Tur 1: Adaylar Sakin Başladı

Tur 1: Adaylar Sakin Başladı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Dünya Şampiyonu Anand ile oynayacak oyuncuyu seçmeye yönelik “Adaylar Turnuvası” dört beraberlikle sakin başladı. Aronian – Carlsen, Ivanchuk – Grishchuk, Svidler – Kramnik ve Gelfand – Radjabov oyunları sakin yapılarıyla beraberlikle sonuçlandı. Oyuncuların turnuvaya temkinli başlamaları şaşırtıcı değil ama ratingi yüksek oyuncuların siyahla oynamış olmaları da önemli bir etken.

50 Yıl Sonra Adaylar Turnuvası

Adaylar Turnuvalarının geçmişi 1948 yılına gider. Dünya Şampiyonu Alexander Alekhine anden ölünce dünya ilk kez şampiyonsuz kalır. Bunun üzerine önde gelen oyuncular bir kapalı turnuva oynar. Kazanan Botvinnik ise Dünya Şampiyonu olur. Sonraki yıllarda 1950 yılında Budapeşte’de, 1953 yılında Zürih’te, 1956 Amsterdam’da, 1959 Bled’de ve son olarak da 1962 Curaçao’da Adaylar Turnuvası düzenlenir.

zurih-53 satranç kitabı

David Bronstein tarafından hazırlanan ve gelmiş geçmiş en iyi turnuva kitabı olarak kabul edilen Zürih 1953 kitabı Abdullah Sözen tarafından Türkçeye de çevrildi ve TSF tarafından yayınlandı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Curacao1962

Curaçao 1962 Turnuvası Fischer’in itirazlarıyla da son Adaylar Turnuvası oldu. Turnuvada ilk 3 dereceyi alan üç rus oyuncu birbirleriyle oynadıkları 12 oyunun hepsini berabere bitirdiler. Üstelik tüm oyunların hamle ortalamaları 19’u geçmiyordu. Fischer’e göre rus oyuncular önde giden  arkadaşlarını zorlamıyor ama onun rus olmayan rakibine karşı (ki bu durumda Fischer ) tüm güçleriyle oynuyorlardı.

aronian-carlsen-adaylar

Turnuvanın 1 ve 2 nolu oyuncuları erken karşılaştı. Siyahla oynayan Carlsen sağlam bir yol seçti ve Bogo-Hint Savunması oynadı. Aronian’ın da çok keskin oynamaya niyeti olmayınca oyun beraberlikle sonuçlandı.

svidler-kramnik

İki rus usta karşı karşıya. SSCB yıkıldıktan sonra artık Rusların eski danışıklı dövüşünden bahsedilemez. Yeni kapitalist Rusya’da herkes kendini düşünmek zorunda. Yine de oyun berabere bitti ama sebep Svidler’in beyazla oyunu zorlamaması ve Kramnik’in de siyahla buna razı olması.

gelfand-radjabov

Teimour Radjabov veya daha doğrusu Timur Recebov Türk dünyasının genç temsilcisi. 2793 elo ile rating sıralmasında 4. sırada olan oyuncu genelde sağlam oynamayı terch ediyor. Radjabov şüphesiz bu turnuvada birinci olabilmek için risk almak zorunda olduğunu biliyor. Yine de Gelfand’a karşı siyahla berabere iyi sonuç.

ivanchuk

Vassily Ivanchuk turnuvanın favorilerinden kabul edilmiyor ama kesinlikle sağı solu belli olmayan bir oyuncu! Bazen 3000 bezen de 2500 performans gösterebilir. Ivanchuk da Grischchuk ile berabere kaldı.

Resmi Site: http://www.worldchess.com/


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir