06232017Cu
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

satrancdersleri oyunodası satrancsoruları canlisatranc videodersler
Bize Ulaşın

Online Satranç Oyna, Satranç Oyunu

3-seviyeli-satranc-ufak

3 Seviyeli Satranç

3 seviyeli satranç daha iddialı oyuncular için ideal.

Canlı Satranç - 1

Canlı rakiplerle online satranç oynamak tam size göre! 

canlı satranç

Canlı Satranç - 2 

Online olarak canlı rakiplere karşı oynayabilirsiniz!

Mat Etmece  

mat etmece

Değişik taşlarla mat etmeyi biliyor musunuz?

Taş Yemece 

satranç taşları nasıl yer

Önünüze geleni ne kadar hızlı yiyebilirsiniz?

 Türkçe Satranç

2 seviyeli bilgisayar ile satranç keyfi

turkce satranc

Online Açılış Ansiklopedisi

Online Açılışlar

 Chessmoon 

Türkçe online yazışmalı satranç sitesi!

 chessmoon

Robot Satranç

robot satranc

Fischer - Taimanov 1971 Maçı, yorumlayan Mikhail Tal

Pek çok yorumcu ve özellikle kamuoyu sabırsızca Robert Fischer ile Mark Taimanov arasındaki maçı bekliyor. Bu sadece Amerikalı Büyükustanın ismi Batıda ve ülkemizde poüler olduğu için değil ama aynı zamanda onun ismi etrafında biriken anektodlar ve gerçeklerden ötürü. Ve ötesi herkes Fischer'in Dünya Şampiyonluğu iddiasının bu sefer ne kadar cidddi olduğunu görmek istiyor.

Fischer

Sıklıkla Fischer'in maç tecrübesinin çok az olduğunu duyuyoruz. Ama Taimanov'un daha da az: Leningrad'lı oyuncu sadece Botvinnik'e karşı kısa bir maç yaptı. Dolayısıyla öteki konular daha önemli. Fischer çok daha genç ve yaratıcı bir şekilde hareket ediyor. Şahlar kalana kadar baştan sona her oyunda mücadele edebilmekte. Bunu sadece çok az oyuncu yapabilmekte ve ülkemizden de sadece Korchnoi var. Diğer oyuncular zaman zaman dinlenmeyi seçebilirler ki bunun da yararı vardır. Ama Fischer/Korchnoi tipi oyuncuların ciddi bir avantajı var: bu tür oyuncular yaşlandıkça çok tehlikeli, saldırgan bir stil geliştirebilirler. Rakipleri hiç dinlenemez - ne bir oyun ne bir saat ne de bir hamle... Böyle bir stile karşı oynamak umutsuzca Büyükusta Beraberesine ihtiyaç duyduüunuz anda çok zordur. Bu sebeple Fischer ve Korchnoi turnuvalarda ve maçlarda çok tehlikelidir. (Öteki konu ise stratejik olarak konuşmak gerekirse Petrosian ve Spassky'nin de uzun maçlarda kısalardan farklı olarak avantajları vardır ama bu ayrı bir konu.)

Oyuncu olarak Fischer'i pratik oyunun ve bilimsel yaklaşımın öne çıkan Büyükustası olarak görüyorum. Bilinçli biçimde açılış repertuvarını genişletiyor ve aktif satrançtan ayrı kaldığı dönemi çok zeki bir şekilde değerlendirmiş. Ev ödevini iyi yaptığı kesin. Belli ki Fischer satranç gelişimini çok iyi planlamış. Oyununda tuzaklar ve blöfler yok - sadece ve kristak kadar berrak bir stile sahip. İnsanlar bazen Fischer'i oyunu kuru diye eleştiriyor ama Capablanca da benzer stilde oynardı ama kimse Capablanca'yı kuru oyun oynamakla eleştirmemiştir. Bu konuşmalar gözüken o ki onu çevreleyen dedikodularla ilgili. Amerikalı Büyükustanın harika bir oyunsonu tekniği var ve tek şah kalana kadar oynar. Özellikle böyle bir stille oldukça tehlikelidir.

fischer taimanov

Taimanov maç için iyi düşünülmüş açılış repertuvarı hazırlamış olmalı. Leningradlı oyuncu büyük olasılıkla repertuvarını genişletmedi ama özellikle Sicilya'da bilgisini derinleştirmiştir. Çünkü Fischer özellikle Sicilya Savunmasına karşı beyazla çok güçlü oynamakta. Mark Evgenievich teknik oyunsonlarında büyük zorluklar yaşayacak çünkü rakibi daha güçlü. Sanırım Taimanov'un şansı sıra dışı konumlar yaratmakta yatıyor. Mücadele taktik hale gelince, oyun dramatik biçimde dengesizleşince ve kesin plan olmadığı zaman Taimanıv için işler daha kolay olacaktır. Bu alanda rakibinden hiç de aşağıda değildir.

Önceki Yazılar

Bu kategoriden diğerleri: Satranç Oyna »