Kasparov’dan FIDE’ye: “Türkiye’ye şans verin”

Kasparov’dan FIDE’ye: “Türkiye’ye şans verin”

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Kasparov kısa bir süre önce yazdığı Açık Mektup’ta Ocak ayında yapılması planlanan Kasparov-Kasimdzhanov maçı ile ilgili şüphelerini dile getirdi. Dubai’nin sponsorluğu konusunda somut finansal kaynakların belli bir süre içinde sunulmasını isteyen Kasparov, bunun gerçekleşmemesi halinde de maçın organizasyonuna talip olan Türkiye Satranç Federasyonu’na sponsor bulabilmek için 10 günlük bir sürenin verilmesi gerektiğini söylüyor. Aşağıdan  Kasparov’un orijinal yazısına ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki metin Kasparov tarafından FIDE Genel Kurul’una fax yoluyla iletildi. Mektup, önümüzdeki Ocak ayına takvimlenip, ilan edilmiş olan, Kasparov ve Rustam Kasimdzhanov arasındaki yeniden birleşme maçına dair sorular yöneltiyor.

Kasparov, hala tam bir karşılık verilmemiş olan son o­nay ve finansal garantiler konusunda oldukça endişeleniyor. Bu kaygılarını da Genel Kurul’ca kısaca gözden geçirilip rafa kaldırılmış mektubunda dile getiriyor.

Garry Kasparov’dan açık mektup

FIDE Genel Kurulu’na

2005 FIDE Dünya Satranç Şampiyonluğu



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Bayanlar ve Baylar,

Sanıyorum herkes 7-24 Ocak 2005 tarihlerinde Dubai’deki FIDE Dünya Şampiyonluğu’na dair basın bildirilerinin farkındadır. Maçın, son yıllarda başarısız olan iki FIDE Dünya Şampiyonluğu faaliyetleri gibi, talihsiz bir serinin devamı olması ihtimali benim için ve satranç dünyasının büyük bir çoğunluğu için ciddi boyutlarda bir kaygıdır.

Bu deja vu hissi, bir kez daha aynı eğilimin uzakta belirdiğini gördüğümden, karşı konulmaz bir hal aldı. Mühletler geliyor ve gidiyor. Büyük medya duyuruları tamamıyla asıllı ayrıntılardan ve özden yoksun. Bu defa, FIDE Kongresi harekete geçmeli ve ara bulmayı bilen ve debdedeli beyanları yayınlamadan önce sözleşmelerde anlaşabilen insanları devreye sokmalı.

Acı gerçekler şöyle ki ; hiç kimse, bu denli büyük bir belirsizlik içindeki, dünya şampiyonluğu ünvanı için ciddi ANTRENMAN ve HAZIRLIK dönemine giremez. Bu basitçe imkansız!

31 Ekim tarihine kadar, kabul edilebilir ödeme koşullarına sahip, imzalayabileceğim bir anlaşma önüme koyulmadıkça, şunları önermek istiyorum :

FIDE, Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen Türkiye Satranç Federasyonu ile acilen ara bulmak için, 3-kişilik bir komite görevlendirecek.

Eğer çabuk hareket edebilirlerse, maç hala Ocak’ta oynanabilir, fakat eğer 10 Kasım’a kadar tamamen hazırlanmış bir bloke hesaba sahip olmazsam, maç her iki oyuncu, organizatörler ve FIDE için kabul edilebilir bir tarihe ertelenmelidir.

6 Mayıs 2002’deki Prag Anlaşmasından bu güne dek, FIDE’ye verdiğim sözü tutarak yeniden birleşme sürecine doğru büyük çaba gösterdim. Gerçek satranç taraftarları biliyor ki; satranç, tartışmasız bir Dünya Şampiyonu görmeli ve ancak bundan sonra asil oyunumuz normal sponsorluklardan payını alabilecek. Bu yolla oyun büyüyecektir ve spor gelişecektir.

Kirsan Ilyumzhinov benimle bu maç hakkında birkaç defa iletişime geçti ve o­na cevabım uyumlu oldu

2003 yılındaki iki başarısız olayı düşünerek, Kirsan’a kişisel olarak maçı oynamaya hazır ve istekli olduğumu ama ödüller konusunda çürütülemez kanıtlar göstermedikçe ve bloke bir hesap ya da tatmin edici başka bir ödeme aracı bulunmadıkça hiçbir belgeye imzamı atmayacağımı söyledim. Kirsan söylediklerimi o­nayladı ve geçtiğimiz günler ve haftalar içerisinde defalarca şunu söyledi : “Anlaşma ve ödülün ödeneceğine dair kanıt, yakında elinde olacak.”

22 Ekim Cuma günü, Kirsan Ilyumzhinov’u aradım ve TSF temsilcilerinin, Türkiye Cumhuriyetinin desteğiyle, bu organizasyonu organize etmek ve finanse etmek konusunda oldukça ilgili oldukları konusunda haberlendirdim. FIDE, sadece şampiyonayı Türkiye’de sunmak seçeneğini tanıdıktan sonra yalnızca 10 güne ihtiyaçlar var.

Kirsan’ın şu anda Dubai’den dönme yolunda olduğunu biliyorum.Dubai’de işleri yoluna koymak için bir aydan uzun süre vakti vardı. Eğer bu paraya sahip değilse, bu iş için yetkiyi başka birisine versek iyi olacak..

Mühlet vermekten hoşlanan bir insan değilim, bu yüzden bunu tamamen GERÇEK olarak görebilirsiniz.

Eğer 1 milyon dolarlık ödül 31 Ekim 2004’e kadar bloke bir hesapta olmazsa (ya da Türkiye için 10 Kasım 2004) Ocak 2005’te oynamam mümkün olmayacak.

FIDE’deki herkesin ilgilenmesi gereken mesele şudur ki, FIDE, Dünya Satranç Şampiyonluğu döngüsü üzerindeki kontrolünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır ve bir gecikme, gücün kaybolması anlamına gelebilir.

FIDEnin başarısız olmasından ve yeniden birleşme planının ölmesinden çok mutlu olacak büyük kitleler var – FIDE bunun olmasına izin vermek sorundadır!

Yeniden birleşme yolundaki bu ilk adım şimdi atılmak zorunda. Ancak bu sayede FIDE bahsettiği hedefine, yalnızca bir adım kalmış olacak.

Georgious Makropoulos, Zurab Azmaiparashvili ve Israel Gelfer gibi insanlara Türkiye’yle anlaşmak için 10 gün verin ve herşey açıklığa kavuşsun. En azından artık hiçbirşey havada kalmayacaktır.

Cevap bekliyorum Garry Kasparov

çeviren : O.Oğul Köseoğlukaynak : www.chessbase.com


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir