Çanakkale Şehitlerini Anma Görme Engelliler Satranç Takım Turnuvası Yapıldı

Çanakkale Şehitlerini Anma Görme Engelliler Satranç Takım Turnuvası Yapıldı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

20-23 Mart 2003 tarihleri arasında Çanakkale’de görme engelliler arasında zorlu bir satranç turnuvası vardı. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen turnuvaya bu kez şehitler ve kahramanlar kenti Çanakkale ev sahipliği yaptı. Turnuva yeri olarak kentin sayfiye mekanlarından Güzelyalı’da bulunan İris Otel seçilmişti. Müsabakalara kulup ve körler okullarından toplam o­nbeş takım katıldı. Ekipler dörder kişiden oluşmaktaydı. Altmış satranççı dört gün boyunca zorlu bir turnuva yaşadılar.

Haber Av.Dr. Kerim Altınok

Kulüplerden gelen deneyimli sporcuların yanı sıra körler okullarının küçük satranççıları beklenenin üzerinde disiplinli ve güzel maçlar çıkarttılar. Özellikle Konya, İstanbul ve Maraş körler okullarında oynayan gençler dikkat çektiler ve gelecek için umut verdiler. Bundan sadece bir yıl kadar önce Ankara’da yapılan takım turnuvasında belirli kulüpler dışında katılanların ne denli zayıf oldukları hatırlanacak olursa bu kadar kısa bir süre içinde düzeyin yükselmesi çok sevindirici bir gelişme olarak kabul edilebilir. Çocukları turnuvaya getiren öğretmenleri, okullarında yaptıkları çalışmaları anlattılar. Onlara kabartma ve kaset ortamında satranç kitapları ve öğretim yöntemlerini belirleyen dökümanların sağlanması halinde gelişmenin daha da hızlanacağı mutlaktır.

Müsabaka yedi tur üzerinden İsviçre yöntemi ile oynandı. Oyunculara her oyun için birerbuçuk saatten toplam üç saat düşünme süresi verildi. Turnuva, takımlar arasında yapılmakla beraber, oyuncular bireysel olarak yarıştılar. Ancak sonuçta elde ettikleri puanlar takımları hesabına toplandı. Bilgisayar oyuncuları eşlendirirken aynı takımın sporcularını biribirleri ile karşılaştırmadı. Müsabakanın baş hakemi İstanbul bölgesi TSF hakemlerinden Suzan Seçkiner’di. Çok heyecanlı geçen oyunlar sonunda, Ankara Altınokta Spor Klübü 21.5 puan ile birinciliği kazandı. Yanlızca yarım puan eksiğiyle Bursa ikinci olurken, geçen yılın şampiyonu İstanbul Görme Engelliler Spor Klübü 18 puanla üçüncülüğü elde edebildi. Okullar arasında ise İstanbul Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu en iyi puanı aldı. Kapanış töreninde dereceye giren takımlar kupalarını Çanakkale Valisi ve Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Genel Sekreterinin elinden aldılar.

Sonuç olarak şunu söylemek gerekir ki, gençlere önem verildiği oranda gelişme hızlı olacaktır. Önümüzdeki turnuvalarda küçük satranççıları ağabeyleri ile başabaş mücadele eder, hatta partileri kazanır görürsek hiç şaşırmayalım. Bu arada Ankara Altınokta Spor Klübünü de özellikle kutlamak gerekir. Geçen yıl üçüncü olan bu kulup, Şefik Karaköseli, Levent Vural, Bülent Oduncu ve Ayhan Abdil’den kurulu kadrosuyla bu defa şampiyonluğa ulaştı. Savaşın yalnızca satranç tahtası üzerinde devam edeceği güzel günlerde yeniden görüşmek üzere.

Av.Dr. Selim Altınok



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir