FIDE Dünya Şampiyonası Başlıyor!

FIDE Dünya Şampiyonası Başlıyor!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

FIDE Dünya Şampiyonası Başlıyor.

FIDE Klasik Satranç Dünya Şampiyonluğu bu sene 27 Eylül – 16 Ekim tarihleri arasında Arjantin San Luis’de oynanıyor. Göl kenarında güzel bir manzara eşliğinde, dünyanın en kuvvetli 8 oyuncusu mücadele edecek.






Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

FIDE Dünya Şampiyonası Başlıyor.

FIDE Klasik Satranç Dünya Şampiyonluğu bu sene 27 Eylül – 16 Ekim tarihleri arasında Arjantin San Luis’de oynanıyor. Göl kenarında güzel bir manzara eşliğinde, dünyanın en kuvvetli 8 oyuncusu mücadele edecek.

FIDE Dünya Satranç Şampiyonası Arjantin’in San Luis ilindeki, Hotel Potrero’da Eylül 27 Eylül – 16 Ekim 2005 tarihleri arasında oynanacak.

Program

27 Eylül

Açılış

07 Ekim

Boş gün

28 Eylül

1. tur

08 Ekim

9. tur

29 Eylül

2. tur

09 Ekim

10. tur

30 Eylül

3. tur

10 Ekim

11. tur

01 Ekim

4. tur

11 Ekim

12. tur

02 Ekim

Boş gün

12 Ekim

Boş gün

03 Ekim

5. tur

13 Ekim

13. tur

04 Ekim

6. tur

14 Ekim

14. tur

05 Ekim

7. tur

15 Ekim

Eşitlik bozma

06 Ekim

8. tur

16 Ekim

Kapanış

Katılımcılar

Vishy Anand

IND

2788

11.12.1969

Veselin Topalov

BUL

2788

15.03.1975

Peter Leko

HUN

2763

08.09.1979

Peter Svidler

RUS

2738

17.06.1976

Judit Polgar

HUN

2735

23.07.1976

Michael Adams

ENG

2719

17.11.1971

Alexander Morozevich

RUS

2707

18.07.1977

Rustam Kasimdzhanov

UZB

2670

11.06.1979

Viswanathan Anand 2788

11 Aralık 1969 tarihinde Madras’da (Hindistan) doğdu. 6 yaşında, Satranç öğrendi. Çocukluğundan gelen olağanüstü hızlı oynama yeteneği, bugün strarejisinde önemli bir silah. 1991 yılında İtalya’daki Regia Emilia’da, Kasparov ve Karpov’a kazanarak birinci oldu. 2000 yılında FIDE Dünya Şampiyonu oldu ve 2002’de ünvanının halen geçerli olduğunu gösterdi. Şu anda FIDE dünya sıralamasında ikinci sırada.

Veselin Topalov 2788

15 Mart 1975 tarihinde Sofya’da (Bulgaristan) doğdu. Şu anda FIDE dünya sıralamasında üçüncü sırada. Saldırgan oyun stili ve teorik hazırlıkları, Topalov’u dünya satrancının zirvesine taşıdı. Linares turnuvasında, Kasparov’u yenerek birinciliği paylaştı.


Peter Leko 2763
8 Eylül 1979 tarihinde Subotica’da doğdu. Dünya sıralamasında dördüncü. Profesyonel Dünya Satranç Şampiyonasında Vladmir Kramnik’i yenmeye çok yaklaşmıştı ama son oyunu kaybedince oluşan puan eşitliği sayesinde ünvan Kramnik’te kaldı. En önemli teorisyenlerden biri sayılıyor. Gençliği ve saldırgan stili, Leko’yu FIDE Dünya Şampiyonu ünvanına en yakın adaylardan biri yapıyor.

Peter Svidler 2738
1979 yılında Rusya’da doğdu. 18 yaşında, dünyadaki en prestijli turnuvalardan biri olan Rusya birinciliğini kazandı. Genç Svidler, şu an Rusya şampiyonu olan Kasparov’u 2003 yılında dördüncü defa yendi. Benzersiz oyun tarzı, kendisine pek çok zafer kazandırdı. Chess 960 (Fischer Random) Dünya Şampiyonluğu’nda Peter Leko’ya 4,5 – 3,5 kazandı. Pek çoklarına göre, San Luis’de sürpriz Svidler olabilir.

Judit Polgar 2735
Satranç tarihindeki en kuvvetli bayan oyuncu olan Polgar, Dünya Satranç Şampiyonasına ilgi çeken en büyük faktörlerden biri.
Erkeklerle dolu bir çevrede tek kadın olan Polgar, bunu normal bir durum olarak görüyor ve önemsemiyor. Kasparov’u yenen ve Dünya sıralamasında ilk 10’a giren tek bayan. Polgar başarısına Bayan kategorileri olmayan turnuvalara katılarak ulaştı.

 

Michael Adams 2719
 
17 Kasım 1971 tarihinde İngiltere’de doğdu. FIDE dünya sıralamasında 13. İngiltere’nin gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu. 17 yaşında ilk defa İngiltere şampiyonu oldu. 1997’de Dünya Şampiyonu Karpov ile oynayacak oyuncunun belirlendiği FIDE knock-out turnuvasının
finallerinde Anand’a kaybetmeden önce,
Tamas Georgadze, Sergei Tiviakov, Peter Svidler, Loek Van Wely ve Nigel Short’a karşı kısa oyunlar kazandı. En büyük turnuva zaferi, 1999 yılında Dos Hermanas’ı, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand, Peter Svidler, Anatoli Karpov, Veselin Topalov, ve Judit Polgar’ın önünde oldu.

Alexander Morozevich 2707
.
 18 Temmuz 1977 yılında Moskova’da doğdu. Morozevich, katılımcıların en yaratıcısı. Maçları, satrancın eski güzel zamanlarındaki büyüye sahip. 2003 yılında Biel Uluslararası Satranç Festivalinde 10 maçta 8 puanla birinci oldu ve 56. Rusya Şampiyonasında Peter Svidler ile birinciliği paylaştı. 2004 yılında 13. Amber Körleme Turnuvasını kazandı. Meslektaşlarının yorumları herşeyi anlatıyor: “Morozevich, özgün açılışlarıyla, modern satrancın en büyük yeteneği. Ünvanı kazanma şansı çok yüksek” (GM Adrian Mikhalchishin) “Alexander en iyilerin arasındaki en özgün satranççı” ( GM Yasser Seirawan)

Rustam Kasimdzhanov (Rüstem Kasımcanov) 2670
5 Aralık 1979 yılında Özbekistan’da doğdu. Trablusgarp’daki 2004 Dünya Şampiyonasında Vasily Ivanchuk, Zoltan Amasi, Alexander Grischuk, ve Veselin Topalov gibi dünyanın en kuvvetli oyuncularına, sağlam oyunu ve mükemmel teorik hazırlığı ile kazanması, büyük sürpriz oldu. Final maçında İngiliz Michael Adams’ı yenerek FIDE Dünya Şampiyonu oldu.


Turnuvaya katılan sekiz büyükustayla yapılan röportajlarda kendilerine 10 adet soru soruldu :

1. Bu önemli yarışma hakkındaki beklentileriniz nelerdir?

2. Bu yarışmanın oynanış şeklini (çift tur, döner turnuva) nasıl görüyorsunuz?

3. Yedi rakibiniz arasından en sevdiğiniz oyuncular kimler? Kim en zorlu rakip olacak?

4. WCC Arjantin 2005’e nasıl hazırlanıyorsunuz?

5. Sizce en iyi performansınızı gösterebilecek misiniz?

6. Yarışmayı kazanmanın “ipuçları” ne olacak?

7. Bu turnuva, oynamış olduklarınızdan çok farklı olacak mı?

8. İzleyiciler oyunda “yeni şeyler” görecekler mi?

9. İzleyiciler neden bu şampiyonayı kaçırmamalı?

10. Arjantin deyince aklınıza ilk ne geliyor?

Adayların cevapları :

Anand :

1. Tabi ki çok önemli bir yarışma olacak. Bence sekizimiz de yarışmaya tam hazırlıkla geleceğiz. Yakında antrenmanlarıma başlıyorum. Çift tur döner sistem oldukça zor olduğu için, bence her maç çok önemli olacak.

2. Çok yorucu. Soğukkanlılık, gerilim, sabır, dayanıklılık ve çok fazla şans.

3. Hepsi oldukça çetin. Her birinin o anki oyununa dayanacak. Bazıları daha baştan çatlamaya başlayacakken, diğerleri daha fazla emek isteyebilir. Bir favori göstermek zor. Bence katılımcılar, üst sınıf satrançtaki en kuvvetli 7 rakip.

4. Şu anda Mainz’de bir Hızlı Satranç turnuvasındayım. Bu turnuvadan sonra Arjantin için çalışmaya başlayacağım. Günlük fiziksel egzersiz yapacağım. Turnuvadan önce biraz hazırlık yapıp bol bol dinleneceğim.

5. Kesinlikle. Elimden gelenin %100’ünü, hatta daha fazlasını ortaya koyacağım. Ama diğerlerinin aklından geçen de aynen bu!!



6. Bence sabır, kararlılık, dayanıklılık ve tabi ki çok iyi yenilikler

7. Turnuvalarda sık sık karşılaşıyoruz ama mesele ünvan olunca bence çıta yükseliyor. Bu durum, kendi dinamiklerini ve gerilimini ekliyor.

8. Umarım hayranlarımızı eğlendirebiliriz ve hatalarımızdan, zaman sıkışmalarımızdan ve hoş hamlelerimizden zevk alırlar. Bence oldukça eğlenceli bir turnuva olacak.

9. Bence sekizimiz de kazanmak için herşeyimizi ortaya koyacağız. Şahsen benim için hem eğleneceğim hem de formda ve hazır bir şekilde savaşacağım bir mücadele. Eminim izleyiciler egzotik bir mekanda birinci sınıf satranç maçlarını görmekten memnun olacak.

10. Tango! Patagonia! İspanyolca. 1994’te Buenos Aires’teydim. Şehri gezmeye pek vaktimiz olmasa da çok iyi vakit geçirmiştim.

Topalov :

1. Dünya Satranç Şampiyonası’nda yarışabileceğim için çok mutluyum ve sadece kazanmayı düşünüyorum.

2. Bence bu en iyi ve en dengeli sistem. Şans sonuçları etkileyemez. Kazanan adil şampiyon olacak.

3. Herkes tehlikeli, herkes kazanabilir.

4. Hazırlığımın sırlarını açıklayamam ama uzun süreli ve sert bir çalışma olacak.

5. Elimden geleni yapacağım



6. Dürüst olmak gerekirse hiç bir fikrim yok.

7. Tabi ki Dünya Satranç Şampiyonası her zaman çok özeldir. Bence spor hayatımın en önemli turnuvası bu olacak.

8. Evet, eminim çok beğenecekler.

9. Çünkü bu, dünyanın en iyi sekiz oyuncusunun, en iyinin kim olduğunu görmek için ilk defa bir araya gelişi.

10. Maradona, futbol.

Leko :

1. En iyi oyunumu sergileyebilirsem herşey mümkün. Ama sonuçlarla o kadar ilgilenmiyorum. Yaklaşımım sadece her bir gün elimden geldiğince iyi oynamak – adım adım. Rakiplerim kuvvetli, ama mücadele edeceğim.

2. Çift tur döner sistem, zirvedeki oyuncular için yeni değil. Her yıl Linares’te bir benzerini oynuyoruz. Fakat San Luis’de durum daha farklı olacak çünkü herkesin üzerindeki baskı normalden çok daha fazla. İyi bir zihinsel ve fiziksel kondüsyon şart.

3. Zor bir soru. Tabi ki rating’lere bakacak olursak Anand ve Topalov turnuvanın favorileri, ama dediğim gibi : San Luis’deki tüm oyuncular çok kuvvetli. Bence herkesin kazanma şansı var. Eminim çok mücadeleli bir turnuva göreceğiz ve birinci, eşitlik bozmalarda değilse bile, son turda beli olacak.

4. Satrançla ilgili özel bir şey olmayacak. Daha genel bir hazırlık yapacağım. Bir turnuvayı, geçen sene Kramnik’le oynadığım gibi, rakibin belli olduğu bir maçla karşılaştıramazsınız. Maçta hazırlığın büyük bir kısmını özellikle rakibe ayırmak şarttır fakat yedi rakip varken bunu yapmak imkansız. San Luis için motivasyon, dirilik, enerji dolu olmak ve esnek olmak şart.

5. Vladimir Kramnik ile maçımdan sonra Ocak 2005’te Wijk aan Zee turnuvasını kazanmayı başardım. O zaman, kendime bir şey kanıtlamam gerekiyordu. O zamandan beri tamamen San Luis’e odaklandım. Bu yüzden Temmuz ayında Dortmund’daki pek tatmin edici olmayan sonuç, bir anlamda mantıklı, ama gerçek satranç gücümle hiç bir alakası yok. San Luis’de çok iyi oynayacağım konusunda giderek daha da iyimser hale geliyorum. Biliyorsunuz, tüm klasik süper turnuvaları kazanmışlığım var : Dortmund, Linares ve Wijk aan Zee. San Luis’de de bunu yapmak mümkün olmalı.

 

6. Üzgünüm, “ipuçlarından” bahsedecek olan kesinlikle ben değilim ama tabi ki ne yapılması gerektiği konusunda fikirlerim var. Bunları sır olarak saklayacağım!

7. Evet. Bu sadece bir süper turnuva değil, aynı zamanda ünvan turnuvası. Oyuncuların üzerindeki baskı korkunç olacak. İyi bir sinir sistemine ihtiyaç var.

8. Eminim tüm oyuncular bazı açılış sistemlerini geliştirerek bazı yenilikler sunmaya çalışıyor. Ama bence bu en önemli faktör olmayacak. Umarım pek çok hatasız güzel oyun bekleyebiliriz, ve dünyanın her yerindeki hayranlar yarışmadan zevk alır.

9. Kaba olmak istemiyorum ama size garanti edebilirim ki satranç severler bu yarışmayı kaçırmayacaktır.

10. Kendim de hırslı bir futbol oyuncusu olduğum için, tabi ki Arjantin Milli Takımı. Arjantin’i 1994’te ziyaret etmiştim. O zaman River Plate takımını beni davet etmişti. Efsanevi kaleci Sergio Goycoechea ve o zamanki milli takım antrenörü Daniel Passarella ile sohbetlerimi unutamıyorum.

Svidler :

1. Bu muhtemelen hayatımda oynadığım en kuvvetli turnuva olacak ve iyi bir sonuç elde etmek için elimden geleni yapacağım.

2. Kesinlikle çok zor ve yorucu geçecek ama bence 8 oyuncunun katıldığı bir turnuva için olabilecek en iyi format.

3. Turnuvadan sonra göreceğiz, hehe. Ama en çok Vishy Anand ile oynarken zorlanmıştım.

4. Daha çok zihinsel olarak.

5. Umarım – ama sadece zaman gösterecek.

6. Anand, Leko, Topalov alfabetik sırayla, hehe.

7. 1999’da Linares’te de 8 oyuncuyla çift tur döner turnuva oynamıştık. Ne kadar zor olduğunu hatırlıyorum. Ama bu turnuva, statüsünden ötürü daha da zor olacak.

8. Muhtemelen

9. Kimsenin kaçırmak isteyeceğini sanmıyorum : dünyanın en iyi ve en heyecan verici oyuncuları burada oynuyor.

10. Maradona, tango, ve biftek

Polgar

1. Dünya Şampiyonası için elimden gelen en iyi şekilde hazırlanıyorum ve en iyi oyunumu oynayacağım.

2. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak aşırı zor ve yorucu bir turnuva olacak. Ne de olsa bir dünya şampiyonası ve bence herkesin çok ciddi hazırlıkları mevcut.

3. Genel olarak en çetin rakip en yüksek ratingliler olacaktır, ama ben deneyimli bir oyuncuyum ve her oyunun oldukça zor olacağını biliyorum. Tüm oyuncular Arjantin’e kazanmak ve savaşmak için geliyor.

4. Tüm rakiplerim için tek tek her iki renkle de hazırlanıyorum. Ayrıca fiziksel antrenman da hazırlığımın önemli bir parçası.

5. Kesinlikle amacım en iyi formumda olmak ve umarım olabilirim.

6. Turnuvanın kritik anları için enerji saklamak ve zekice davranmak, mücadele ruhu, kararlılık ve zihinsel kuvvet, çünkü baskı çok yüksek olacak.

7. Bir bakıma pek de farklı olmayacak çünkü geçtiğimiz 10 yılda pek çok kuvvetli yarışmada oynadım. Ama aynı zamanda oldukça da zor olacak. Diğer turnuvalara göre çok daha fazla hazırlanacağım. Ayrıca sıradan bir turnuvaya göre oldukça daha fazla gerilim olacak.

8. Oldukça eminim ki tüm katılımcılar bazı sürprizler hazırlayacaktır.

9. Çünkü bu tarihi dünya şampiyonası. Artık Kasparov emekli oldu ve Kramnik de son zamanlarda istikrarsız. Birkaç büyük oyuncu bu turnuvada yok ama yine de insanlar tekrar bir Dünya Şampiyonuna kavuşacak.

10. Arjantin’de ya iyi ya da çok iyi zaman geçiriyorum. Miguel Najdorf ve nazik ailesini hatırlıyorum.

Adams

1. Turnuvada sekiz çok kuvvetli oyuncu var – yani herşey olabilir!

2. Çift tur döner sistem oldukça adil. En kuvvetli oyuncu kazanacak.

3. Tüm oyuncular çetin. Favorilerimi turnuvadan sonra söyleyeceğim! Ama muhtemelen Anand, Topalov ve Leko, ama oyuncular neredeyse birbirine denk.

4. Tabi ki bu çok önemli turnuva için çok çalışacağım.

5. Umarım.

6. (Adams bu soruya yanıt vermedi)

7. En önemlilerinden biri.

8. Eminim pek çok yüksek kaliteli oyun görüp, tadını çıkaracaklar.

9. (Adams bu soruya yanıt vermedi)

10. Mükemmel biftekler ve kırmızı şarap! Daha önce Buenos Aires’e gelmiştim ve çok beğenmiştim. San Luis’i görmeye sabırsızlanıyorum.

Morozevich :

1. Bu turnuvayı içinde bulunduğumuz kargaşadan çıkma yolunda büyük bir adım olarak görüyorum.

2. Her sistemin kusurları olabilir. Seçilen format, diğerlerinden daha nesnel.

3. Tüm oyuncular çok kuvvetli ve davet edilmeleri hata değil. Bence en kuvvetli katılımcı Peter Leko.

4. Kova çağında, eski hazırlık metotları artık geçerli değil. Çalışmak için yeni metot ve enstrümanlara ihtiyaç var. Ben bu yoldayım.  Ama en son sonuçlarım bana büyük umutlar vermiyor.

5. Sadece kazanan formundan memnun olacak.

6. Dayanıklılık, karizma, şans

7. Bu turnuva bana Londra 1851, Gastings 1895 ve Gaaga-Moskova 1948’i hatırlatıyor. Artık bizim zamanımız.

8. Umarım Arjantin’de sadece Najdorf sistemi ( Sicilya Savunması – Najdorf devam yolu : 1.e4 c5 2. Af3 d6 3.d4 cxd4 4.Axd4 Af6 5.Ac3 a6) ve Rus oyunu ( Petroff Savunması ) görmeyiz.

9. Dediğim gibi, dünya satrancında bunun gibi yarışmalar çok az. Bir sonraki de pek yakında olmayacak (Halley kuyruklu yıldızından birazcık daha önce belki, hehe)

10. (Morozevich bu soruya cevap vermedi.)

Kasimdzhanov

1. Çok ilginç ve mücadele dolu geçeceğini umuyorum, çünkü tüm oyuncular kazanmak için oynuyor olacak.

2. 14 tur satranç oynamak çok yorucu. Sonunda baskı çok yüksek olacak ve kazanan muhtemelen bu baskıyla başa çıkabilen olacak.

3. Anand muhtemelen şu an en iyi ama tabi ki böyle bir turnuvada hepsi eşit derecede zorlu olacaktır.

4. Henüz hazırlığımın detaylarını açıklamayacağım; diğerlerinin de yapacağını sanmıyorum!

5.  Umarım.

6. Enerji, artı soğukkanlılık.

7. Format ve katılımcılar, Linares’e çok benziyor.

8. Emin olun pek çok yeni açılış fikri!

9. Belki de en iyi oyuncular ve en kaliteli satranç?

10. Tango, biftek ve Buenos Aires’teki Capablanca-Alekhine maçı.

Acaba bu turnuvayla uzun süredir vara olan kargaşa sona erecek mi? Tartışmasız bir dünya şampiyonumuz olacak mı? Son söz FIDE başkanı Kirsan Ilyumzhinov’dan :

Ilyumzhinov: ‘Prensipte Kramnik kazanan ile oynayabilir.’

Kirsan Ilyumzhinov, Spprts Express adlı Rus gazetesinde yayınlanan röportajında, klasik satranç dünya şampiyonunun, turnuvayı kazanan ile oynama şansının oabileceğini söyledi. Şartlar şöyle : 2 milyon dolar ödül parasının bulunması ve FIDE şampiyonunun kabul etmesi gerekli.

” Dünya Şampiyonu ünvanı FIDE’ye aittir, böyle bir maç hakkındaki müzakereler sadece FIDE ile yapılabilir. Eğer Kramnik’in sponsorları ilginç bir teklifle gelirse, San LuisWde belli olacak yasal Dünya Şampiyonu ve sözde Klasik Dünya Şampiyonu arasında oynanacak böyle bir maç ihtimalini ortadan kaldırmayız. Tabi ki eğer tek yasal Dünya Şampiyonu bunu kabul ederse…”

Link


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Dünya Şampiyonluğu
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir