Aeroflot Turnuvasında Kıvanç Haznedaroğlu Birinciliği Kaçırdı.

Aeroflot Turnuvasında Kıvanç Haznedaroğlu Birinciliği Kaçırdı.

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Aeroflot B Turnuvasında dokuzuncu tura 6.5 puan ile giren Kıvanç Haznedaroğlu son turda GM Bagaturov’a karşı üstün konumda  27.Ad7! yapsa hemen kazanacak ve birinci olarak 4800 dolarlık ödülü alacaktı. 100’ün üzerinde IM’nin katıldığı turnuvaya 110’uncu sırada başlayan Haznedaroğlu buna rağmen turnuvayı 11’inci olarak bitirdi ve kazandığı ratinglerle 2400 ratingi geçmeyi başararak IM oldu. (Fotoğraf Haznedaroğlu’nun siyah taşlarla IM Shanava’yı yendiği oyundan bir görüntü, baba Ahmet Haznedaroğlu ise oyunu izliyor)
IM Kıvanç Haznedaroğlu turnuvadaki oyunlarını Satranç Okulu için analizledi. Diğer oyunları da yakında sitede bulabilirsiniz. IM Haznedaroğluyla ropörtaj yazının devamında.
IM Shanava – IM Haznedaroğlu 2004
IM Gubadjillan – IM Haznedaroğlu 2004


İlgili Site:www.aeroflotchess.com Aeroflot gibi önemli bir turnuvada dereceye girdiğiniz için tebrik ediyoruz. Yüzlerce IM’nin arasında o­nbirinci olabilmek çok önemli bir başarı. Üstelik son turda GM Bagaturov’a çok üstün olan konumunuzu kazanabilseydiniz birinci de olabilecektiniz. Turnuvaya başlamadan önce böyle bir performans bekliyor muydunuz?
Gerçekçi olmak gerekirse böyle bir performans beklemiyordum. Turnuvaya giderken kafamdaki düşünce 2400 elo puanını geçip beklediğim im unvanını almaktı.

Turnuva için özel bir hazırlık yaptınız mı?
Turnuva için özel bir hazırlık yapmadım. Yaptığım tek şey 3-4 tane botvinnik partisi incelemek oldu. Genelde tatilimi okulun verdiği yorgunluğu gidermek için dinlenerek geçirdim.

Turnuvadaki oyunlarınızdan kısaca bahseder misiniz? Ne zaman dereceye girebileceğinizi düşündünüz?
7. tur siyahlarla Gubadjuillan’a kazandıktan sonra ilk 3 için kendimi aday gösterdim. Ama daha öncesinde turnuva boyunca oyunlarımı beğendiğim için ödül alacağıma inanıyordum.

Son zamanlardaki tüm önemli turnuvalarda çok başarılı oldunuz. Türkiye Birinciliği, Dünya Şampiyonası Seçmesi ve Şimdi de Aeroflot Turnuvası. Umut Atakişi, Mert Erdoğdu ve siz yaş itibarı ile de hep mukayese edilen oyuncularsınız. Genel izlenim sizin diğer iki oyuncudan birkaç adım öne geçtiğiniz. Siz ne düşünüyorsunuz?
Son zamanlarda iyi performans gösterdiğim doğru. Kendi adıma konuşursam son turnuvalarda elde ettiğim skorları hak ettiğime inanıyorum. Üçümüz arasındaki tatlı rekabetin Türk Satrancına yarar sağladığını düşünüyorum. Benim birkaç adım önde olduğum ise izleyenlerin takdiridir. Benim amacım  oyun gücümü arttırmak ve daha büyük başarılara imza atmaktır. Zaten iyi oynadıktan sonra herkes için başarı kaçınılmaz olur.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Genel olarak turnuva hakkındaki izlenimleriniz nasıl? Saat 9.5’da başlayan turlar ve 90+ 30 sn zaman kontrolu sizi rahatsız etti mi?
Ben sabah kalkmaya alışık olmama rağmen turların öğleden sonra olmasını tercih ederdim. Çünkü rakipler akşam belli oluyor ve yemek yedikten sonra hazırlık yapıp dinlenmeye vakit kalmıyor. Sabah akşamın verdiği yorgunlukla maçlara çıkıyorduk. Oyun temposuna gelince turnuva sırasında da gelecek sene için Aeroflot B turnuvasının temposunun 2 saat + 40 hamle , 1 saat + 20 hamle ve 30 dakika giyotin olmasına dair bir dilekçe hazırlayıp imzalamıştık. Bu sistemde oyunların kalitesi de artar turnuva da daha çekişmeli hale gelir.

Siz turnuvaya Eczacıbaşı takımı ile beraber katıldınız. Aynı zamanda turnuvaya TSF de IM Kılıçaslan ve IM Umut Atakişi’yi gönderdi. Son zamanlarda belki de dünyada hiçbir federasyonun oyuncularına sağlamadığı imkanlar Türk oyuncularına sağlanıyor. Belli ki artık bu çabaların meyveleri alınmakta. İleride neler olabilir Türk satrancında?
Federasyonumuz şimdiye kadar birçok haksız ve yersiz eleştiri alsa da ( ki bazı yazılarda eleştiri dozu da aşıldı) şimdiye kadar yaptığı organizasyonlar ile düzenlediği kamplar ile ve milli sporculara ve milli olmaya aday veya gelecek vaad eden sporculara verdiği destek ile dünya ülkelerindeki birçok federasyondan da ileride olduğunu göstermiştir. Herkes ne yapıldığını niye patlama olmadığını sorup duruyor. Sayın Ali Nihat YAZICI döneminin başlamasıyla görmediğimiz turnuvalar ve imkanlar gördük. Ve şu an 9 Uluslararası ustamız var (Suat SOYLU ile birlikte, nasıl olsa herhangi bir turnuvada alacak ünvanı) ve 2 tane uluslararası usta adayımız var. Ve en önemlisi Türk Satrancının geleceğini garanti altına alacak bir nesil yetişiyor. Türk satrancının geleceği açısında bu söylediklerim zannedersem yeterli olur. Eğer biraz objektif bakılırsa Türk satrancının önünün açık olduğunu görebiliriz.

Yılan hikayesine dönen Dünya Şampiyonluğu maçları bir süre sonra Libya’da yapılacak ve siz katılacaksınız. Biraz bu turnuva hakkında bilgi verir misiniz?
Gerçekten de yılan hikayesine dönen turnuvanın 8 Mayıs tarihinde Libya’da yapılacağı belirtildi. Ama ben Libya’ya ayak basmadan ve masaya oturmadan yapılacağı hakkında emin olamıyorum. Dünya Şampiyonası her satranccının oynamak isteyeceği çok büyük ve görkemli organizasyon. Büyük bir ihtimalle sonuncu sırada yer almayacağım fakat son 5 de olacağım. 3-4-5-6 numaralı oyunculardan birisiyle oynayabilirim. Tabii ki oynayacağım rakip benden çok kuvvetli ama tahtada elimden gelen herşeyi yapıp ülkemi en iyi şekilde temsil edeceğim. 8 Mayıs’a kadar elimden geldiği kadar hazırlık yapacağım. Artık son söz 8 Mayıs’ta söylenecek.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir