Satrançta şans var mı?

Satrançta şans var mı?

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

 

Satranç bir şans oyunu değildir. İki taraf da eşit şartlarda oyuna başlar ve herşey açıktır. Satrançta zar atılmaz, kart çekilmez. Bu anlamda satrançta şans olamaz ama rakibin tahtadaki hamleleri ve yaklaşımı sizin şansınız olabilir. Ivanchuk – Nakamura oyununda  Ivanchuk iyi konumda iken zorunlu kazanç bulabilmek için sadece bir hamle için 1 saat (!) harcar. Üstelik kazanç bulamaz ve 5 dakika düşünceyle oynanabilecek Şg2 hamlesini tercih eder. Aşırı zaman kullanımı yüzünden zeitnot (zaman sıkışması) gelir ve Ivanchuk’un bayrağı düşer. Sizce bu şans değil mi?

Kasım ayında Anand ile Carlsen Dünya Şampiyonluğu maçı yapacak. Henüz bu maç başlamamışken üst düzey GM’ler bir sonraki şampiyonluk maçı için Grand Prix’lerde mücadele etmeye devam ediyorlar. Paris’teki Grand Prix’nin sekizinci turu sonunda Amerikalı GM Nakamura 5.5 puan ile tek başına lider. 2800 ratinge de yaklaşan Nakamura son turda Ivanchuk karşısında oldukça şanslı bir galibiyet elde etti.

Son konum belirsiz ve Ivanchuk kesinlikle kötü değil ama bayrağı düşen Ivanchuk kaybetti.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

paris-ivanchuk

Satranç dünyasının en ilginç ustalarından biri olan Ivanchuk hem sempatikliği hem de gariplikleriyle ünlü. Son turda kazancı zorlamak için bir hamleye 1 saat harcayınca zaman sıkışmasından kaybetti. Bununla beraber Ivanchuk hep dikkat edilmesi gereken bir oyuncu. En kötü durumdayken bile inanılmaz sonuçlar elde ediyor. Adaylar Turnuvası’nda hem Kramnik’i hem de Carlsen’i yenebilen tek oyuncu.

Ivanchuk ile ilgili

paris-caruana

Caruana bir yenilgi sonrası Gelfand’ı yenerek toparlandı ve ikinciliğe yükseldi. 3.Fb5 e6’lı Sicilya’da seyrek gelen 5.d4 hamlesi sonrasında Caruana üstünlük elde etti. Gelfand 12…e5 hamlesi hakkında “felaket” yorumunu yaptı çünkü 13.g3! sonrası beyaz oldukça iyidir.

 

paris-grishchuk

Grishchuk ise Giri’yi yendi. Oyun sonrasında Grishchuk “Anish herşeyi bilir ama şanslıyım ki bugünkü açılışın teorisini bilmiyordu” diye yorum yaptı. Oynanan oyunsonu beyazlar için daha iyi kabul ediliyor.

 

Turnuvada Son Puan Durumu

table08

 

Bağlantılar

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Nakamura Ivanchuk
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir