Kasparov satrancı bıraktığını açıkladı!

Kasparov satrancı bıraktığını açıkladı!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Linares’teki basın toplantısında Kasparov profesyonel satrancı bıraktığını açıkladı. 30 seneyi aşkın bir süredir satranç turnuvalarında mücadele eden ve son  20 senedir de dünyanın aralıksız bir numaralı satranççısı olan Kasparov’un vedası satranç dünyasında büyük şaşkınlık yarattı. Kasparov’un tam olarak açıklamaları şöyle idi:

“Basın toplantısından önce kısa bir açıklamayapmak istiyorum. Bu pek çoğunuza bir sürpriz gibi gelebilir. Bu turnuvadan önce Linares 2005’in benim son profesyonel turnuvam olacağına dair bir karar almıştım.Ve bugün de son profesyonel maçımı oynadım. Son oyunumda daha iyisini yapmak isterdim ama ne yazık ki gurur duyacağım bir kariyerin sonunda böyle bir baskı altında son iki oyunu oynamak benim için oldukça zordu. Satrancı zevk için oynayabilirim ama bu asla yarışma satrancı olmayacaktır.”

Bu kararı almasının sebebi sorulduğunda Kasparov şöyle cevap verdi: “Tek bir sebep söylemek zor ama denemek gerekirse ben büyük hedeflerin adamıyım.  Birşeyler başarmalı ve ispatlamalıyım, kararlı olmalıyım. Artık dünya satrancından önümde büyük hedef göremiyorum. 6 ay önce olduğu gibi kötü bir formda satrancı bırakmak istemedim. Eski yüksek ratingime ulaşmak ve iyi satranç sergilemek istedim. Öncelikle diğerlerinden daha iyi oynadığımı ispatlamalıydım. Ve bunu yaptım. Bugün olanların rakibimle alakası yok. Son oyunu oynuyor olmamın baskısı altında kaybettim.”

Ama Kasparov’u bu noktaya getiren neydi? “Son iki yıldaki keşmekeş hayal kırıklığımı giderek arttırdı. Unvan için oynayamadığım her maç bazılarını fazlasıyla mutlu ediyordu. Geçen yıl FIDE’de olanlar felaketti. Buna rağmen Garry Kasparov için endişe veya destek sesi hiç duymadım. Hala FIDE’nin Ponomariov’a karşı kötü davranışı ile ilgili şeyler okuyorum ama bana yapılan kötü davranışlar ile ilgili hiçbir şey duymuyorum. Prag Anlaşmasından sonraki süreçlerde sürekli hayal kırıklığına uğradım. Bu süreçler beni feda ederek sadece başkalarının ömrünü uzatmak için kullanıldı.

Kasparov, satrancı bırakma düşüncesinin Kasimdzhanov ile Dubai’deki maçının iptalinden sonra belirginleşmeye başladığını ifade etti. Bu da Kasparov’un neden
Türkiye’de oynamamak istediğini fazlasıyla açıklıyor.

Peki gelecekteki hedefleri neydi? Tamamen satrancı bırakacak mıydı? “Kimseyi baskı altında bırakmak veya yanlış birşey yapmak istemem. Sadece hayatımı yaşamak istiyorum. Yakında birleşik unvan için bir şans olacağını düşünüyorum ve samimiyetle söylemek gerekirse dünya satrancı için başka birşey de umamam. Son yıllarda satrançta kararlılığımı sürdürmek benim için epey zordu. Bunu satranca olan tutkum sayesinde gerçekleştirebildim. Bu yüzden yine de zaman zaman zevk için oynayacağım, belki hızlı satranç turnuvalarında… ama bu sadece zevk için olacak.

Peki Kasparov satranç olmayınca neler yapacak? “Satranç yazını konusunda daha fazla çalışmak istiyorum. “Büyük Haleflerim” çalışmamı bitirmek istiyorum. Proje her yıl daha da büyüyor ve bu konu üzerinde daha çok zaman harcamak istiyorum. Aynı zamanda bu yıl sonunda yeni kitabım 15 dilde yayınlanacak. Kitabın kesinleşmemiş ismi  “Hayat Satrancı Nasıl Taklit Eder” Çok önemli proje çünkü geniş bir okuyucu kesimine satrancın hayatın pek çok bölümünde nasıl karar verebileceğimiz konusunda ışık tutabileceğini anlatacağım. Peki Kasparov politikaya girecek miydi? “Rusya politikasına her düzgün insanın ve dikatatör Putin’e karşı çıkanın yapacağı gibi belli zaman harcıyorum” diye cevap
verdi Kasparov.

Son olarak satranç dünyasında yerine geçebilecek birisi var mıydı? Kasparov biraz düşündükten sonra Karjakin ve Carlsen’in ismini verdi.

İşte Kasparov’un satranca vedası bu şekildeydi. Buna rağmen satrançseverlerin fazla üzülmesine gerek kalmayacağını düşünüyoruz. 1963 yılında Petrosian’a unvanını kaybettikten sonra satrancı bıraktığını açıklayan Botvinnik de 1970 yılına kadar 200 turnuva maçı oynamıştı. Kasparov’un dostları arasında Kramnik’le oynayacağı bir maçta o­nu fena (!) yapacağını da ifade ettiği biliniyor. Kim bilir belki de Kasparov’un satrancı bırakma kararı ileri de o­nun Kramnik veya başka satranççı ile maç yapma amacıyla geri dönüşüne vesile olur. Belki de Kasparov belli bir aralıktan sonra satranca geri dönüp tekrar kendini ispatlamak gibi bir hedef seçmiştir kendine.

 

Anahtar Kelimeler
Kasparov
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir