Kramnik’in Çılgın Fedası

Kramnik’in Çılgın Fedası

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

“Satranç tahtasında tüm denizlerdekinden daha fazla macera vardır.” demişler yıllar önce. Gerçekten de satranç bilmeyenler için tahtada yapılan hamleler pek birşey ifade etmeyebilir ama oyuncular bilinmezliklerle dolu bu denizde sık sık imkansız görünenin peşinden koşarlar. Antalya’da oynanmakta olan Dünya Takımlar Şampiyonası’nda Kramnik Türk Milli Takımı’nın birincisi masası olan Ipatov’a karşı 29…e5!! hamlesini yapıyor. Devamı ise 30.dxe5 Axe5 ile alet fedası.

Dünya Takımlar Şampiyonası’nda Altıncı Tur

Dünya Takımlar Şampiyonası’nın altıncı turunda birincilik iddiasındaki güçlü Rusya ile Türkiye karşılaştı. Dünyanın süper satranç gücü Rusya karşısında Türkiye’nin şansının sıfıra yakın olduğunu düşünebilirsiniz ama Avrupa Takımlar Şampiyonası’nda Türkiye’ye kısa süre önce 2.5 – 1.5 kaybeden Rusya maçı çok önemsiyordu. Kim bilir belki de bu sebepten Dragan Solak’a kaybeden Grishchuk takımda yer bulamadı.

ipatov-kramnik

Birinci masada GM Ipatov – GM Kramnik maçı çok ilginçti. Kapalı konumda siyah avantajlı. Beyazın a5’teki atı geri dönemez durumda. Bu satırları yazarı siyahlar şahını siyah şahını Karpov tarzı bir manevra ile b6’ya yerleştirsin ve sonra da …h4 yarmasını hazırlasın diye düşünürken Kramnik sert bir tepki gösteriyor. 29…e5!! hamlesi ve devamındaki at fedası rakibi sağlam olarak düşündüğü noktadan yıkıyor.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

30.dxe5 Axe5 31.fxe5 Vxe5 sonrasında beyazın c3, e3 ve g3 piyonları zayıf. Ayrıca a5’teki atın oyun dışı olması da Kramnik’in işini kolaylaştırıyor. Satrançta bu tür fedalara konumsal fedalar denir. Siyah fedanın karşılığında rakibi mat etmiyor veya hemen verdiği taştan fazlasını almıyor ama devam eden baskısı var.

ipatov-kramnik-2

Ve Ipatov’un terk etmek zorunda kaldığı konum. Terk size erken gelebilir ama inanın bize bu konumda hiç bir Büyükusta Kramnik’e karşı oynayıp kendine işkence ettirmez.

ipatov-kramnik-3

Oyunu izleyelim

 

 

kramnik-savasci

Kramnik’in oyunu bir başka tarihi oyunu hatırlatmakta. Gruenfeld – Spielmann 1934 oyununu kaçırmayın.

 

GM Mustafa Yılmaz – GM Nepomniachi oyununda açılışta birşeyler beyaz için kötü gidiyor. Moral bozukluğu şaşılacak bir hata getirdi. 20 Ke1?? Vxb4 terk.

yilmaz-nepom

solak-karjakin

İkinci masada Karjakin – Solak oyunu sıra dışıydı. Bu düzeyde ustalar o kadar kuvvetlidir ki rakibin olağanüstü fedalarını fark edip buna izin vermeyebilirler. 

karjakin-solak-1

Solak 17…Af8 oynadı. Beyazın 18.Ff1 hamlesi bitirici gibi gözüküyor. Tehdit edilen kale kaçınca hem c6 hem de a6 boşta kalacak.

karjakin-solak-2

Karjakin 18.dxe5 yaptı. Eğer 18.Ff1 gelseydi 18…Ag6!! siyahlara büyük üstünlük verirdi. Kalite fedası sonrasında beyaz şah tehlikede kalacak. 19.Fxb5 axb5 20.Va2 Ah4 21.Ve2 Vd7 sonrasında tehdit …Vh3, Axf3, Vg2 

karjakin-solak-2-b

İnanılmaz bir durum. Beyaz kaliteyi kazanabilirdi ama oyun kayıp olurdu. Karjakin tehlikeyi fark edip kötü bir oyunsonunu tercih ediyor.

karjakin-solak-3

Oyunda oluşan konumda Solak piyon önde ama kazanca yetmedi.

 

Bağlantılar

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir