Carlsen ve Kramnik kaybetti, Carlsen turnuvayı kazandı

Carlsen ve Kramnik kaybetti, Carlsen turnuvayı kazandı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Adaylar Turnuvası’nda nefes kesen bir final yaşandı. Son tura eş puanla giren Carlsen ve Kramnik galibiyete kilitlenmişlerdi. Kramnik rakibi Ivanchuk’u zorlayabilmek için Pirc Savunması’nı tercih etti. Carlsen turnuvada ilk kez zaman sıkışmasına girdi. 40 hamle dolduğunda hem Carlsen hem de Kramnik kayıp konumdaydı! Kurallara göre daha çok kazanca sahip Carlsen turnuvayı kazandı ve Anand ile Kasım ayında şampiyonlık maçı yapacak.

Adaylar Turnuvası’nda Tur 14

Kramnik rakibi Ivanchuk’a elini uzatıp terk ettiğinde Carlsen’in memleketi Norveç’te Ivanchuk’un heykelini dikme çalışmaları başlamıştı belki de! Satranç dünyası yıllardır böyle bir turnuva ve mücadeleye tanık olmadı. Turnuvada sonun sıralarda giden oyuncu iki birincilik adayını da yenecek ve üstelik bu iki aday son turda dramatik şekilde kaybedecek!

Buna benzer kritik bir son turda Kramnik her zamanki sağlan Berlin Savunması’nı oynamış ev “Son turda delirmek istemedim” benzeri bir yorum yapmıştı. Bu sefer delirdi ve Ivanchuk’u yenebilmek için normalde oynamadığı Pirc Savunması’nı tercih etti. Sonuç hüsran.

ivanchuk-kramnik-14

Kramnik mücadele gücüyle her türlü takdiri haketti. Satrançseverler genelde popüler çocuk Carlsen’i destekliyordu ama iki misli yaşa sahip Kramnik mücadeleyi hiç bırakmadı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

 

carlsen-svidler-14

Beyaz taşlarla oynayan Carlsen galibiyet peşindeydi. Her ne kadar Ivanchuk bir önceki tur kendisini yenmiş olsa da turnuvada 5 kez bayrak düşürerek kaybeden ve son sıralarda bulunan Ivanchuk’a işini bırakmak istemiyordu. Ne düşündüyse tersi oldu belki de! Normalde zaman sıkıntısı yaşamayan Carlsen zeitnotta kötü konuma düştü ve kaybetti. Svidler turnuvayı 3-4 derecesiyle bitirdi.

 

table14


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Carlsen
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir