Topalov’dan “hayır”, Kramnik’ten “evet”

Topalov’dan “hayır”, Kramnik’ten “evet”

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

San Luis’deki Dünya Şampiyonası’nı inandırıcı bir biçimde kazanan Topalov’un bir sonraki hamlesi ne olacak acaba? Sırada bir başka unvan maçı olabilir mi? Topalov ve Kramnik bu konudaki görüşlerini kamuoyuna duyurdular. Bir süre önce Topalov’un menajeri Danailov Topalov’un Kramnik ve Kasparov ile maç yapmak istediğini açıklamıştı ama şimdi Topalov’un farklı düşündüğü ortaya çıktı. Topalov olası bir Kramnik maçı ile ilgili düşüncelerini şöyle açıkladı. ” Ratinglerimiz arasında büyük fark var. Satrançta 60 elo fark klas farkı anlamına gelir. Eğer Kramnik’e endinden 60 elo düşük biriyle oynaması önerilse herhalde gülme krizine tutulurdu. Eğer bir Topalov-Kramnik maçı olacaksa sadece ticari amaçla olur. Dünya Şampiyonluğu için oynayamayız çünkü zaten San Luis’de bu unvanı kazandım”

FIDE Başkanı Kirsan Illumzhinov daha önce San Luis galibi ile Kramnik’in Dünya Şampiyonluğu için maç yapabilceğini söylemişti. Tek bir şartla Kramnik tarafının 2 milyon dolar bulmasıyla!

Kramnik’in görüşleri ise şöyle: Birleşme turnuvası San Luis’de oynandı ve kazanan Bulgar Veselin Topalov. Şimdi iki Dünya Şampiyonu var. O FIDE, ben de 14. Klasik Dünya Şampiyonuyum.

San Luis’deki oyunların kalitesinden etkilendim. Oyuncular ellerinden gelenin en iyisi için uğraştılar. Ne var ki kazanmaya en çok odaklanan Topalov’du

Genel olarak konuşmak gerekirse Dünya Şampiyonu bir maçla belirlenmeli. Kalifikasyon turnuvası olarak ise San Luis’in uygun olduğunu söyleyebilirim. Oyuncuların yarısı ratingten diğer yarısı da eleme turnuvasından gelirse bu hem sponsorlar hem de izleyiciler için çekici olur.

Uzunca süredir beklenen satrancın birleştirilmesi planı ne olacak? Benim bu konudaki duruşum belli. Prag 2002 anlaşmasına göre bir birleşme maçı için hazırım. Topalov’dan açıklama bekliyorum. Bundan sonra önümüzdeki haftalarda konu açıklığa kavuşur.

Basındaki yazılardan Veselin’in benim unvan için yeterli özelliklere sahip olmadığıma dair yorumlarını okudum. Bu konuda da benim göreceli düşük ratingimi öne sürmüş. Bence duyguların yönlendirdiği bir konuşma olmuş. Dünya Şampiyonluğu ve turnuva performansları farklı şeylerdir. Satranç tarihinde Dünya Şampiyonları hep iyi turnuva oyuncusu olmamışlardır. Petrosian, Spassky ve Botvinnik fazla turnuva kazanmadı ama asla kimse onların şampiyonluklarını sorgulamamakta.

Şunu bir daha vurgulayayım. Kesinlikle inanıyorum ki ben gerçek Dünya Şampiyonu’yum. Bu unvanı 13. Dünya Şampiyonu Kasparov’dan aldım ve Leko karşısında da unvanımı korudum. Unvanım FIDE’nin Prag Anlaşmasıyla da onaylanmıştır. Eğer herhangi birisi, örneğin Topalov gibi  benden daha iyi olduğuna inanıyorsa karşıma çıkıp beni yenmeli.

Anahtar Kelimeler
Kramnik Topalov
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir