Dortmund 2006 Turnuvasına Bakış

Dortmund 2006 Turnuvasına Bakış

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Almanya’nın Dortmund şehri yıllardan beri sürdürdüğü turnuva geleneğini bu senede bozmadı. Her yıl dönemin kuvvetli oyuncularını misafir eden organizasyon, bu sene de çok kuvvetli 8 oyuncuya ev sahipliği yaptı. Bu oyuncular; Kramnik, Svidler, Adams, Gelfand, Leko, Jobova, Naiditsch, Aronian. Elo ortalaması 2720, kategori 19 olan turnuva son tura kadar inanılmaz çekişmeli maçlara sahne oldu. Son maçta Leko’yu yenen Kramnik turnuvanın birincisi olarak satranç arenasına ne kadar kuvvetli bir şekilde geri dönmüş olduğunu herkese ( belki de en önemlisi Topalov’a) gösterdi. Kısaca oyuncuların performanslarından bahsetmek gerekirse;

GM Kramnik: Uzun süredir böbreklerindeki rahatsızlık yüzünden Fransa’da tedavi gören (hatta o ülkede yaşamaya başlayan) oyuncu kimi satranç çevrelerinde artık eski kuvvetinde olmadığı ve asla o günleri yakalayamayacağı görüşü hâkimdi. Özellikle Kasparov’u unvan maçında yendikten sonra GM Kramnik’te gözle görülür derecede bir düşüş başlamıştı.Ta ki Torino’da yapılan olimpiyatlara kadar. Burada Rusya takımının birinci masasında elde ettiği başarı ve gösterdiği performans ile sevenlerine ümit, rakiplerine ise çok net bir mesaj vermiş oldu. Bu başarısını Dortmund turnuvasında tekrarlayarak artık eski günlerine dönüş sürecinde olduğunu ispatlamış oldu. Özellikle son turda Leko ya karşı elde etmiş olduğu galibiyet  bizlere 2004 yılında yine Leko ile oynadığı klasik satranç dünya şampiyonluğu finalini hatırlattı. O turnuvada son maça mağlup giren ve unvan için kazanmak zorunda olan Kramnik bunu başararak, unvanın kendisinde kalmasını sağlamıştı. Bu duruma benzer bir olayda Dortmund da yaşandı, son maç yine Leko ileydi ve turnuva birinciliği için kazanması gerekiyordu. 2004 yılının tekrarı oldu ve Kramnik eşit konumu kazanmasını bildi, turnuvanın galibi oldu. Şimdi tüm satranç camiası tek bir cümlede birleşiyor. Hoş geldin Şampiyon!

GM Leko: Satranç dünyasının centilmen Macar ustası, Kramnik karşısında şeytanın bacağını bir türlü kıramıyor. Yukarıdaki paragrafta değindiğimiz gibi en kritik maçlarda Kramnik’e kaybetme hastalığından bir türlü kurtulamadı. Fakat turnuva Leko için çok kötü geçmiş sayılmaz. Formsuz olsa da 2761 elo puanına sahip Aronian’ı ve geçen senenin şampiyonu Almanların gözde oyuncusu Naiditsch’i yenerek turnuvayı 4.sırada tamamladı.

GM Svidler: Rusların 2.masası turnuvaya çok iyi bir başlangıç yaptı. Fakat arka arkaya aldığı beraberliklerle adeta 2.liğe razı bir görüntü çizdi ve bu duruşu ile hayranlarında üzüntü yarattı. (Başta bende) Güçlü Rus GM, Aronian’ı ve Gürcülerin gelecek umutlarında biri olan Jobova’yı yenerek sağlam oyun stilinden bir şey kaybetmediğini göstermiş oldu. Turnuvanın namaglûp 3 oyuncusundan biri olan Svidler, 2818 elo performası ile turnuvayı tamamlamış oldu.

GM Adams: İngiliz büyük usta 1 galibiyet! (Gelfand’a karşı ve tam 7 buçuk saat süren bir mücadeleden sonra) ve 6 beraberlikle 3.sırayı kaptı. Önceki turnuvalarına göre daha sağlam bir görüntü çizen oyuncu, zirvenin hala etkili isimlerinden olduğunu ispatlamış oldu.

GM Gelfand: Beyaz Rusya’da doğan ama daha sonra İsrail de yaşamaya başlayan ve bu ülkenin bayrağı altında oynayan büyük usta, turnuvadaki tek mağlubiyetini Adams karşısında aldı. Gerçi kaybetmemek için tam 7 buçuk saat direndi, fakat rakibi de onun kadar inatçı olunca hazin son kaçınılmaz oldu. Fakat Gelfand içinde turnuva çok kötü geçmiş sayılmaz. Aronian’ı ders kitaplarına geçebilecek nitelikte olan bir oyunla yenerken, Jobova’yı da aynı güzellikte mağlup etti ve turnuvayı +1 ile 5.sırada tamamladı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

GM Naiditsch: Almanların genç yeteneği,1.masası ( kendisi Letonyalıdır aslında) ve geçen senenin galibi bu sene kendinden beklenen performansı tam olarak gösteremedi. Sadece sonuncu olan Jobova’yı yenerek bir hayat belirtisi gösterse de turnuvada ondan daha kötü performans gösteren oyuncular sayesinde teselli buldu.Fakat söylemekte yarar var, Naiditsch’in Kramnik ile olan oyunu izlenmeye ve incelenmeye değer bir oyun oldu.Herkes kısa bir Kramnik galibiyeti beklerken art arda çıkardığı savunma ve daha sonra atak hamleleri ile hiçte hafife alınmaması gereken bir oyuncu olduğunu ispatlamış oldu.Hatta oyunu Playchess te izleyen Kasparov ve Seriawan arasında küçük bir tartışmaya neden olacak kadar renkli bir karşılaşma çıktı ortaya.(Kasparovun dediği oldu,Seriawan özür diledi ) 2728 elo performası ve 6.sırada bulduğu yer ile geçen seneyi aratan, fakat kötü sayılmayacak bir performansla turnuvayı tamamladı.

GM Aronian: Son Linares’in, Dünya kupasının ve birçok kuvvetli turnuvanın galibi olan genç Ermeni usta bu turnuvayı uzun yıllar unutmayacak gibi gözüküyor. Turnuvaya bir numara olarak başlayan, fakat sondan ikinci olarak bitiren Aronian kabusun bitmesi için dua ederken
Son turda belki de Gelfand ile kısa bir berabereden sonra eve gitmeyi ümit ediyordu. Fakat formsuz olduğunu gören Gelfand hiç bu fikirde değildi ve litaratüre geçecek bir oyun ortaya çıkarak Aronian’ın kötü rüyasının 1 gün daha sürmesini sağladı. Ermeni büyük usta 2555 elo performansı ile 7.sırada turnuvayı tamamladı.


GM Jobova: Topalov’un sekundantı olan 23 yaşındaki Gürcü büyük usta turnuvada daha önce göstermiş olduğu performansları aratan bir görüntü çizdi. Son Aeroflat’ın galibi sadece 3 beraberlik alarak ve 2505 elo performansı ile 8.sırada turnuvayı tamamladı.(Diğer bir deyişle sonuncu!) ve kendisinden ümitli olan hayranlarını büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.

Haber Özgür Özbostanlar

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir