14. Uluslararası İstanbul Jazz Festivalinde bir satranç öyküsü

14. Uluslararası İstanbul Jazz Festivalinde bir satranç öyküsü

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın bu yıl 03-18 Temmuz 2007 tarihleri arasında gerçekleştirdiği 14. Uluslararası İstanbul Jazz Festivali’nin kuşkusuz en önemli konuğu dünyanın en ünlü trompet sanatçısı, bestecisi, yorumcusu ve eğitimcisi Wynton Marsalis idi.

En iyi klasik müzik dalında Grammy ödülünün yanı sıra epik oratoryosu ile Pulitzer ve jazz dalında  Grand Prix Du Disque ( Fransa), Louis Armstrong Memorial Medical, Edison Award ( Hollanda), Algur H. Meadows Award ve daha çok sayıda ödülün sahibi olmuştur.

Jazz ve satrancın birleştiği en önemli ortak öğe ve felsefe; kuşkusuz ırkçılık ve cahilliğe karşı verdikleri mücadele ve dünya barışına katkı sağlayan, demokrasiyi yaymaya çalışan entellüktel bir uğraş olmalarıdır. Her ikisinde de ortak duygular paylaşılmaktadır.

Anatoly Karpov  2001 yılından itibaren UNESCO da göreve başlarken aynı yıl Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Anan, Wynton Marsalis’i Birleşmiş Milletler Barış Elçisi olarak görevlendirdi.

11 Temmuz gecesi Nardis Jazz Club’da  inanilmaz bir gece yasandı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Wynton Marsalis ve Lincoln Jazz Center Orchestra’nin müzisyenlerinin tamamı Açık Hava’daki konserlerinden sonra Nardis’teki geceye katıldılar, ve yaklaşık 150 kişinin bulunduğu şanslı dinleyici kitlesine inanılmaz bir gece yaşattılar.

 House band ise Ozge Pinar (vo), Burak Bedikyan (p), Caner Kaptan (b), Ferit Odman’dan (d) oluşuyordu..

Wynton Marsalis gecenin ilerleyen saatlerinde kulübe geldi ve masamıza konuk oldu. Karşılıklı kısa söyleşi yaptık. Son derece mütevazi ve güzel kişiliğe sahip olan Wynton Marsalis saat 03.30’da biten gecede kulüpte zaman zaman trompet çaldı, masaya oturup dinlendiği ve müzik dinlediği anlarda da sürekli satranç oynadı

Nardis’te sahne alan orkestra üyeleri;

 Ryan Kisor (tp), Sean Jones (tp), Marcus Printup (tp), Vincent Gardner (tb), Chris Crenshaw (tb), Elliot Mason (tb), Joe Temperley (bs, clt), Walter Blanding (ts, clt), Sherman Irby (as, clt, f), Ted Nash (as, clt, f), Victor Goines (ts, s), Carlos Henriquez (b), Dan Nimmer (p) ve Ali Jackson (d).

Aşağıdaki resimde Wynton Marselis ile H. Sertaç Dalkıran ortaya çıkan pozisyonu birlikte değerlendirirlerken.

marsalis ve dalkiran2

 marsalisvesatranc2

Jazz Ustası masaya oturup dinlendiği ve müzik dinlediği anlarda da sürekli satranç oynadı.

Wikipedia’da Wynton Marselis  www.wyntonmarsalis.net

Dalkıran’ın bir başka yazısı: Jazz ve Satranç


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir