Kasparov Babalamalı Satranç Oynarsa

Kasparov Babalamalı Satranç Oynarsa

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Dünya Şampiyonu Garry Kasparov şüphesiz en hırslı satranççılardan biriydi ve hala da öyle. Satrancı bırakmasının üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen arada sırada gösteri maçlarına katılıyor ve hala hırslı olduğunu gözler önüne seriyor.

2015 yılında Kasparov, Short ile maç yapmıştı ve hala ne kadar hırslı olduğunu göstermişti. Kasparov maçı kazanmakla kalmadı ama satrancı bırakmasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen hırslı hareketleri ile dikkati çekmişti.

Karpov ile Kasparov arasında bu açıdan ciddi bir fark vardı. Karpov 1998 yılında Türkiye’de simultane verirken çok rahattı, nezaketen berabereler yaptı, güldü, eğlendi. Katılımcılara rating sınırı getirmedi, isteyen oynadı. Üstelik salona İstanbul gezisinden sonra yorgun bir şekilde gelmişti.

Kasparov İstanbul’da simultane verdiğinde gayet dinçti. Dinamik hareketleriyle rakiplerine korku verdi. Her oyundan 1000  dolar alıyordu ve 2000 rating üzeri oyunculardan da iki misli para alacaktı. Gösterideki ratingli oyuncuları da özellikle öğrendi ki ona göre daha dikkatli oynayabilecekti. Oyunlar başladıktan sonra da en minik rakiplerine büyüklere yaptığı gibi manyeller yapmaktan geri kalmadı. Gösteri boyunca yüzü hiç gülmedi.

2014 yılında Sinquefield Kupasının sonunda özel eğlenceli bir organizasyon düzenlendi. Yapılan bir gösteri maçı da Seirawan ve Kasparov arasında bir gösteri maçıydı.

Maçın özelliği her türlü babalamaya açık olmasıydı!



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Oyuncular her türlü manyeli, normalde oyunlarda kabul edilemeyecek hareketleri yapabiliyordu. Seirawan olaya öyle adapte olmuştu ki oyundan önce Kasparov’a mendil hediye etti. Oyunu kaybedince göz yaşlarını silebilsin diye!

Oyunda seyircilerin babalama yapması da serbestti. Hamleler için tezahürat etmek serbestti. 2750 civarı bir ortalamanın arkanızda olduğunu hissetmek ilginç bir duygu olsa gerek.

Aşağıda izleyebileceğiniz gibi tüm çabalara rağmen Kasparov kesinlikle eğlence havasında değildi. Oyunda Kasparov her zamanki gibi tüm dikkatini verdi, babalamalara kulak asmadı. Zaten normalde bir miktar manyel yapan Kasparov ekstra bir çaba içine girmedi. Tüm eğlenceyi aşağıdan takip edebilirsiniz.

 

2014 yılının bir başka etkinliği ise takım satrancıydı. Turnuvanın iki organizatörü baba ve Sinquefield’in de katıldığı oyunda her oyuncu 3 hamle yaptıktan sonra yerini bir başka Süper Büyükustaya bırakıyordu. Ve yine babalamak serbestti!

Videoda Kasparov ve Carlsen’i de karşılıklı oynarken görebileceksiniz.

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir