Örümcek Adam, Fischer’i Oynayacak

Örümcek Adam, Fischer’i Oynayacak

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Örümcek Adam rolüyle ünlenen Toby Maguire 2014 yılında yayınlanması beklenen ve efsanevi şampiyon Bobby Fischer’in hayatını anlatan “Pawn Sacrifice” (Piyon Fedası) filminde Fischer’i canlandıracak. Fischer 1972 yılında dünya çağında yankı uyandıran ve Asrın Satranç Maçı olan karşılaşmada Spassky’yi yenerek şampiyon olmuş ve sonrasında 20 yıl boyunca satranç oynamamıştı. 1992 yılında yine sansasyonel şekilde satranca dönen Fischer gelmiş geçmiş en büyük satranç ödülü için Spassky ile tekrar oynamıştı.

Bobby Fischer satrancı en köklü şekilde değiştiren adam olarak da bilinir. Kendini satranca adamış bir adam neredeyse tek başına SSCB’nin satranç sistemini alt etmeyi başarır. Sırf bunu yapmakla kalmaz ama düşük ödüllerle sıkıcı kabul edilen satrancı dünya gündemine oturtuverir.

Fischer

Fischer Dünya Şampiyonu olduktan sonra basının gözdesi olur. Her yıl şampiyonluk maçı yapacağını söylemesine rağmen FIDE ile şampiyonluk maçı koşullarında anlaşamayınca satrancı bırakır. 1975 yılındaki Dünya Şampiyonluğu Maçı’na çıkmayınca Karpov yeni dünya şampiyonu olur. Satranç Okulu’nda Hiç Oynanmayan Maçın hikayesini okuyabilirsiniz.

1992 yılında Fischer satranca döner ve boykot altındaki eski Yugoslavya’da Spassky ile rövanş maçı yapar. Bu maçı 10-5 skor ile kazanan Fischer sonrasında yine sansasyonel olaylar yaşar. Bir radyoda 11 Eylül İkiz Kulelere saldırı sonrası verdiği sert röportaj tepki çeker.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Fischer Kasparov hakkında şunları söyler röportajda:

Pablo: İnsanlar sizin bir satranç dahisi olduğunuzu söylüyor.
Fischer: Satranç dahisi olarak adlandırılmaya itiraz ediyorum çünkü kendimi bir şekilde satranç oynamış olan genel bir dahi olarak görüyorum. Kasparov gibi bir süprüntü parçasına satranç dahisi denebilir ama o, idiot bir dahi gibi satranç dışında hiçbir şey bilmiyor.

Kasparov ise Fischer hakkında çok daha olumlu düşünmektedir: Kasparov Fischer’i Anlatıyor

 

2008 yılında Fischer, Şampiyonluk Maçı yaptığı İzlanda’da öldü. Fırtınalı hayatı pek çok kitaba, filme ve belgesele konu olmaya devam ediyor.

fischermaguire-satranc-filmi

38 yaşındaki Maguire 32 yaşında şampiyon olan Fischer’i oynayacak.

Liev Schreiber

Liev Schrieber şu anda 76 yaşında olan Boriss Spassky’yi canlandırıyor.

Satranç Okulu’ndan Kaynaklar:

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Fischer Sinema
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir