Caruana’dan Mükemmel Skor: 6/6

Caruana’dan Mükemmel Skor: 6/6

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

21 yaşındaki genç İtalyan Büyükusta Caruana satranç tarihine geçecek bir skor ve performans gerçekleştirdi. 2800 üzeri bir ortalamaya karşı 6 oyunda 6 tam puan aldı ve 3596 elo performansı yakaldı. Çift tur döner olarak oynanan ve Carlsen, Aronian, Topalov, Vachier Lagrave, Nakamura’nın oynadığı turnuva çif t tur döner olarak oynanmakta. Merak edilen şu: Caruana 10’da 10 yapabilir mi?

Gelin hep beraber bu olağanüstü performansı yakından inceleyelim.

 

Son turdan geriye gidersek. Turnuvanın ilk yarısını 5’te 5 ile bitiren Caruana kazanç serisini ne kadar sürdürebilir diye şüpheler vardı. Öte yandan eğer Topalov gibi iki renkle de kazanca oynayan bir oyuncu ile oynuyorsanız berabere ihtimalleri otomatik olarak azalır. Öyle de oldu.

Beyazla oynayan Caruana 1.e4 sürerek Topalov’u Sicilya Savunması oynamaya davet etti.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

caruana-topalov

 

Kısa bir süre önce Türkiye’nin İtalya’yı 3.5 – 0.5 yendiği maçta Dragan Solak birinci masada Caruana ile berabere kalmıştı. Anlaşılan Caruana’yı durdurabilmek için ne Carlsen ne Aronian yeterli belki de Dragan gönderilmeli!

 

 

Caruana siyahla oynadığı varyantı bu sefer beyazla oynadı ve Kasparov’a göre sadece kazanmak için değil güzellik ödülü için de oynadı!

 

 

Beşinci turdaki kurbanı Nakamura’ydı.

 

nakamura-caruana

 

 Siyahlarla oynayan Caruana uzun bir oyun sonrasında kazanmayı başardı. Oyun sonrasında “Filimi kaybedeceğim diye ödüm patladı” diye yorum yaptı. Onlar da insan!

 

 

Bu tür turnuvaların yıldızı olmaya alışık olan Carlsen ise mutsuz gözüküyordu. Seneler evvel Shirov Wijk aan Zee Turnuvası’na 5’te 5 ile başlamış ama ancak ikinci olabilmişti. Ama o turnuva 13 turdu. Caruana ise 6’da 6’yı da başarmış durumda.

 

carlsen mutsuz

 

Dördüncü turda rakibi güçlü Aronian’dı Rating listesinde ikinci sırada olan bir oyuncu onun için zorlu bir testti.

 

caruana-aronian

 

Bu testi de Caruana başarıyla geçti. Açılışta 15.Aa2 ile yaptığı yenilik çok güçlü bir fikrin başlangıcıydı. Gençlik enerjisi ve çalışmanın yaratacağı sonuçlar açıkça ortada.

 

Tur sonrasında GM Ashley Dünya Şampiyonu Carlsen ile röportaj yaptı. Görüşmeyi bitirirkendili sürçtü ve Dünya Şampiyonu Magnus Caruana ile görüştük deyiverdi.

Carlsen’in cevabı “Bunu iltifat olarak kabul ediyorum”du.

Ve büyük karşılaşma. Tur 3, Carlsen – Caruana

caruana-carlsen

Biri Dünya Şampiyonu ve 23 yaşında. Diğeri ise onun rating listesinde yakın takipçisi ve 21 yaşında. Daha önce defalarca karşılaşan bu ikilinin maçları hep ilginç olmuştur. Carlsen açılışta Fil Açılışı’nı tercih ediyor. Satranç Marketi’nde Fil Açılışı CD’sinin bulunduğunu da hatırlatalım!

Şüphesiz Carlsen bu oyunu kazansa Fil Açılışı’na rağbet artacaktı ve siz de hemen Fil Açılışı CD’sine sahip olmak için Satranç Marketi’ne koşacaktınız ama ne talihsizlik ki Carlsen başarısız bir feda yaptı ve kaybetti. Yani suçlu kesinlikle Fil açılışı değil.

 

 

Henüz Caruana büyük tehlike olarak görülmezken Fransız Usta Vachier Lagrave ile oynadı ve kazandı. Fransız, Caro Kann’ı tercih etti.

 

caruana-vachier

 

 

İlk turdaki kurban ise son turdaki kurban Topalov’du. Neyse artık Topalov, Caruana’yı düşünmek zorunda değil en azından.

 

topal-caruana

 

 

 

Ve turnuvada 6 tur sonundaki durum

standings06

Resmi Site: http://uschesschamps.com/node/499

Canlı İzle: Chess24 Türkiye Saati ile 22:00’da

Tüm Oyunlar: Chessgames

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir