Carlsen 2981 Performans ile Birinci!

Carlsen 2981 Performans ile Birinci!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Dünya Şampiyonu Carlsen son turda Rauf Mamedov’u yenerek ikinci kez Shamkir Turnuvası’nda birinci oldu. 9 turda 5 galibiyet elde ederek 2981 performans gösteren Carlsen’in ardından Anand 6 puan ile ikinci oldu. Eğer carlsen olmasa Anand’ın puanı ve 2892 performansı harika bir sonuç olarak değerlendirilebilirdi ama Carlsen adeta diğer oyunculardan bir gömlek üstün. Bu zafer ile 2863 eloya sahip olan Carlsen 13 elo kazanırken rating listesinde ikinci sırada 2800’ü geçen diğer tek oyuncu olarak Anand bulunuyor.

Shamkir Turnuvası Son Tur

Turnuvanın son turunda bir tek Carlsen kazandı. Ratingi en düşük oyuncu olan Azeri Büyükusta Mamedov Chebanenko Slav’ı oynadı. Açılıştan normal çıkldıktan sonra büyük bir hata gelince Carlsen bir anda oyunu kazanıverdi.

carlsen-shamkir-2015

 

Carlsen bu seneki galibiyetini geçen yılla karşılaştırdı: “Biraz birbirlerine benziyorlardı: iyi başlangıç, iyi bitiş ve toplam 5 kazanç. Bu sefer ortadaki çöküntüyü önledim. İyi bir performans ile çok iyi bir performans arasındaki fark gibi.”

Ufak bir çocuk mikrofonu kaptı ve şu soruyu sordu: “Sonraki Dünya Şampiyonu kim olacak?”

“Hiç fikrim yok. İyi satranç oynamak için elimden geleni yapacağım. Eninde sonunda kimden zımba yiyeceğimi düşünmemeyi tercih ederim.”

Motivasyonu kaybetmemek konusunda Carlsen’in cevabı ilginçti.

“Böyle bir turnuvada hala geliştirebileceğim şeyler olduğunu hissediyorum. Eğer rakiplerim hatalarımı değerlendirseydi sonuç daha farklı olurdu.”

“Hala öğrenmeye devam ediyorum. Zor kısım öğrenilenleri oyunda uygulayabilmek. Bu benim ve diğerlerinin yaşadığı bir zorluk. Her zaman oyunda yapabildiklerinizden daha fazlasını bilirsiniz.”

shamkir-2015-tablo

 

 

Anahtar Kelimeler
Carlsen
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir