Grenke Tur 7: Caruana Tek Başına Lider

Grenke Tur 7: Caruana Tek Başına Lider

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Grenke Turnuvasında gün siyahların günüydü. Böyle büyük turnuvalarda siyahla kazananı sık görmezsiniz ama söz konusu olan oyuncular Dünya Şampiyonu Carlsen ve onun tahtina göz diken Caruana ise her sonucu beklemek mümkün.

Fransız Büyükusta Vachier Lagrave zamanında Kasparov-Karpov maçlarında kullanılan varyantı oynadı ama Kasparov’un stratejik anlayışından çok uzaktı.

Carlsen bu turnuvada hem Şah Hint Savunması hem de Sicilya Savunması oynayarak keskin konumları tercih etti.  Her ne kadar genelde bu tür keskinlikleri tercih etmese de iyi sonuçlar aldığı kesin.

 

Oyunda Carlsen’in 12…Fg4 hamlesi çok güçlüydü. 13.f3 Fe6 sonrasında değişen tek şey piyonun f3’te olması ve dolayısıyla beyaz filin önemli d5 karesini kontrol edememesi.

25.Ae1 hamlesi yorumcu Leko’yu şaşırtmış anlaşılan. Gerçekten de atın bu şekilde gerilemesi hiç hayra alamet değil. Bunun devamında Carlsen hızla girişimi alıp kazanmayı başardı.

Her ne kadar Carlsen Siyahla Sicilya Savunmasını pek tercih etmese de çok iyi sonuçlar elde etti kesin. Belki de Carlsen uzun hazırlıklarla vakit kaybetmek istemiyor veya stil olarak tercih etmiyor. Ama elbette artık günümüzün üst düzey oyuncuları üniversal stile sahip ve her tür konumu oynayabilecek kapasitedeler. Hayatı boyunca 1.e4 oynayan Fischer’in Spassky ile yaptığı unvan maçında İngiliz Açılışına ve Vezir Gambitine geçmesi hatırlardadır.

Turnuvanın bitmesine iki tur kala Caruana 5 puan ile tek başına lider ve 2879 performans gösteriyor. İkinciliği ise Carlsenve turnuvanın sürpriz ismi Vitiugov paylaşmakta. Kalan iki turda Caruan’nın rakipleri Vitiugo ve Aronian. Carlsen ise Anan ve Vitiugov ile oynayacak. Anand’ın 2 kayıp ile turnuvada iyi gitmediğini hatırlatalım. Madras kaplanı lakaplı Anand her geçen yıl biraz daha yaşlansa da ne yapacağı kesinlikle belli olmayan bir oyuncu.

Hem Carlsen hem de Caruana var güçleriyle mücadele etmekte. Bakalım son turlarda şanslarını nasıl kullanacaklar.

7. Tur sonunda Sonuçlar

Önceki Raporları

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir