02202017Pzt
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

satrancdersleri oyunodası satrancsoruları canlisatranc videodersler
Bize Ulaşın
Satranç Okulu
17 Şubat 2017
Selim Gürcan
 Carlsen'in Wojtaszek karşısındaki oyununu analiz etmeye devam ediyoruz. 1.e4 sürerek Açık Sicilya'ya giren Carlsen açılışta 6.a3 hamlesiyle rakibini şaşırtmıştı. Uzun açılış teorilerinden kaçınan Carlsen yaratıcılığını kullanma fırsatını yakalıyor ve okuyucular için çok öğretici olacak plan ve hamlelerle oyunu kazanıyor. Bu oyun ile merkez stratejilerine ve gelişime farklı açıdan bakacaksınız!
Satranç Okulu
08 Şubat 2017
Selim Gürcan
Büyükustaların hele hele Carlsen'in oyunlarını incelerken bildiğiniz satranç kurallarını adeta unutmalısınız. Satranç tahtasında sadece geçerli olan klasik tavsiyeler olsa olağanüstü oyuncuların çıkması da mümkün olmazdı. İnceleyeceğimiz oyunda Carlsen şaşırtıcı bir karar ile merkezi rakibine teslim ediyor. Merkez önemlidir ama amaç merkez değildir; merkeze sahip olmanın doğurmasını beklediğimiz sonuçlardır! Tata Çelik Turnuvasında Carlsen'in oynadığı bu ilginç oyunu analiz ediyoruz. Oyunu iki bölüm halinde inceleyeceğiz. Özellikle analizleri dikkatli bir şekilde incelemenizi öneririz.
Satranç Okulu
07 Şubat 2017
Selim Gürcan
Ernest Morphy, yeğeni Morphy'nin en önemli hayranı ve destekçisiydi. Amerika'nın iyi satranççılarından biri olan Ernest Morphy şüphesiz yeğenin iyi bir öğretmeni olmuştu. Amca Morphy satrancını hızla ilerleten Paul'un gücünü Amerika'ya duyurmak için gazete ilanı ile güçlü rakipler bulmaya da çalışmıştı. Amerika'daki güçlü oyuncuları tüm masrafları karşılayacak şekilde davet etmiş ve dikkate değer bir ödül de koymuştu. Ayrıca çeşitli gazete ve dergilere Moprhy'nin oyunlarını yollamıştı. Kayıtlara baktığımızda Paul Morphy'nin hep kazandığını görürüz. Elbette amca Morphy'nin de kazandığı oyunlar vardır ama asla kayıtlara geçmemiştir. Bazen öyle bir yetenekle karşılaşırsınız ki onu yüceltmekten daha azını yapmanın haksızlık olduğunu düşünürsünüz! Gelelim amca ile yeğenin güzel bir oyununa bakalım.
Satranç Okulu
07 Şubat 2017
Selim Gürcan
Gelmiş geçmiş en büyük şampiyonlardan biri olan Paul Morphy'nin ailesindeki tüm erkekler satranca meraklıydı. Dede, baba ve amca satranç oynardı. Özellikle amca daha iyi oynardı ve kimse de özellikle Morphy'ye satranç oynamayı öğretmemişti. Satranç oynanan bir ailede Morphy oyunu kendi kendine izleyerek oynamıştı. Bir defasında Babası ile amcası oyunlarını berabere bırakınca müdahale etmiş ve oyunun kazanç olduğunu göstemişti. Bu şekilde de Morphy'nin satranç oynamayı öğrendiği ve satranca büyük yeteneği olduğu ortaya çıkmıştı. Paul Morphy ve Alonzo Morphy'nin kayda geçmiş 6 ayunu var ve hepsini de Paul Morphy kazanmış. Şüphesiz oğlunun büyük yeteneğinden gurur duyan baba oğlunun güzel kazançlarını kayda almış. Bu ilginç oyunlardan birisini inceliyoruz. Oyun sırasında Paul Morphy henüz 10 yaşında.
Satranç Okulu
05 Şubat 2017
Selim Gürcan
Satrançta ilerlemek isteyenlerin ilk sorduğu sorulardan biri budur. Elbette yaşı küçük çocuklar bu soruyu aklına bile getirmez. Doğal olarak satrancı seviyorlarsa yapmak istedikleri oynamak ve kazanmaktır. Satranç eğlencelidir. Bu soruyu soranlar ya yetişkin satranççılardır ve giderek artan sayıda da velilerdir. Özellikle veliler çocuklarına en iyi eğitimi vermenin yollarını ararlar. Eskiden sadece bir oyun olarak düşünülen satranç ne güzel ki Türkiye'de önemli bir spor haline geldi. Eskiden dersini çalış, bırak satrancı diye uyarılan çocuklara artık "Ödevin bittiyse şimdi biraz da satranç çalış veya oyna" denmekte. Pek çok veli çocuğunu bir satranç merkezine veya bir öğretmene emanet ederken bu imkanlara sahip olmayanlar ve hatta olanlar da nasıl iyi bir eğitim alınabileceği konusuna kafa yormakta. Daha önce bazı yazılarımızda genel tavsiyelerde bulunmuştuk ama bu sefer seviye ve yaşa göre tavsiyelerde bulunacağız.
Satranç Okulu
04 Şubat 2017
Selim Gürcan
"Büyükusta Gibi Düşün" ve ardından gelen sistematik düşünme üzerine yazılan kitaplar iyi analiz yapmanın sadece yetenek değil ama bilgi ve disiplin gerektiren bir konu olduğunu anlatmışlardır. Bir Büyükusta da sıradan bir oyuncu da saniyede bir hamle düşünür. Ama güçlü oyuncu sahip olduğu tecrübe ve sistemli düşünme yöntemleriyle zamanını en iyi hamleler için kullanır. Satranç bir zeka oyunudur ama daha zeki insanlar daha iyi satranç oynar diye bir kural da yoktur. Önemli olan sistematik düşünmeyi kavrayabilmektir. Ve elbette masa başında sportif beceriler de fark yaratır. Çok iyi hesap yapan bir oyuncu sonunu göremediği için bazı devam yollarına girmeye cesaret edemez ama Tal tarzı deli cesaretine sahip olan oyuncular büyük başarılar elde edebilirler. "Şans cesurdan yanadır" lafı pek çok zaman haklıdır çünkü satrançta girişken oynamak önemlidir. İyimser oyuncular da kötümserlere göre daha başarılıdırlar.

Joomla SEF URLs by Artio

Örnek Satranç Dersleri

  • DERS 1

  • DERS 2

  • DERS 3

  • DERS 4

  • DERS 5

 

 

satranç takımları panoları