Karpov Kupası’nı Bacrot kazandı

Karpov Kupası’nı Bacrot kazandı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Fransız GM Etienne Bacrot Cap d’Agde, Fransa’daki ikinci Karpov kupasını kazandı. Bacrot geçen senenin birincisi Karpov’u iki hızlı oyun berabere bittikten sonra yıldırımda 2-0 yendi. Önceki turda Karpov Mariya Muzychuk’u, Bacrot da geçen senenin finalisti Ivanchuk’u elemişti. Eleme maçlarını açık ara birinci bitiren Karpov geçen seneki birinci olma başarısını bu sene kıl payı yineleyemedi. Final oyunları haberin devamında.

Karpov Kupası’nın eleme maçları Anatoly Karpov – Mariya Muzychuk ve Bacrot – Ivanchuk arasında oynandı. Bu oyuncular Karpov tarafından kazanılan ön eleme turnuvasından çıkmışlardı. Hızlı oyunlar 25 dakika ve 10 saniye artırma ile oynandı.

İlk oyunda Muzychuk, Karpov’un Petroff Savunması karşısında saldırgan oynadı. Sonuçta oyunsonuna piyon önde girdi ama siyahın beraberlik için yeterli karşı oyunu vardı.

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

İkinci oyunda da Muzychuk siyah taşlarla Anti Grünfeld karşısında iyi oynuyordu ama şah oyunsonuna girmemeliydi. Karpov 47.g5! ile etüd gibi bir konum yaratarak hemen de kazanabilirdi ama berabere bir vezir finaline ulaşıldı. Muzychuk dikkatle savundu ama 100 hamle geçtikten sonra kaba bir hata ile kaybetti.

 

Ivanchuk son yıllarda formsuz ve finallere zar zor çıkabildi. İlk oyunda Etienne Bacrot karşısında tamamen oyun dışı bırakıldı.

 

İkinci oyunda Ivanchuk kazanmak zorundaydı. Keskin bir Şah Hint Savunması’na girildi ama karışıklıklar içinde kayboldu ve kaybetti.

 

 Europe-Echecs’in yarı final için hazırladığı video aşağıda.

Fransa’da oynanan turnuvada finalde Fransız GM ve Karpov’un olması harika bir olaydı. Rating açısından Bacrot favoriydi ama Karpov’un finale gelirken gösterdiği form maçın sonucunu kestirilemez hale getiriyordu. 

İlk oyunda Bacrot kalite öne geçti ama Karpov pet etmedi. Saniyeler kamışken taraflar beraberede anlaştı.

İkinci oyunda Bacrot rike gimeyip işi yıldırım oyunlara götürmek istedi ve kısa berabere yaptılar.

Yıldırım oyunlarında heyecan doruktaydı. Karpov hızlı oyunda oynadıkları varyantı tekrar etti ama bu sefer çok daha iyi oynadı. Rus GM kazanç konuma geçti, hatta bir yerde çifte vuruşu kaçırdı ama zaman sıkışmasında kötü oynayarak kaybetti.

karpov-bacrot

İkinci oyun eski Dünya Şampiyonu Karpov için daha da tatsızdı. Oyunun başından itibaren Bacrot’yu etkisiz hale getirdi ve tamamen kazanç konuma geçti ama zamandan kaybetti.

 

karpov-zamandan-kaybetti

Talihsiz an. Karpov’un bayrağı düşünce Bacrot zamanı işaret ediyor.

bacrot-birinci

Bacrot ödülünü alırken.

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir