Gürcü Büyükusta’dan Açık Mektup; Azmaiparashvili gibi saldırgan insanlardan kurtulun!”

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Olimpiyatların kapanış töreninde polis tarafından darb edilerek tutuklanan Azmaiparashvili hakkında vatandaşı WGM Ana Matnadze çok sert bir açık mektup yazdı. Azmaiparashvili’nin yaptıklarını saldırganlık ve şov olarak nitelendiren Matnadze, son turda 3.5 – 0.5 yenilerek Ermenistan’ı üçüncü yapan Gürcistan’ın kasıtlı olarak maçı kaybettiği imasında bulundu. Yazının devamında açık mektubu görebilirsiniz.

FIDE ve Gürcistan Satranç Federasyonu’na Açık Mektup

WGM Ana Matnadze

Son iki haftada ciddi sayıda dünta entelektüeli İspanya’da gerçekleşen  2004 Satranç Olimpiyatı’na odaklanmıştı. Bu hem satranççılar hem de satrançseverler büyük bir olaydı ama bu güzel ortam kapanış töreninde yaşanan berbat olayla gölgelenmiş oldu. Kimin haklı, kimin haksız olduğunu tartışmak istemiyorum; bu İspanyol kanunlarının vereceği bir durum. Sadece şunu söylemek isterim ki eğer FIDE ve Gürcistan Federasyonu Haziran ayında WGM Lela Javakhishvili ile yazdığımız açık mektubun sloganına – “Azmaiparashvili’siz FIDE” – kulak verseydi tüm bu iğrenç olaylar gerçekleşmezdi. Eğer FIDE, web sitelerinde mektubumuzu yayınlasaydı, eğer MR Georgios Makropoulos ve diğer FIDE yetkilileri Mr Azmaiparashvili hakkındaki düşüncelerini seslendirebilseydi ve eğer FIDE, kendini tebessümle karşılanan Stefanova ve Kovalevskaya’nın önemsiz  cevaplarıyla sınırlandırmasaydı, inanıyorum ki Mr Azmaiparashvili tarafından sergilenen ve satranççıların gününü mahveden bu şova tanık olmazdık.
Gürcistan Federasyon yetkilerinin basın toplantısında yaptıkları açıklamaları duyunca tamamıyla şoke oldum. Tabii ki yere düşmüş bir insana vurmak akıl almaz birşey ama peki şu şekilde açıklama yapan Büyükustaları nasıl izah edebilirsiniz? : “Azmaiparashvili’nin sık olarak zıtlaşmalara girdiği bilinir ama o yiğit bir insan ve Gürcistan’a karşı yapılan aşağılamayı protesto etmiştir”. Gürcistan ne şekilde aşağılanmıştır ve neden bu mesele politik hale gelmiştir? Tamamıyla saçmalık. Neden Nona Gaprindashvili’nin ismini kendilerini haklı çıkarmak için kullanıyorlar? Basın toplantısındaki bazı insanlar kapanış töreninde bile değildiler ve hiçbirşeye tanık olmadılar. Bu insanlar öncelikle kendi ülkelerine saygı gösterseydiler de Mrs. Nona Gaprindashvili adına verilen ödül için törena katılsaydılar.

Veya en iyisi Mr Azmaiparashvili Gürcistan’ı son turda bilerek kaybetmekle suçlayan İsrailli satranççıları protesto etseydi. Asıl bu meselede Gürcistan’ın ünü mahvolmuştur.

Herkesin, FIDE’nin, Gürcistan Satraç Federasyonu’nun ve Mr. Azmaiparashvili’nin olanları değerlendirme ve sonuç çıkarma vakti gelmiştir. Daha önce hiçbir şekilde davranışları için cezalandırılmayan ve herşey kendine serbestmiş gibi düşünen Azmaiparashvili’nin ünü, kariyeri ve hayatı tehlike altındadır.
Son olarak FIDE ve Gürcistan Federasyonu’ndan yukarıda anlattıklarımızı dikkate almalarını, satranççıların görüşlerine saygı duymalarını ve hırslı ve saldırgan insanları kontrol altında tutmalarını istiyoruz.

WGM
Ana Matnadze