatlamış oldu. 1.Turun diğer galibiyetle sona eren oyunları ise Moltyev Grischuk ve Theshkovsky-Svidler partileriydi. Her iki oyunuda siyahlar Najdorf oynayarak kazandı. Grischuk tipik Kc3 fedasıyla komplike bir vaziyet elde etti ve rakibinin zaman sıkışmasını iyi kullanarak ilk turun liderlerinden oldu. Svidlerde Sicilya-Najdorf'u tercih etti ve karışık bir oyunortası posizyonunda kendisinden çok daha tecrübeli! Theshkovsky'i şık bir şekilde yenmesini bildi. 'Public favourite' olarak adlandırılan Morozevich ise siyah taşlarla oynamasına rağmen Epishin'e karşı üstün vaziyete geçti ancak maç beraberlikle bitti. Acaba tercih edilir vaziyetten kazanamayan Morozevich için bu sonuç kötü günlerin habercisimiydi? Diğer maç Dreev ile Timofeev arasındaydı. Parti kısa bir beraberlikle sonuçlandı. Koroltyev ise tur atladı.

2.Tur Dreev'in Morozevich'e karşı zaferi!

İkinci turun tek galibiyetlen sonuçlanan maçı Morozevih – Dreev maçıydı. Dreev Sicilya-Rauzer varyantını tercih ederek adeta keskin oyun stiliyle tanınan Morozevich'e meydan okudu. Oldukca enteresan geçen mücadelede Dreev fil cifti avantajını iyi değerlendirdi. Siyah şaha yaklaşmayı başaramayan Morozevich kendi şahına karşı yapılan saldırıyı bertaraf edemeyince maçı kaybetti.

30. hamleden sonra aşağıdaki konuma ulaşıldı. Çok iyi atak şansı olan Dreev fırsatı kaçırmıyor.

30 … b4! zaman sıkışmasında olan Morozevich 31.Aa4? (Ae2 daha dirençliydi) oynayınca maç şu şekilde bitiyor. 31 … ba3 32. Ka3 Ka8! ve beyaz mat tehtidleri yüzünden taş kaybeder. Diğer tüm maçlar beraberlikle biterken Kasparov'un eski zamanlarının aksine siyahlarla oynamasına karşın kendinden çok daha düşük ratingli Koroltyev'e hamle tekrarı yapması 2.turun ilgi çeken olaylarındandı. Bence ikinci turun en keyifle izlenen partisi Bareev-Moltyev idi. 80 hamle süren oyun tam bir Şah-Hint partisi oldu. Tipik bir kalite fedası yapan Moltyev beraberlik için iyi şanslar elde etti. Şahı açıkta kalan Bareev 1.turun moral bozukluğunu üzerinden atabilmek için c6 daki bloke edilmiş gecer piyonuna güvendi ve kazanca zorlamak için 3.defa aynı konumun oluşmasına izin vermedi.


 
Bareev 52.Şg2 oynasaydı 3 konum olacaktı. Kazanmak için ikinci piyonuda feda eden Bareev 52.Kc1 oynuyor. 52 … Vb3 53.Kd1 Vc3 54. Kd7 Vc1+ 55.Sg2 Vg5+ 56.Sf1 Vc1+ 57.Sg2 Vf4! Riskli bir karar alan Bareev daha sonraları kendi 3. konum yakalamaya çalışsa da Moltyev 2 kez hamleyi değiştirerek açıkta kalmış beyaz şaha saldırdı. Oyun her iki oyuncunun inanilmaz katkılarıyla parti haklı bir biçimde beraberlikle sonuçlandı. Diğer beraberlikle sonuçlanan maçlar ise Grichcuk-Epishin ve Timofeev – Theshkovsky idi.

3.Tur Morozevich kayıplara karıştı!

Veteran Theshkovsky günün sürprizini yaparak 2758 ratingli Morozevich'i devirmeyi başardı. Morozevih bu sonuç ile 3 maçta yarım puanda kaldı. Bu sonuç aynı zamanda Süper Rusya Şampiyonasının ne kadar ortada geçeceğini de göstermiş oldu. Turnuva favorilerinden Morozevich'in sonunculuğun en büyük adayı olarak gösterilen Theshkovsky'e kaybetmesi diğer elit oyuncularında başlarına benzer kazalar gelebileceğini gösterdi.Hemen aynı tur bir başka sürpriz sayılabilcek sonuç Timofeev'in Siyah taşlarla Svidleri yenmesi oldu. Sicilya-Pelikan devam yolunu tercih eden Timofeev maçı kazanmasını bildi.

Yukarıdaki konumda Timofeev 23 … Vd4! oynayarak finale geçmeyi teklif ediyor. 24.Vd4 ed 25.Şg1 Kb8! (b5 fikriyle) 26.b5 Ac5 hamlelerinden sonra oluşan avantajlı finali 63. hamlede kazandı. Diğer galibiyet ise Siyah taşlarla Moltylev'e karşı oynayan Korltyev den geldi. Dreev- Grichcuk kısa bir şekilde berabere biterken Epishin – Bareev maçı 30 hamleye yakın sürdü ve o da beraberlikle sonuçlandı. Kasparov tur atladı.


4.Tur Grishcuk tek başına Lider!

Grischuk 4.turun sonunda Theshkovsky'i yenerek liderliğe yükseldi. Uzann olduğu Pirc açılışını tercih eden Theshkovsky savunulabilir bir posizyon aldı. İlk zaman kontrolünün sonlarına doğru her iki taraf da plansız bir şekilde oynayarak gel-git yapmaya başladı.40. hamleden sonra Grischuk vezir kanadında oyunu açarak güzel bir oyunsonu kombinezonu ile oyunu bitirmesini bildi.

Theshkovky son olarak 55…b5 oynadı. Kalesini geri kaçmak yerine Grishcuk bitirici vuruşu yapıyor. 56. Kc5!! dc5 57.Kd1 ve materyal kaybı engellenemez. 4.turun en çarpıcı maçı şüphesiz Kasparov'un Moltyev karşısında basit kazançı görmemesi oldu.

Burada basit 54.Kh5 oyunu kazanırdı. Beyaz koridor matı tehtid ettiğinden siyahın tercih şansı yok. 54. Şc7 55.Kh7+ Şb8 56.Kb6+ ve atı kazanır. Ancak Kasparov 54.Kc6? oynadı ve 54 … h4 55.Kb1 Kg3 56.Sf4 Ad4 57. Kb7+ Şd8 58. Ka6 Şc8 hamlelerinden sonra Moltyev yeterli karşı şansı buldu ve oyunu beraberlikle bitirmeyi başardı. Kasparov için kötü bir gün! Timofeev tur atladı diğer maçlar Morozevich-Svidler , Koroltylev-Epishin ve Bareev -Dreev berabere bitti.


5.Tur Dreev zirvede Grischuk'a katılıyor!

Süper Rusya şampiyonasının 5.turunda Koroltylev'i yenen Dreev zirvede Grischuk'a ortak oldu. Dreev'in siyahlarla başarıyla uyguladığı ve uzmanlık alanına girdiği Slav savunmasını seçen Korltylev, Dreev'in baskılı oyunu karşısında fazla dayanamadı ve oldukça kötü bir posizyonda zaman kontrolüne ulaşamayarak bayrağı düştü. Alman asıllı Epishin ise turnuvadaki beşinci beraberliğini Kasparov'a karşı alırken iyi performansını sürdürdü.Svidler-Grischuk maçı 20'nci hamle dolaylarında beraberlikle sonuçlandı. Svidler bu beraberlikle zirvedeye yaklaşamadı.

5.Turun diğer galibiyeti Bareev'den geldi.Turnuvadaki ilk galibiyetini alan Bareev Theshkovsky'nin atağına iyi cevap verdi ve maçı elemanter bir şekilde kazandı.  Timofeev – Morozevich uzun bir mücadelenin ardından beraberlikle sonuçlanırken Moltylev tur atladı.

6.Tur Kasparov kazanıyor zirve ortağı oluyor!

Birkaç turdur üstün vaziyetleri kazanamayan Kasparov 6. tur Dreev karşısında aldığı galibiyetle zirvede Grischuk'u yakaladı. Dreev her zamanki gibi Slav savunmasını tercih etti ancak Kasparov kazanmayı çok istiyor olmalıydı ki çok keskin posizyonlara götüren Botvinnik devam yolunu tercih etti. Maç enteresan bir hal aldı ve Dreev belkide turnuvanın en çılgınca hamlelerinden birini yaptı.

Yukarıdaki konumda Dreev herkesi şaşırtabilecek 15 … Ad7!!? hamlesini yapıyor. Oyunun devamında Kapsarov'un fazla taşına karşın Dreev'in 3 piyonu vardı. Yüksek oyunsonu tekniği gösteren Kasparov oyunu kazanarak şampiyonluk adına önemli bir adım atmış oldu. 6.Turun diğer galibiyeti Motylev'den geldi. epishin de öylece turnuvadaki ilk mağlubiyetini almış oldu. Svidler Bareev maçı berabere bitmesine rağmen oldukça mücadeleli geçti. Bareev oyunda dengeyi sağlayabilmek için vezir feda etti.

Yukarııdaki konumda Svidler 12…Abd5?! oynuyor. 13.Kad1 Ac3 14.Kd8 Ae2+ 15.Ve2 Kd8 hamlelerinden sonra oluşan konumu Bareev başarıyla savundu. Kalan maçlar beraberlikle bitti: Grischuk-Timofeev , Koroltylev-Theshkovsky. Turnuvada henüz galibiyetler tanışamayan Morozevich tur atladı!

7.Tur Kasparov tek başına Lider!

7.Turun sonunda Kasparov siyahlarla Theshkovsky'e karşı elde ettiği galibiyetle zirvede yanlız kaldı. İlerlemiş yaşına rağmen agresif stilinde ödün vermeyen Theshkovsky az daha uzun zamandır kimsenin başaramadığı gerçekleştiriyordu. Sicilya-Najdorf varyantında üst üste saldırgan hamleler yapan Theshkovsky Kasparova zor anlar yaşattı!

Bu konumda Theshkovsky siyah şaha karşı esaslı bir atak başlatıyor. 20.f5! ef5 21.Fd5 de5 22.Af5! Ff5 23.Kf5! gf 24. Vh5 ve beyazın kuvvetli atağı var. Oyunun devamında uzmanlara göre Theshkovsky daha kuvvetli oynayabilirdi.

Analizlere göre bu konumda 28.Vg6! çok daha kuvvetli bir hamledir. 28… e3 29.Kg3 Ve530. Ff7+ Şh8 31Ke3 ve siyahın mücadeleye devam edebilmesi için veziri feda etmesi gerekiyor. Diğer kazanç ise Svidler’den geldi. Korotylev’i yenen Svidler +1 e yükselirken diğer maçlar eşitlikle sonuçlandı. Morozevich ise turnuvanın liderlerinden Grichuk'a karşı oyunu fazla zorlamadı ve hamle tekrarına razı oldu. Epishin tur atladı. 

Bundan sonra neler olabilir? Kasparov +3 ile lider gitmesine rağmen şampiyonluk için kesin demek zor çünkü Kasparov'un kalan maçları  Svidler,Grischuk,Morozevih ve genç yaşına rağmen +1 giden Timofeev. Bakalım Kasparov uzun yıllar sonra katıldığı şampiyonada ünvana erişebilecek mi?

Hazırlayan : Selim Çıtak


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir