Anand’dan 10 Altın Tavsiye

Anand’dan 10 Altın Tavsiye

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

1. Zihninizi devamlı zorlayın

Sürekli aynı açılıştaki varyantları oynayınca konsantrasyonunuzu kaybeder ve zorunlu yollara sokmayan hatalar yaparsınız (konumsal hataları kasdediyor – Satranç Okulu) Ev hazırlığı ve bilindik konumlar sizi gevşetir ve dikkatinizi azaltır. Bazen sırf konumu alevlendirmek için gereksiz riskler alırım. Beynimi zor konumlardan nasıl başarıyla çıkacağımı bulmak için zorlarım. Aksi halde bazen insan uyuyakalabilir.

2. Korkmayın

Sizi başarısızlıktan 100% koruyan sistem yok. Bir karar verirken sezgilerinize danışarak risk almanız gerekebilir. Bazen kumar oynar ve kazanırsınız. Bazen de tam tersi olabilir ve çok güvenli oynarsınız. Kaybetmekten korktuğunuz için risk almamak ve aşırı güvenli oynamak büyük bir hata olabilir.

 3. Rakibin hata yapmasına izin verin

Eğer rakibiniz turnuvada kötü gidiyorsa sabırlı olmalı ve onu hataya zorlamalısınız. Veya öyle koşullar yaratmalısınız ki rakibiniz hata yapabilsin. Tabii oyun boyunca kendi durumunuza da hakim olabilmelisiniz. Elinizin altında birkaç numara olsa fena olmaz. Beklenmedik hamleler rakibin dengesini bozabilir.

4. Duygularınızı kontrol altında tutun

Rakibin rahatsız olup olmadığını hemen hemen hep anlayabiliriz. Vücut dili çok güçlüdür ve eğer rakibin yüzünü çözemezsek buradan anlayabiliriz. Bazı oyuncular hata yapınca kızarırlar, bazıları ses çıkartmaya başlar bazıları da kalemlerini bastırmaya başlar.

Ben “okunamayan” oyunculardanım. Kendimi içerimde fırtınalar koparken sakin olabilmek için eğitttim. Bu satrançta ve normal hayatta geçerli.

5. Aktif olun

Ben her gün 2 saatimi spor salonunda geçiririm. Cardio ile başlar stretching yaparım ve ağırlık kaldırırım. Bu vücudumla beraber çalışan zihnimi rahatlatır. Basit bir örnek: Masa başında saatlerce çalışınca beyniniz yorulur ve düşünmeyi bırakırsınız. O zaman sandalyeden kalkın! Bu sayede beyniniz de kendine gelecektir.

Özellikle turnuvada kritik anlarda nefes alma egzersizleri yaparım. Önemli bir olaydan önce derin nefes alma tekniklerini deneyin. Damarlarınızdaki oksijen miktarı beyninizin kapasitesini etkiler.

anand tavsiyeler

6. İleriyi planlayın

Eğer bir veya iki yıl sonraki hedefinize ulaşırsanız başka bir şeye odaklanmak zordur. 1987 yılında Büyükusta oldum ve bunu yaşadım. 12 yaşından beri kendime ilk Hindistanlı Büyükusta olmak istediğimi söylemiştim. Bunu gerçekleştirdikten sonra beynim durdu. Bu yeni bir hedef belirleyip ilerisi için çalışmak için tam zamanıdır!

Bugünlerde büyük bir turnuva sonrasında satranç tahtasını kenara koyar ve bir kaç gün satranç bakmam. Sonra oturur ve daha sonra nasıl daha iyi yapacağını düşünürüm. Sonraki hedefim öncekinden daha iyi oynamaktır.

Bununla beraber çok ilerisini planlamak heves kırıcı olabilir. Ben bir sonraki turnuvayı düşünmeye çalışırım.

7. İleri gidin

Bugün ne kadar başarılı olursanız olun hep ileriyi düşünmelisiniz. Aksi halde aşırı güven sorunu yaşayabilirsiniz. Bazen biraz stres yardımcı olur. Eğer en ufak hatanın her şeyi mahvedeceğini düşünürseniz daha iyi konsantre olur ve daha iyi oynarsınız.

Eğer işler beklediğiniz gibi gitmezse gelecekteki büyük hedefleri unutup ufak problemlerle ilgilenmelisiniz. Kendine güvenen bir oyuncu önündeki dört oyundan birini kazanacağından emindir. Satrançta bir hamle sizi kazanan veya kaybeden yapabilir. Hep büyük hata yaptığınız oyunu hatırlarsınız. Ama bunu yapmamalısınız. en iyisi onu unutmak ve ileriye bakmaktır. Bugün kaybeder ve ders alırsanız yarın başarılı olursunuz. Bu tür durumlardaki en iyi yaklaşım budur.

8. Risk alın

Bazen rakibi ciddiye almazsınız ve kaybediverirsiniz. Öte yandan tüm rakipleri ciddiye almak da kötü stratejidir: güvenniz sarsılır ve her hamleyi iki kez hesaplamaya başlarsınız. Herkesin aynı programı kullandığı günümüzde ayrımı yaratan oyuncuların alabildikleri risklerdir. Çelik gibi sinirler ve risk alabilmek Dünya Şampiyonu olmanın yoludur.

9. Kendi gücünüzü abartmayın

Özellikle turnuva boyunca kendi hakkımda yazılanları okumam. Eğer bunu yaparsanız gerçeklik algınızı yitirebilirsiniz ve ona göre oynarsınız. En iyi strateji her turnuvaya sıfırdan başlamak ve önceki başarıları ve yenilgileri unutmaktır.

10. Ne yaparsanız yapın zevk alın

Siz verebileceğim en iyi tavsiye nedir mi? Ne yaparsanız yapın zevk alın ve daha iyisini yapabilmek için öğrenin!

 

Kategoriler
Orta Seviye
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir