Kredili satranç dersi ilk kez nerede verildi?

Kredili satranç dersi ilk kez nerede verildi?

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Kısa bir süre önce İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde “GC 261 Orta Düzey Satranç” kod ve ismiyle 3 kredilik bir dersin 2005 yarıyılında açılacağının haberini vermiştik. Bu yayınımız üzerine Milli Hakem ve Bolu il temsilcisi Reha Ulutepe’nin çabalarıyla, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde 2003-2004 eğitim yılında satrancın 3 kredili ders olarak spor akademisinde okutulduğunun bilgisini aldık. Ayrıca ODTÜ’de satrancın kredili ders olarak açıldığının ilanı ODTÜ satranç sayfasında bulunmakta.  Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde BED4528 koduyla Dr.Ramiz Arabacı tarafından satranç derslerinin verildiği de İsmail Çalışkan’ın haberi. İlk kez nerede satrancın kredili ders olduğu konusunda net bilgi sahibi olanların yardımcı olmalarını rica ediyoruz.

Yorumlar

 

Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde kredili Satranc dersi açıldığına ilişkin haberi gönderen kisi ben olduğum için saniyorum bir aciklamada bulunmam gerekecek. ODTÜ’de benzer bir dersin kredisiz olarak bir-iki kez açıldığı konusunda bilgim vardı, ancak sonradan bunun 1 kredilik bir ders olduğunu öğrendim. Öğrencilerin almakla yükümlü olduğu teknik olmayan seçmeli derslere ilişkin toplam kredi gözönüne alındığında bu 1 kredi gerçekte pek bir şey ifade etmiyor. Diğer Üniversitelerimizde benzer derslerin olduğuna dair ise herhangi bir bilgim yoktu, bu haber sayesinde bunu da öğrendim ve çok memnun oldum. Ancak vurgulamadan geçemeyeceğim bir konu var: habere yorum yazan veya bana mesaj çeken arkadaşlar olayın güzelliğine ve önemine hiç vurgu yapmayıp “hayır ilk orada değil burada, yanlış haber v.s” şeklinde ifadelerle özü kaçırmışlardır; bu bizim genel karakterimiz olsa gerek diye düşünüyorum.

Saygılarımla

Zafer İlken

Kredili satranç dersi ilk kez ODTU de 2002 güz doneminde verilmistir.
Turgay Çoruhlu



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Uludağ Üniversitesi’nde satranç 3 kredilik bir ders olarak 2002-2003 akedemik yılında verilmeye başlanmıştır.

Sayın İlken, burda sizi kırdıysak özür dilerim. Sadece haberin,verilen bilginin, yanlış olduğunu vurgulamak amacıyla ‘yanlış haber’ diye bildirdim.Bunun dışında hiçbir kötü amacım yoktur.Olayın güzelliği tüm satranç camiasını sevindirdiği gibi beni de sevindirmiştir.

Bursa’dan sevgiler.
İsmail Çalışkan

 

kredili ilk satranc dersi 1997 yılında akdeniz üniversiteside üniversite senotosunun almoş olduğu kararla tüm fakulte ve yüksek okullarda 1+1 =2 kredi saat olarak secmeli beden eğitimi derleri catısı altında ortakzorunlu secmeli ders olarak okutulmaya başlamıştır.Türkiyede 73 üniversite icersinde halen kredili ortak secmeli ders olarak okutulmaya devam etmektedir ve her egitim ögretim yılında en az 500 üniversite ögrencisi akdeniz üniversiteside satranc derslerini akademik düzeyde okumaktatadırlar.Böylelikle satranç sayesinde en iyiye engüzele en kısa yoldan ulaşmanın yollarını üniveriteli gençlerimiz satrancın sayesinde öğrenmektedirler.2005-2006 Eğiti-öğretim yılından itibaren de Besyo beden eğitimi öğretmenliği bölümümüzde de satranc dersleri zorunlu ferdi secmeli dersler arasında kredili olarak okutulmaya devam edecektir.Saygılarımla..

Eşref Ok


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir