Amerika, İzlandayı tehdit ediyor!

Amerika, İzlandayı tehdit ediyor!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

22.12.2004 Reuters haber ajansından alınan bilgilere göre, İzlanda, eski dünya şampiyonu, kaçak Bobby Fischer’e barınma sağlama planlarını iptal etmesi yönünde Amerika’nın baskısı altında. Fakat İzlanda hükümeti son sözünü söylemiş gibi : “Amerika’nın baskısına rağmen vazgeçmeyeceğiz.” Nereden mi biliyoruz? İnanmayacaksınız ama bu haber, El-Cezire gazetesinde okuduklarımızdan sadece biri! Uluslar arası cepheleşmede son durum…

Fischer Komitesinin Temyizi

John Bosnitch liderliğindeki “Fischer’i özgürleştirme Komitesi”, Japonya Başbakanı Junichiro Koizuni’ye Fischer’i serbest bırakması ve eski şampiyona seyahat hakkı tanıması için “Acil- Noel İnsanlık Temyizi” adlı bir yazı gönderdi. Japonya Başbakanlık Ofisinde Dış İşleri danışmanı olarak görev yapmış olan ve Fischer’e ücret beklemeden destek olan Bosnitch, temyizinde şöyle konuştu : “Fischer’in Japonya’da alıkonması, hem Japonya hem de ABD için uluslararası bir utanç kaynağı olmuştur ve verilen izlenim Japonya’nın Amerika hizmetine çalıştığı yönündedir.”

“Dünya mirası’nın yaşayan bir örneği olarak tarif edilen Mr. Fischer, efsanevi bir dehadır.” Bosnitch daha önce hiç ‘aslan yürekli’ Koizumi’ye karşı çıkmamıştı, çünkü Japon yasalarında, sorunun çözümünde sağduyulu bir karar vermesine imkan tanıyan bir mekanizma bulunmuyordu. Fakat İzlanda hükümetinin, Fischer’e oturma izni ve kendisinin ülkeye pasaportsuz girişine izin verdiği şeklindeki bildirisi ile durum değişti.

Bosnitch temyizini şöyle bitiriyor : “Sayın Başbakan, sizden, gerçekten ‘aslan yürekli’ olup, İzlanda hükümetinin en üst makamlarınca yapılan, herkesin yüzünü ak çıkaracak ve geçtiğimiz yüzyılın en ünlü şahıslarından biri olan Bobby Fischer’in hayatını huzur ve özgürlük içerisinde devam ettirmesine izin verecek olan teklifi kabul etmenizi rica ediyorum.”

İzlanda Hükümeti, Fischer için mücadelede…



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

İzlanda’da bir komite, Fischer’e ada ülkesinde bir ev bulmak için çalışmalar yapadursun, Bobby Fischer, halen Japonya’daki hücresinde hapis durumda. İzlanda Dışişleri Bakanı David Oddson (soldaki resim) Fischer’i özgürleştirme çabalarında anahtar rol oynuyor İzlanda RJF Komitesi Yazıcısı Einar S. Einarsson’un yazısında verdiği bilgilere göre : “Mr. Oddsson, şu anda, ABD ve Japon yetkilileriyle, oyunortasını oynuyor ve konum oldukça karmaşık. Hala finalin bize kazanç olduğunu düşünüyoruz ve Bobby’nin birkaç hafta içinde zirveye döneceğini umut ediyoruz. Bildiğiniz gibi İzlanda dünyanın (satranç dünyasının) zirvesinde.”Son haberler :

• Reuters : İzlanda, Satranç Şampiyonu Fischer için ABD baskısını göze aldı.
İzlanda, 1992’de Yugoslavya’ya karşı yaptırımı kırmakla suçlanan, eski Satranç Dünya Şampiyonu, kaçak Bobby Fischer’e barınma sağlama planlarını iptal etmesi yönünde Amerika’nın baskısı altında. Yetkililerin Pazartesi günü yaptığı açıklama şöyleydi : “Cuma günü, ABD hükümetinden, İzlanda’lı yetkililerin Fischer’e sundukları tekliften vazgeçmelerini öneren bir mesaj aldık.” Dışişleri Bakanı David Oddsson’un yardımcılarından Illugi Gunnarsson, Reuters’a yaptığı açıklamada “hükümetin henüz cevap vermediğini” belirtti. İzlanda Göçmenlik Bürosu yetkilileri, geçen hafta Washington ile Fischer’i ülkesine iade etme konusunda kesin bir anlaşma yapıldığını söyledi, fakat Oddsson, Morgunbladid gazetesine yaptığı açıklamada “Fischer’İn eylemleri yasadışı değil, en azından artık değil” şeklinde konuştu. Reykjavik, bu teklifi Fischer’e, İzlanda’lı Satranç hayranlarının, Fischer’i ülkelerinden, oturma izni talep etmesine iknası üzerine sunmuştu.
http://www.reuters.com

• El-Cezire : Satranç yıldızı, İzlanda hamlesine gözünü dikti
İzlanda, Amerikalı Satranç yıldızı Fischer’e oturma izni teklifinden, ABD baskısına rağmen vazgeçmeyecek. İzlanda hükümeti, Pazartesi günü, Reykjavik’teki ABD elçisi James Gadsden’i, Fischer’e yaptıkları teklifin hala geçerli olduğu konusunda bilgilendirdi. İzlanda, teklifinden vazgeçmeyeceğini, çünkü ABD’nin Japonya’dan Fischer’in iadesini resmen talep etmediğini söyledi. Dışişleri bakanlığının açıklaması şöyle : “Bu kararın temelinde, ABD hükümetinin Japonya’dan, Fischer’in iadesini istememiş olması var.” Reykjavik’in iddiasına göre, İzlanda yasalarınca 1992 yılındaki yaptırımı bozma suçu zaman haddini aşmış durumda. Bu arada Fischer, Pazartesi günü bir İzlanda radyosuna verdiği röportajda, Temmuz ayında Japonya’da tutuklandığı esnada, 1997 yılında çıkarılmış, geçerli bir ABD pasaportu taşıdığını söyledi. Fischer, pasaportunun tutuklanmasından sonra geçersiz kılındığını ve yok edildiğini iddia etti. Eğer ABD’ye iade edilirse, hapiste öleceğini söyledi : “Hiç şüphe yok, oradan asla canlı çıkamam.”
http://english.aljazeera.net


El Cezire, Fischer’in şu anda tutulmakta olduğu Ushiku’daki Japonya Göçmenlik Bürosu Merkezi’nin de bir fotoğrafını yayınladı.
• Casper Star Tribune : İzlanda, Bobby Fischer’e olan saygısını gösteriyor.

Bazıları için İzlanda’nın, şu anda Japonya’da tutulan ve Amerika tarafından aranan, eski Satranç şampiyonu Bobby Fischer’e neden oturma izni verdiğini anlamak zor olabilir. Fakat Fischer, kariyerinde bu küçük, dünyadan yalıtılmış ülkeyi haritasına koymuştu ve İzlandalılar bu iyiliğin karşılığını verme zamanı olduğunu düşünüyor. Hrokurinn Satranç Kulübü başkanı Hrfan Jokulsson şöyle konuştu: “Fischer 1972’de Sovyet Boris Spassky ile satranç oynamak için buraya geldiğinde, İzlanda Cumhuriyetinin 28 yıllık tarihinin en büyük uluslar arası olayı gerçekleşti… Bir sonraki yıl, ABD Başkanı Richard Nixon ve Fransa Başkanı Georges Pompidou İzlanda’yı ziyaret etti. 1996 yılında da, ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Başkanı Mikhail Gorbachev arasındaki toplantı, Fischer olmasaydı gerçekleşmeyecekti… O, İzlanda’yı haritadaki yerini belirginleştirdi ve biz, arkadaşlarımızı unutmayız.”
http://www.casperstartribune.net

• Satranç gazetecisi Mig Greengard’ın spekülasyonlarına göre, ABD’nin İzlanda’ya “önerisi” (bkz. Reuters raporu), sadece göstermelik olabilir. “ABD, 11 Eylül olayına neşelenen birisini şımartıyor gibi görünmemek için, sanki Fischer çok umrundaymış gibi davranabilir. İzlanda da ABD’ye karşı durarak, dünyaya gövde gösterisi yapabilir. Böylece herkes istediğini alıyor. Eğer Fischer ülkesine iade edilirse, ABD’nin sadece Fischer’in ortadan kaybolmasını istediği yönündeki teorimin yanlışlığı büyük ölçüde kanıtlanacak, fakat gerçek şu ki, eğer ABD Fischer’i almazsa, bu, muhtemelen, o­nu istemediği içindir…
http://www.chessninja.com

• Son soru da şu :  Eğer Fischer 1992’de Boris Spassky ile rövanş maçını oynayarak, ABD ya da BM yaptırımlarına karşı geldiyse, ve eğer ABD yönetimi, Fischer’i bu sebepten hapsetmek istiyorsa, o zaman, aynı ABD yönetimi, yaptırım döneminde, Yugoslav Chess Informant (İnformatör) kitaplarını 300.000 Amerikan Dolarından fazla bir fiyata satın alan Amerika Satranç Federasyonu’nu cezalandırmak için ne gibi adımlar atacak?


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Fischer
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir