Pozisyonel Oyuncular İçin Açılış Repertuarı

Pozisyonel Oyuncular İçin Açılış Repertuarı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

2002 yılında S.Evan Kreider tarafından yazılmış bir makalenin çevirisi. Hızla ilerleyen satranç zamanı için biraz yetersiz görünsede, amatör seviyede pozisyonel açılış seçimleri ve kişinin satranç gelişimi için iyi bir değerlendirme. Amatör seviyede ve yeni başlayanlar için çok iyi bir kaynak.

Pozisyonel Oyuncular İçin Açılış Repertuarı

Orginal Metin Yazarı: S.Evan Kreider, 2002

Kaynak: http://www.chessville.com/

Beyaz renkle;



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Pozisyonel oyuncular için normal öneri 1.d4 olmasına rağmen,  ben 1.c4’ü tavsiye edeceğim. 1.d4’lü devam yollarının avantaj sağladığı güzel ve pozisyonel olanakların çoğunu, bu seçimde de bulabilirsiniz. Üstelik 1.d4 açılışlarındaki gibi devasa teori ve çeşitlilik yok.

Daha açık olursak, Hızlandırılmış Fianchetto’lu, İngiliz açılışı (1.c4, ve genel devamı ile; 2.g3, 3.Fg2, 4.Ac3). Öteki ingiliz sistemlerinden daha az teori içerir. Birde amatör seviyede az oynanması ve pek bilinmemesi sizin için bir avantaj olabilir. Aktif oyunla, sağlamdır ve geniş plan yelpazesi(merkez, vezir ve şah kanadı için oyun veya atak olanakları) sağlaması ile de esnek bir sistemdir.

Bu açılışı inceleyen iki mükemmel kitap var. İlki GM Tony Kosten’in The Dynamic English(Gambit Publications, 1999) çalışmasıdır. GM Kosten bu ciddi çalışmasıyla sadece zorunlu devam yollarını değil, ayrıca açılışın özündeki önemli temaları, planları ve stratejileri de açıklamıştır. Sistemi anlayarak oynamayı öğretiyor, kabaca tonlarca kuramsal varyantları ezberletmiyor. Bu özellikle önemli, çünkü açılışlarda kulüp seviyesinde veya amatör oyunlarda çok daha erken kitap dışına çıkılır.

İkincisi GM Andrew Soltis’in genişletilmiş ve 3.basımı olan Winning with the English Opening(Chess Digest, 1997) kitabı. Soltis’in kötü bir ünü vardır çıkardığı açılış kitapları hakkında, ama bu çalışması istisnadır. Tabi bu 3.basıma yakın olup, diğer iki basımdan uzak durduğunuz sürece!

Bu iki kitabı birlikte önermemin nedeni, İngiliz açılışında Siyah?ın verebileceği çok çeşitli cevaplarıdır. Göze çarpan ilk fark, GM Kosten daha dinamik devam yollarını seçmiştir(tabii istenilen pozisyonel oyunu sağlıyor, hepsinden öte amaç zaten 1.e4! değil). Soltis daha sakin devamları tercihlemiştir. Amacınıza uygun olarakta, bu iki kitapdan da size uygun sistemleri bulup oynayabilirsiniz. Mesela ben sadece sakin sularda yüzerim derseniz, Soltis’in inceledeği devam yolları(bu sistemler daha çok merkez ve vezir kanadı üzerine yoğunlaşmaktadır) size uygundur. Ama biraz daha sıcak kanlıysanız, Botvinnik Varyantı tercihiniz olabilir, ve şah kanadı piyonlarınız, rakip şaha yönelik atakda anahtar rolündedir.

Çoğu oyunumda, onların repertuar önerilerini denerim. Deneyimlerime göre amatör oyuncuların pek çoğu 1.c4’e cevap olarak 1…e5 oynamıştır, ve bu oyunlarda Hızlandırılmış Fianchetto’lu İngiliz açılışı hemen hemen kendiliğinden oluşmaktadır. Ama 1.c4 c5 devamını pek sevimli bulmam. Kesinlikle oynabilir ama Siyah simetrik hamleler ile oyun güvenliğini uzunca devam ettirebilir, ve Beyazın bu simetriyi ne zaman ve nasıl bozması gerektiği belli değil. Alternatif devam için, 1.c4 c5 2.Af3 Af6 3.d4’ü düşünebilirsiniz. Teorik olarak Beyaz için fazla avantaj içermiyor, ama en azından dinamik ve oyunun başında güvenli bir şekilde simetrik yaklaşıma engel oluyor.

Siyah renkle;

 

1.e4’e, Fransız iyi bir seçimdir. İlginç ve karşı oyun için yeterli pozisyonel sisteme sahiptir. Ayrıca yıllardır oynan ve çok fazla teori içeren Sicilya ve İspanyol Açılışlarını önler. Birde esnek bir sistemdir ki Siyah’ın seçebileceği bir çok devamyollu mevcuttur. Bunların arasından, eğer Rubinstein devamyolundaki (muhtemelen Siyah?a karşı en sağlam seçim) yaklaşımlardan kaçınmak isterseniz, Winawer Varyantı en çok taktik olanakları içerendir(örnek, Winawer-zehirli piyon varyantı). Klasik sistem dengelidir ama yinede Siyahın veya Beyazın seçebileceği bazı taktiksel yan varyantlarıda mevcuttur. Başlangıç olarak size Rubinstein Varyatını önereceğim, klasik sistemle benzerliği fazla ve klasiğe geçiş olasılıkları mevcutter, eğer bir gün klasik yaklaşımı oynamak isterseniz diye.

Elbette, Beyazın ana devam yolunda diğer seçenekleride hali hazırda beklemektedir. Tarrasch’a (tabi eğer Rubinstein’i seçmezseniz), İlerleme Varyantına ve diğer minör varyantlara(Değişim Varyantı, Şah-Hint Atağı) karşı hazırlıklı olmalısınız. Bütün bu açılışın ve bu sistemin devamyollarının temelini öğrenebileceğiniz tek bir kitap vardır; Mastering the French with the Read and Play Method (Batsford, 1997). Neil McDonald ve Andrew Harley’nin çalışmasıdır. “Batsford’s Mastering” serisini duymadığıysanız, bu kitapların herbiri ilgilendiği açılışın, her varyantının tipik piyon yapısını inceliyor ve uygulanabilecek planları, taktikleri ve stratejileri örnek partilerle anlatıyor.

Daha çok teori istiyor ve çalışmaya hazırsanız,  Stephen Pedersen’ın iki ciltlik Fransız(1.Ana Devam yolu: 3. Ac3 (Gambit, 2001), ve 2.Tarrasch ve Diğer Devam yolları) çalışmasını incelemek istiyeceksiniz. Bu iki kitap bu açılışın ana düşüncesini ve günümüzün bilinen teorisini öğretmektedir, ve Fransız Açılışı ile ilgili başka kitab(lar)a da ihtiyaç duymuyacaksınız(en azından bu iki kitabın güncellenmiş yeni basımları yapılmadığı sürece!).

1.d4’e karşı, 1..e6 önereceğim. Şüpheye düşmeye gerek yok, eğer 2.e4 seçerse Beyaz, oyun sizin zaten hazırlıklı ve bildiğiniz Fransıza dönüşecektir! Sadece 2…d5 ile devam edeceksiniz, ve muhtemelen rakibiniz bunu beklemiyor olacak.

Eğer devamında 2.c4 ile cevaplarsa, o zaman 2…d5 ile Kabul edilmeyen Vezir Gambitine gireceksiniz. Amatörler arasında kötü bir üne sahiptir bu açılış. Kanımca eski, berabere klasik ortodoks varyantlarına tanık olmalarından. Ama genede yeterince olağana sahip diğer yaklaşımlarda mevcuttur, bu açılış için. Ayrıca, “berabere” veya “siyah için yetersiz karşı oyun” gibi genellemeler GM?ler tarafından GM’ler için yapıldığı unutulmamalıdır. Amatör seviyede, her iki tarafda da taktiksel ve pozisyonel hatalar olacaktır. Bu, iki taraf içinde kazanç şansları yaratacaktır. Önemli olan sizin sevdiniz oyunu oynamak ve stilinize uygun açılışı seçmektir. Eğer sağlam ve pozisyonel oyundan hoşlanıyorsanız, Kabul edilmeyen Vezir Gambiti tam sizin içindir.

Matthew Sadler’nin Queen’s Gambit Declined (Everyman, 2000) çalışması bu açılışı öğrenmek için mükemmel bir seçim olur. Günümüzde en iyi eğitici satranç kitabı yazarlarından biridir, Sadler(benim mütevazi düşüncem…). Yeterli teoriği ile açılışın önemli planlarını, taktiklerini ve stratejisini anlatmaktadır. Kitapta birçok yaklaşımları incelemiştir, Sadler. Örneğin, ana devam yolunun Lasker, Ortodoks ve Tartakower varyantlarının yanı sıra, Değişim varyantı ve Fb4 devamyolu… Fakat katı ve aktif Cambridge Springs savunması mevcut değil. İnanıyorum ki yakında bu devam yolu ile ilgili bir kitap basılacaktır.

Bu açılış ile ilgili bir diğer iyi olan şey ise Beyazın 1.e4 seçmediği sistemlere ve bu açılıştan sakınmak için yapılan diğer tercihlerede uygulanabilir bir yapısı olması. Örneğin, Katalan, Londra Sistemi, Colle, İngiliz, Reti ve bir çoğu. Her durum için kritik bir değerlendirme gerekmektedir. Ama çoğu kez, sağlam ve benzer bir yapı elde edebileceksiniz. Teorik olarak en iyi yaklaşım olmaya bilir ama oyunların çoğunda erkenden kitap dışına çıkacaksınız ve oluşan pozisyonu benzer piyonları yapıları, tipik atak ve planlar sayesinde daha iyi yorumlayacaksınız. Sonrasında, eğer isterseniz, bu devam yolların teorik cevaplarına bakabilirsiniz. Onların arasında, ilk olarak Beyazın Fg5’li sistemlerine(en azından bu sistem  Kabul Edilmeyan Vezir Gambiti yapısına çok yakındır) bakabilirsiniz.

Bu devam yolların hepsi, pozisyonel oyuncuya, iyi olanaklarla istediklerini ve aktif oyunu sağlamalı. Hoşca vakit geçirmeniz dileğiyle!

 

Satranç Okulu tarafından çıkartılan 25 CD’lik Okul ve Kulüp Seti hem öğrenciler hem de öğretmenler için rehber niteliğinde. Bu set ile hiç bilmeyen bir oyuncu tüm incelikleriyle satranç oynamayı öğrenebilir ve turnuvalarda başarıyla oynayabilecek seviyelere kadar yükselebilir. 7’li Satranç Öğreniyorum, açılış, oyunortası ve oyunsonu cd’lerinden oluşan bu seti indirimli fiyatla alabilirsiniz.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Açılış
Kategoriler
Orta Seviye
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir