Lost dizisinde satranç

Lost dizisinde satranç

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Dünyada tartışmasız en çok takip edilen dizi olan “Lost” dizisi 3. sezon 11’nci bölümde içerdiği satranç görüntüleri ile dikkat çekti. Uçak kazasıyla bir adada mahsur kalan yolcuların başından geçen sıradışı, mistik, gizemli olayları konu alan dizinin bu bölümünde Locke isimli karakter, adada keşfettikleri bir istasyonda eski bir bilgisayarda bulduğu bir satranç programıyla oynama fırsatını kaçırmaz. İlk oyunu kaybeder, ikinci oyunu ise kazanır. Bu iki oyun da satranç tarihinde önemli yer tutan oyunların tekrarıdır. Her bölümü için milyonlarca dolar ödenen dizinin yapımcıları acaba hangi iki ünlü oyunu seçmişti. Satranç literatürü konusunda iddialı iseniz işte size görüntüler. Bakalım oyunları tahmin edebilecek misiniz? Özellikle tahtanın yarısının göründüğü birinci oyunu tahmin etmek oldukça zor. Haberin devamında diyagramları ve oyunları görebilirsiniz.

Dizideki Oyunlar Nelerdi

Kolay örnekle başlayalım. Locke’un kazandığı ikinci oyunu 2000 elo’nun üzerindeki oyuncular veya Satranç Okulu derslerini takip edenler belki hatırlayabilir. Dizide 40…Ke1 hamlesinden sonra bilgisayar olmadığı halde mat ilan ediyor. Yapımcılar herhalde satrancı fazla bilmeyenlerin mat beklentilerini gerçekleştirmek istemişler.

 Satranç diyagramı

Oyun Karpov – Kasparov 1985 oyunu. 90’lı yılların ortalarında uzmanlar tarafından satranç tarihinin en iyi oyunu seçilmiştir. Bu oyunda Kasparov çok teknik bir şekilde Karpov’un iki atını oyun dışı bırakarak oyunu kazanır. Oyun “Taşı Oyun Dışı Bırakma” konusunun bir örneği olarak incelenmişti.  Oyunu inceleyebilirsiniz Karpov-Kasparov 1985



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Satranç diyagramı

 

Locke’un oynadığı ve kaybettiği ilk oyun 39…Vg3 mat ile biter. Tabii ki mat değil ama normalde oyun bu şekilde terk ile sonuçlanmıştır. Tahtanın çok azının göründüğü bu oyunu hatırlamak çok daha zor. Üstelik tüm konum gözükmediği için veritabanlarına arattırma şansı da yok. Bakalım siz hatırlayabildiniz mi? Bu arada Beyaz Şah da f1’de.

Satranç diyagramı

 

Oyun Ivanchuk-Jussupow oyunudur. Jussupow oyunu oldukça parlak biçimde kazanıyor. Oyunları izleyin

 

Satranç diyagramı

 

 

 

Satranç diyagramı 

 

Lost Dizisi Hakkında

Lost  Amerikan yapımı bir dizidir. Türkiye‘de sadece Dizimax kanalında gösterilmekte olan dizi, 1 Altın Küre ve 6 Emmy olmak üzere 28 ödül almıştır. Özellikle karışık senaryosu ve anlatım şekli hayli ilgi toplamıştır.

Uçak kazası ile bir adada mahsur kalan insanların öyküsü anlatılmaktadır. Özellikle her bölümde, bir karakterin geçmişine gidilerek ana senaryo beslenmektedir.

Bu adada mahsur kalan 48 kişi arasında değişik karakterler mevcuttur; bir cerrah, bir iletişim subayı, bir rock yıldızı, bir kanun kaçağı, bir inşaat işçisi, bir dolandırıcı, bir milyoner ve daha birçok enteresan özelliğe sahip insan… Bu insanlar, daha adadaki ilk günlerinde adanın mistik güçlere sahip olduğunu farkederler. Uçak kazasında hayatta kalmayı başarmışlardır, ancak asıl hayatta kalma savaşı şimdi başlamaktadır.Adadakiler, hayatta kalmak için birlik olmanın gerekliliğini henüz çözemeden, bazı kişiler arasında kavgalar çıkmaya başlar. Ama sonradan başlarına gelen trajik olaylar, onları birlik olmaya iten bir sebep olur. Çok geçmeden, adada yalnız olmadıklarını anlarlar. Adaya 16 yıl önce gelmiş birilerinin bıraktığı imdat çağrısını duyarlar. Bütün bu trajik olaylara bir de yeraltına açılan gizemli bir kapı da eklenince, adadakiler için hayat iyice zorlaşır… 

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Lost_(dizi)

 

Hazırlayan Selim Gürcan

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir