Capablanca’yı yenen hizmetçi

Capablanca’yı yenen hizmetçi

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Herhangi bir satranç kitabı okumadan dünyada ilk 10’a girebilir ve Capablanca‘yı yenebilecek güçte oynayabilir misiniz? Evet bu mümkün ve satranç becerilerine güvenen bazılarının da bunun duymaktan zevk aldığını görür gibiyiz! Yandaki adam Sultah Khan. Bir mihracenin emri altında olan Sultan Khan aynı zamanda bir İngiliz Albay’ın hizmetçisi konumundayken İngiltere’ye getiriliyor ve 4 sene içerisinde dünyanın ilk onuna giriyor.

Mir Sultan Khan belki de satranç tarihinin en büyük dahilerinden biriydi. Hakkında fazla birşey bilinmiyor. En bilindik hikaye ise zengin bir ingiliz albayın hizmetçisi olduğu ve kendisindeki yetenek fark edilince dünya şampiyonu olabilmesi için avrupaya getirildiği. Amerikalı Büyükusta Reuben Fine hakkında şunları yazmış:

“Hint Sultan Khan’ın hikayesi çok sıradışı. Onun unvanı “Sultan” değildi, sadece adıydı. Aslında satranç dehası keşfedildiğinde bir mihracenin hizmetçisi sayılırdı. Çok az ingilizce konuşur ve Hint dilinde notasyon tutardı. Avrupa notasyonunu okuyamadığı bile söylenirdi. 1933 yılında Folkestone Olimpiyadından sonra Amerikan takımı Londra’ya Sultan Khan’ın efendisinin evine davet edildi. Orada Sultan Khan’ın hayatını ve başarılarını anlatan 4 sayfalık bir metin verildi. Sonrasında ise bir satranç ustası masa başında bizi bekliyordu.”

Sultan Khan’ın konumsal satranç stili dikkati çekmekte. Belki de bunun sebebi geleneksel Hint satrancında piyonların bir ilerlemesi ve rok kuralının olmaması yatmakta. Bu kurallar altında da konumsal bir anlayışın gelişmesi gayet doğal.

Açılış konusu ise Sultan Khan’ın kesinlikle en üstün olduğu alan değildi. Önce Capablanca gibi bir devi nasıl yendiğini görelim, sonra da Sultan Khan’ın garip açılışlarına bakalım.

 

Capablanca’ya karşı elde edilen galibiyet büyük bir başarı. Öte yandan Sultan Khan’ın ulaştığı bazı açılışlara bakalım.

 

Bir başka konum.

 

Bu 2 konum nasıl oluştu diye merak ediyorsanız yazının sonuna bakın.

 

 

Sultan Khan açılışta sorun yaşamamak için beyazla “Taş Duvar” sistemi oluşturmayı severdi. 1.d4 d5 2.e3 sonrasında Af3-e5 ve f4 sürüşü.

 

Benzer sistemi siyahla da açılışta başarıyla uygulamıştır.

 

İlk konum 1. e4 c6 2. d4 d5 3. e5 e6? 4. Fd3 c5 5 c3

İkinci konum 1. e4 c6 2 c4 c5? 3. Af3

 

Satranç Okulu tarafından çıkartılan 25 CD’lik Okul ve Kulüp Seti hem öğrenciler hem de öğretmenler için rehber niteliğinde. Bu set ile hiç bilmeyen bir oyuncu tüm incelikleriyle satranç oynamayı öğrenebilir ve turnuvalarda başarıyla oynayabilecek seviyelere kadar yükselebilir. 7’li Satranç Öğreniyorum, açılış, oyunortası ve oyunsonu cd’lerinden oluşan bu seti indirimli fiyatla alabilirsiniz.

Kategoriler
Genel Dersler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir