Carlsen Nasıl da Kolay Kazanıyor.

Carlsen Nasıl da Kolay Kazanıyor.

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

 

Carlsen Olimpiyatların dördüncü turunda rakibi GM Wojtaszek’i (düzgün okuyabilene bravo) etkileyici biçimde yendi. Wojtaszek 2725 eloya sahip kuvvetli bir oyuncu. Bir başka özelliği ise Anand’ın yardımcısı olması. Bir anlamda Carlsen bu oyuncuyu yenerek Anand’a bir mesaj yollamış da diyebiliriz. Oyundan sonra Carlsen’in” Rakibim açılışta ne yaptığını biliyordu ama sonrası için aynı şeyi söyleyemem” beyanatı da ilginç.

 

Carlsen’in oyunları satrancını geliştirmek isteyen öğrenciler için genelde ders niteliğinde. Basit strateji kullanıyor Carlsen.

Strateji 1: Rakibin merkezi atlarını kovala. Tabii ki öncelik aktif, saldırgan oyunda ama bunları yapabilecek imkanımız yoksa rakibin aletlerinin aktifliğini de azaltmalıyız. d4’teki siyah oldukça can sıkıcı. c2’deki piyona yüklenerek beyaz veziri savunmaya bağlıyor. Carlsen hemen bunu düzeltir.

 

 

11.Ad1!  Beyaz at berbat bir yere gidiyor ama durumu düzelecek ve önemlisi siyahın atını püskürtmek.

Strateji 2: merkezde piyona sahip olmak iyidir. Ne kadar basit değil mi? Merkez bize ilk öğretilen kavramlardan biri ve Carlsen de bunu uyguluyor.

 

carlsen-wojtaszek

 

14.fxe5 Axe5 (14…dxe5 hamlesi c5 piyonunu kaybeder) ve beyaz merkezde daha iyidir. Dolayısıyla 13…b5 hataydı. Yerine 13…b6 oynanmalıydı. 

Strateji 3: Merkezde iki piyona sahip olmak tek piyondan daha iyidir. Tabii merkez piyonlarını kaybetmediğinizden ve merkezin şiddetli bir baskı altında kalmadığından emin olmalısınız.

Ve yine

Strateji 1: Rakibin merkezi atlarını kovala. Tabii ki öncelik aktif, saldırgan oyunda ama bunları yapabilecek imkanımız yoksa rakibin aletlerinin aktifliğini de azaltmalıyız. 

carlsen-wostaszek-2

 

20. d4! ve konum stratejik olarak Carlsen için kazançtır. Beyaz merkezde üstün ve d5 karesi zayıf.

carlsen-wostazsek-3

26. g4!  Bu hamle yapıldığında Carlsen’in anlattığına göre oyunu eski hocası Kasparov izlemektedir ve Kasparov gülümser. Carlseniçinden “Demek ki Kasparov da bu hamleyi yapacaktı” diye geçirir. Carlsen’in Kasparov’a duyduğu saygı güzel. Öte yandan Nakamura, Kasparov hakkında pek de iyi konuşmuyordu. Piyon fedası kabul edilemez. 26…hxg4 27.hxg4 Fxg4  28.Kg3 sonrasında beyaz ya mat eder ya da vezir kazanır.

 

 Ve oyunun devamı 

 

 

Carlsen ne kadar da kolay kazanmış gözüküyor değil mi? Morphy, Capa ve Fischer de böyle basit oyunlar kazanırdı.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir