5. Sıracettin Bilyap Anı Turnuvası Sonuçlandı!

5. Sıracettin Bilyap Anı Turnuvası Sonuçlandı!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

 

12-13 Kasım 2005 (Cumartesi / Pazar) tarihleri arasında bu yıl 5.’si organize edilen Sıracettin Bilyap Anı Satranç Turnuvası 194 sporcunun katılımıyla sona erdi. Universiade 2005 etkinlikleri çerçevesinde İzmir’in yeni kazandığı görkemli Halkapınar Kapalı Spor Salonu tesislerinde 2 gün süren turnuvanın organizatörlüğünü Prof. Dr. Sıracettin Bilyap’ın oğlu Enis Bilyap yaptı. MHK Başkanı ve İzmir Satranç İl Temsilcisi Selçuk Büyükvural da başarıyla tamamlanan turnuvaya teknik anlamda büyük destek verdi. Turnuvaya katkıda bulunan diğer kurumlar ise Türkiye Satranç Federasyonu, İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İSEM Çocuk Satranç Dergisi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ydi. Turnuvada kupa, madalya ve çeşitli sürpriz hediye ile ödüllerin yanı sıra 1500 YTL.’lik toplam nakit ödül vardı.

Turnuvanın 1 gün öncesinde listeler şekillendi, turnuva zaman kontrolü nedeniyle UKD ve ELO hesaplarına gönderilmese de sporcular bu kriterlere göre sıralandı. TSF Lisansı’na sahip olmayan oyuncular için turnuva sabahı lisanslar çıkarılırken, Dr. Olgun Kulaç’ın Eğitim Kitabı’nın yeni lisans sahibi olan sporculara hediye edilmesi zaten lisansı olan sporcular arasında ‘kıskançlığa’ neden oldu. İSEM Çocuk Satranç Dergisi standına ilgi çok büyüktü. İlk kez satranç turnuvası ortamıyla tanışan veliler böyle bir derginin İzmir’de yayımlandığını duyunca çok mutlu oldular. Şimdi isterseniz ayrı ayrı kategorilerin değerlendirmesini yapalım.

9 Yaş ve Küçükler Kategorisi

Her yıl kategoriler arasında en fazla sayıda sporcunun yarıştığı 9 yaş ve Küçükler grubuna bu yıl 91 sporcu katılarak İzmir’de Yaş Grupları geleneğinin daha yıllarca süreceğine işaret ediyordu adeta. Küçük sporcular arasında Vahap Şanal 7/7 sonucuyla turnuvayı tek başına kazandı. Kendisini ise yine iddialı sporculardan Halil Han, Atakan Uluğ, Mehmet Berkan Bilgili 1 puan geriden izlerken, Berkay Kirez de 5.-8. şeklinde sıralanan sporculardan averajı en yüksek olan oyuncu oldu.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

İlk 5 Sıralama (Toplam 91 Sporcu – 7 Tur):

1. Vahap Şanal

7 puan

Kupa + 100 YTL.

2. Halil Han

6 puan

Kupa + 65 YTL.

3. Atakan Uluğ

6 puan

Kupa + 65 YTL.

4. Berkan Bilgili

6 puan

Madalya + 65 YTL.

5. Berkay Kirez

5.5 puan

Madalya + 10 YTL.


En Başarılı Bayan Sporcu: Elif Özgür     Agresif Satranç + İSEM Dergi Ekim-Kasım

10 – 13 Yaş Kategorisi

Bu yıl bu kategorideki 57 yarışmacının birçoğunun Türkiye Yaş Grupları Şampiyonası’nda iddialı isimler olması nedeniyle oldukça çekişmeli bir turnuvaya tanıklık ettiğimizi söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yılki 4. Sıracettin Bilyap Turnuvası’nda 9 Yaş ve Küçükler Kategorisi’nde ancak 3. sırayı alabilen 2005 yılı 10 Yaşaltı Türkiye Şampiyonu Cankut Emiroğlu, 6.5/7 gibi iyi bir performans ile turnuvayı diğer iddialı rakiplerinin 1 puan önünde bitirdi. 2.-4. sporcular sırasıyla Burak Komut, Gökhan Akdağlı ve Kaan Komut 5.5/7 puanla turnuvayı tamamladılar. 5.-9. sporcular arasında Baran Suat Sevgil en yüksek averaja sahip olarak son madalyanın sahibi oldu.

İlk 5 Sıralama (Toplam 57 Sporcu – 7 tur):

 

1. Cankut Emiroğlu

6.5 puan

Kupa + 120 YTL.

2. Burak Komut

5.5 puan

Kupa + 75 YTL.

3. Gökhan Akdağlı

5.5 puan

Kupa + 75 YTL.

4. Kaan Komut

5.5 puan

Madalya + 75 YTL.

5. Baran Suat Sevgil

5 puan

Madalya + 10 YTL.

 

En Başarılı Bayan Sporcu: Cansu Söylemez Agresif Satranç + İSEM Dergi Ekim-Kasım

Açık Kategori

Chingiz Mamedov vs. Emin Gökpınar

Açık Kategori her yıl olduğu gibi bu yıl da çekişmeli mücadelelere sahne oldu. Minik bayan sporculardan Burcu Şaşmazel (10 Yaş Bayanlar Türkiye Şampiyonu) ile Işıl Diril’in turnuva tecrübesi kazanmak adına Açık Kategori’ye katılmaları da enteresandı. 2005 yılı İzmir Birincisi Ata Seçer, 2241’lik ELO ratingi ile Azeri Chingiz Mamedov, 12 Yaşaltı Türkiye Şampiyonu Burak Fırat ve İzmir’in diğer kuvvetli oyuncularından Ramil Husnillin, Avram Alber Valansi ile Emin Gökpınar turnuvanın favori oyuncuları arasında yer alıyordu. Fakat turnuva sonunda, aslında pek de sürpriz sayılamayacak bir sonuçla tecrübeli Hulki Nalbantoğlu 6/7 sonucuyla tek başına 1.’liği kazandı. Kendisinin satranca daha fazla vakit ayırabilmesi durumunda çok daha başarılı yerlerde olabileceği açık. Yine turnuvanın büyük bir bölümünü önde götüren Deniz Hazar ise son iki turu kaybedip dereceye giremedi. Yarışmaya Askeri Okullar’dan büyük ilgi olması İzmir satrancının son dönemde kazanmakta olduğu yeni boyutu biz satrançseverlere gösteriyordu.

İlk 5 Sıralama (Toplam 46 Sporcu – 7 Tur):

1. Hulki Nalbantoğlu

6 puan

Kupa + 300 YTL.

2. Chingiz Mamedov

5.5 puan

Kupa + 120 YTL.

3. Ata Seçer

5.5 puan

Kupa + 120 YTL.

4. Burak Fırat

5.5 puan

Madalya + 120 YTL.

5. Ramil Hüsnillin

5.5 puan

Madalya + 120 YTL.


En Başarılı Bayan Sporcu: Işıl Diril     Agresif Satranç + İSEM Dergi Ekim-Kasım

Ödül Töreni

Prof. Dr. Ömer Zafer Alku kapanış konuşmasını yaparken

Açık Kategori’nin son tur maçlarının devam etmesi nedeniyle ödül töreni 2 ayrı şekilde düzenlendi. Yaş Grupları ödül törenine Prof. Dr. Sıracettin Bilyap’ın öğrencilerinden Prof. Dr. Ömer Zafer Alku’nun katılması oldukça anlamlıydı. Kendisi bu turnuvaya TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak verdikleri önemi aktardı ve Sıracettin Bilyap’ın nasıl önemli bir bilim adamı olduğundan bahsetti. Aslında yazın İzmir’in Milli Sporcuları ile çalışmak üzere İSEM’de bulunan GM Portisch’in Sıracettin Bilyap’ı çok değerli bir satranççı ve bilim adamı olarak anımsaması bile herşeyi anlatıyor…

Enis Bilyap Prof. Dr. Ömer Zafer Alku’ya şilt taktim etti.

Daha sonra isimleri tek tek okunan başarılı sporcular ödüllerini Prof. Dr. Ömer Zafer Alku, Enis Bilyap, Selçuk Büyükvural ve Alper Efe Ataman’dan aldılar. Bir sürpriz de US Satranç’ın satranca verdiği destek hediyeleriydi ve katılan tüm sporcular arasında yapılan çekilişle bazı şanslı sporcular satranç bilgisayarı ve satranç takımları kazandı.

Ödüller sahiplerini beklerken…

Çekilişte torbadan isimleri yine sporcular çekti.

Turnuva organizasyonu adına Enis Bilyap’ın, Kırıkkale’den yarışmacı olarak katılan Karagöllü Kardeşler’e bir satranç saati hediye etmesi de veliler tarafından büyük alkış aldı.

Açık Kategori’de ise artık bir aile görünümünü veren sporcular, hakemler ve organizasyon komitesi sırayla birbirlerini tebrik ettiler.

Özet ve Gelecekteki Turnuvalar

 

2006 yılının henüz Mayıs ayında Satranç Olimpiyatları’nın İtalya’da düzenlenecek olması nedeniyle satranç sezonunun ilk döneminin oldukça yoğun geçeceğini söylemek mümkün. Bu nedenle İzmir Satrancı’nda da sırasıyla İzmir İl Birinciliği ve İzmir Yaş Grupları Birinciliği turnuvaları 17 Ocak 2006’da başlayacak olan Türkiye Yaş Grupları Seçmeleri öncesinde düzenlenecek olan 2 turnuva. Tabii, aradaki Süper Lig müsabakalarını da göz önünde bulundurursak İzmir’li sporcuları ve velilerini yoğun satranç günlerini beklediğini söyleyebiliriz. Unutmadan, Halkapınar Spor Salonu artık İzmir’in birçok turnuvasına ev sahipliği yapacak. Bu muhteşem tesisin İzmir Satrancı’nın hizmetine açılmış olması gerçekten de büyük bir şans.

 

5. Sıracettin Bilyap Anı Turnuvası’na dönecek olursak, çok başarılı bir organizasyona tanıklık ettiğimizi söyleyebiliriz. Kafeteryası, otoparkı, Metro’ya olan yakınlığı ve en önemlisi sessiz salonlarıyla sporcular ve velileri bu yeni mekandan oldukça memnun kaldılar. İSEM’den Neşe Kanmazalp tüm gün sporculara ve velilerine yardımcı olmaya çalıştı. Hakem arkadaşlar da katılımcılardan ve turnuva organizasyon komitesinden tam puan aldı. Dileğimiz bu turnuvanın yavaş yavaş uluslararası bir boyut kazanması. 6. Sıracettin Bilyap Turnuvası’nda bir kere daha buluşmak üzere, şimdilik hoşçakalın.

 

Satranç Dolu Günler!

Haber: FM Alper Efe Ataman


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir