Oyun 6: Carlsen’den Dramatik Kazanç

Oyun 6: Carlsen’den Dramatik Kazanç

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Dünya Şampiyonasının altıncı oyununda Carlsen iyi konumdaydı ve oldukça hızlı oynamaya devam ediyordu. Konumunun verdiği güven ile yine hamlesini hızlıca yaptı. 26.Şd2 hamlesinden sonra hamlesini yazmaya başladı Şd yazdıktan sonra bir anda dona kaldı çünkü bir anda 5-6 hamlelik bir varyantın kendisini kaybettirdiğini görmüştü! İçgüdüsel olarak bunu rakibine farkettirmemek için büyük gayret gösterdi. Uzunca süredir zor durumda olan Anand da sadece 1 dakika düşündükten sonra daha önce planladığı hamleyi yaptı ve kazanma fırsatın kaçırdı! Carlsen’deki rahatlama duygusunu farkeden Anand da hemen hatasını anlamıştı. Belki de karşılaşmanın en trajik oyunu oynandı.

Şampiyonluk maçının altıncı oyununda Carlsen 1.e4 ile başladı ve Anand yine 1…c5 ile Sicilya Savunması’na girdi 2.Af3 e6 sonrasında daha önce Carlsen 3.g3 oynayarak ana devam yollarından sakınmıştı. Bu sefer Carlsen 3.d4 sürünce Anand  3…cxd4 4.Axd4 a6 ile Kan devam yolunu tercih etti. Girilen oyunsonunda Carlsen daha iyi durumdaydı ve baskısını sürekli olarak artırdı. Tipik bir Carlsen oyunud erken aşağıdaki konum oluştu.

26kd2

İşte bu durumda Carlsen 26.Şd2?? oynadı. 26…Axe5 27.Kxg8 Axc4 28.Şd3 Ab2 29.Şe2 Kxg8 30.Kxh6 Kxg2 sonrasında Anand kötü durumdayken bir anda kazanç konuma geçebilirdi.

İşte aşağıda o dramatik anların görüntüleri. Carlsen’in hamleyi yaptıktan sonra nasıl tereddütte kaldığına dikkat edin.

 

anand hatayi farketti

Hatayı fark ettikten sonra Anand’ın hali. Anand kaçırdığı fırsatın Dünya Şampiyonluğunu da kaçırmak anlamına geldiğinin farkında.

bazen cak Sanslisinizdir

Carlsen: Bazen çok ama çok şanslısınızdır.”

Ve maçın ekspres analizini video olarak takip edebilirsiniz.

Carlsen’in sıradışı başarıları ve oyun tekniği Satranç Okulu’nun videoları ile inceleniyor. Yine FM Selim Gürcan tarafından anlatılan örnekleri abonelik ile izleyebilirsiniz.

satrancokulu carlsen videolar

 

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir