GM Nakamura 16 Yaşında A.B.D. Şampiyonu!

GM Nakamura 16 Yaşında A.B.D. Şampiyonu!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

San Diego kentinde düzenlenen A.B.D Şampiyonası’nı 16 yaşındaki genç GM Hikaru Nakamura tie-break maçları sonunda GM Alexander Stripunsky’yi 2-0 mağlup ederek Bobby Fischer’den bu yana Amerika Şampiyonası’nı kazanan en genç oyuncu olarak tarihe geçti. GM Nakamura bu başarısıyla $25000’ı da kazandı. Bayanlarda ise WGM Rusudan Goletiani yine tie-break maçları sonunda WFM Tatev Abrahamyan’ı dize getirerek $12500’lık ödülün sahibi oldu…

Genç GM Nakamura son zamanlardaki yüksek performasıyla bu turnuva başlamadan önce de favoriler arasında gösteriliyordu, özellikle de Libya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda genç büyükusta, GM Aleksandrov, GM Lastin gibi oyuncuları eleyip ilk 16 sporcu arasına kaldığında dikkatleri üzerine çekmişti. Kendisinin, yakın zamanda Meksika’da GM Sergei Karjakin ile oynayacağı 6 partilik maçta bu yeni sıfatıyla oynayacak olması karşılaşmayı daha da enteresan hale getiriyor. Bilindiği gibi, GM Karjakin’de olimpiyatlarda 2900+ Elo’luk bir performans göstererek Ukrayna’nın almış olduğu altın madalyaya büyük katkıda bulunmuştu.

Turnuvanın bir diğer favorisi olan GM Gata Kamsky için bu turnuvanın hiç de iyi geçtiği söylenemez. Eski günlerini oldukça aratır bir performans sergileyebilen GM Gata Kamsky, yine de kuvvetli rakipleri IM Lapshun ve GM de Firmian’ı yenerek +2 skoruyla kendini teselli etmiş olmalı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Üstteki fotoğrafta sağda görünen GM Alexander Stripunsky, turnuvanın sonuna kadar GM Nakamura’yı takip etti. Her ne kadar şampiyonluğu son anda genç rakibine kaybetmesine karşılık, yine de almış olduğu $17000’lık ödül kendisini memnun etmiş olmalı.

Bayanlarda ise oldukça çekişmeli geçen mücadeleyi yukarıdaki fotoğrafta görüntülenmiş olan WGM Rusudan Goletiani kazandı. Kendisinin son turda Olimpiyat Takımı’nda oynayan WGM Anna Zatonskih’i mağlup etmesi, aynı zamanda psikolojik bir zafer olarak da değerlendirilebilinir. Çünkü, WGM Goletiani milli takıma seçilmemişti (Aynı zamanda GM Nakamura da Milli Takım’da oynamadı).

Olimpiyat’taki gümüş madalyanın baş mimarı GM Susan Polgar da turnuvayı ziyaret edenler arasındaydı…

Son Sıralama (Erkekler)
1. GM Nakamura 7/9 $25000
2. GM Stripunsky 7/9 $17000
3. GM Kaidanov 6.5/9 $13200

Son Sıralama (Bayanlar)
1. WGM Goletiani 4.5/9 $12500
2. WFM Abrahamyan 4.5/9 $9200
3. IM Krush 4/9 $7100

Turnuvayla ilgili teknik detayları ve son sıralamanın tamamını resmi websitesinde bulabilirsiniz.

Resmi Site: http://www.uschesschampionship.com/

Haber: Alper Efe Ataman


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir