Dünya Şampiyonu Anand Mat Oldu!

Dünya Şampiyonu Anand Mat Oldu!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Londra Klasik’in 6’ncı turunda Dünya Satranç Şampiyonu Anand rakibi Adams karşısında mata bir hamle kala terk etti. Dengeli bir konumdayken Anand büyük bir hata yaparak basit sayılabilecek bir mat ağına girdi. Yandaki konumda Adams siyahla oynar ve 3 hamlede mat eder. Magnus Carlsen turnuvada Polgar’ı yenerek beşinci galibiyetini elde etti ve anlık ratingini 2863.6 eloya yükseltti. Carlsen acaba 2900 eloya ulaşabilir mi?

 

Londra Klasik’te Anand’ın Yıkıldığı An

Aşağıdaki konumda İngiliz GM Adams 3 hamlede mat ediyor. Bakalım siz görebildiniz mi?

londra-anand-mat



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Cevap basit

londra-anand-mat-2

42…Fh3 sonrasında mata çare yok. Anand için tam bir trajedi. Geçen tur ilk galibiyetini elde eden Anand bu kayıpla %50 skorla yetinmek zorunda. Uzunca bir süredir turnuvalarda başarılı olamayan Anand artık iyi bir unvan maçı oyuncusu olmak ile yetinmek zorunda. Bu unvanı ne kadar elinde tutacağı ise pek belli değil. Son Dünya şampiyonluğu turnuvalarına katılmayan Carlsen bu seferyarışmaları gözüken o ki protesto etmeyecek. Eğer bu performansının birazını bile yansıtsa dünya şampiyonluğu için Anand’ın karşısına çıkmasına kesin gözüyle bakılabilir.

londra-8-anand

 

 

 

 

 

Carlsen rekorunu giderek geliştiriyor. Altıncı turda rakibi Polgar’a şans vermeyen Carlsen İngiliz Açılışı’nda Maroczy bağı konumu oluşturdu. Sonrasında baskısını artırarak kazanca geçti. 2863.6 anlık ratingiyle inanılmaz bir rekora imza atan Carlsen’in performansı 3146. Şu anda turnuvadan en yüksek ratinge sahip olmasına rağmen 15 elo puanı kazanmış durumda. Bu gücüyle süper GM kabul edilen oyuncuların yanında bile çok üstün kalıyor.

 

londra-7-carlsen-polgar

 

 

 

 

 

Eski dünya şampiyonu Kramnik, carlsen’in peşindeydi ama o bile artık çok geride kaldı. Kramnik altıncı turda Aronian ile beraberliğe razı oldu.

londra-8-kramnik

 

 

 

 

 

6 tur sonrası sıralama (3-1-0 puanlama sistemi)

İsim Fed Elo Gms Puan
Carlsen, Magnus NOR 2848 6 16
Kramnik, Vladimir RUS 2795 6 12
Adams, Michael ENG 2710 5 10
Nakamura, Hikaru USA 2760 5 8
Anand, Viswanathan IND 2775 5 6
Aronian, Levon ARM 2815 5 5
McShane, Luke ENG 2713 5 4
Jones, Gawain C B ENG 2644 6 2
Polgar, Judit HUN 2705 5 1

.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir