Ponomariov: Garry Kimovich için en uygun koşulları oluşturmaya çalışıyorlar

Ponomariov: Garry Kimovich için en uygun koşulları oluşturmaya çalışıyorlar

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

 Herşey bir anda oldu,-diye şikayet ediyor Ruslan. – Bir hafta önce koçum ve menejerim Mikhail Nikitovich aniden öldü. O benim için ikinci bir babaydı; 9 yıldır birlikte çalışıyorduk. o­nsuz kaybolmuşum gibi hissediyorum. Ve satranç dertleri de bunun üzerine biniyor. Yazının devamında Anatoli Jaworski’nin Ponomariov röportajını okuyabilirsiniz. Dünya şampiyonun ne gibi problemleri olabilir?

Turnuvaları birleştirme fikri çok zaman önce ortaya çıktı ve ben bunu başından beri tamamıyla destekliyorum. Buna rağmen şampiyona organizatörlerinin benimle anlaşmamaları kesinlikle enteresan. Kimse beni alınan kararlardan haberdar etmiyor, dahası bazı bilgilerin de gizlendiğini hissediyorum. Geçenlerde Uluslararası Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan Ilyumzhinov’un bir asistanını aradım ve Bled de yapılacak olan FIDE kongresinin gündemini sordum. Henüz netleşmediğini söyledi. Kongrenin başlamasına sadece 1 ay var.

Bu arada, mutlak dünya şampiyonluğu prosedürüyle ilgili son karar da Bled’de alınacak.

Öyle gibi. FIDE dünya şampiyonu olarak yarı finalde Garry Kasparov’la oynayacağıma ve diğer yarı finalde de Beyin Oyunları dünya şampiyonu Vladimir Kramnik’in Dortmund elemelerini kazanan Peter Leko’yla oynayacağına dair bazı ön planlar var. Bence bu şemada net olmayan bir husus var. Kasparov dünya şampiyonluğu maçını Kramnik’e kaybetti ve sonrasında Dortmund’da oynamayı da reddetti. Öyleyse neden doğrudan yarı final’e alındı. Turnuvaları tek bir maçla birleştirip iki şampiyonun, Kramnik ve Benim, oynamamızı sağlamak daha basit olmaz mıydı?

Yine de Kasparov ve senin eşleşeceğiniz Prag zirvesinde Mayıs ayında ilan edilmişti. Neden o zaman konumunu net olarak ortaya koymadın?

O zaman daha çok bir niyetlerin ilanı söz konusuydu. Hiçbir kontrat imzalamadım. Ayrıca bütün nüansları değerlendirmeden uyuşmazlığımı ortaya koymak düşüncesizce bir davranış olurdu: Ponomariov’un Kasparov’la oynamaktan korktuğunu söyleyebilirlerdi. Bugünlerde çıplak gözle bakan herkes Garry Kimovich için en uygun koşulların oluşturulmaya çalışıldığını görebilir. FIDE tarafından bana söz verilen Deep Junior maçının Kasparov’a verilmiş olmasını buna örnek gösterebiliriz. Bu benim için para kazanma ve Kasparov’la yapacağım maçın hazırlıklarını bu sayede karşılama şansımdı. İkinci husus da maçların takvimi. Öngörülene göre Mayıs’ta Garry Kimovich ile oynamalıyım. Kazanırsam finali sonbaharda oynamak durumunda kalacağım. Belki Kramnikle. Ama yine de ikinci maç için normal bir dinlenme ve hazırlanma zamanım olmayacak.

Bu durumdan çıkış yolunun ne olduğunu düşünüyorsun?

Konumumu FIDE kongresinde ortaya koyacağım. Eğer delegeler Ponomariov-Kasparov maçına karar verirlerse kendimi saklamayacağım, oynayacağım. Yine de en azından eşit şartları sağlamaya çalışacağım.

Kaynak: http://chess-sector.odessa.ua/favour.htm
Röportaj Anatoli Jaworski
Çeviren Haluk Akın
19/10/2002

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir