Dünya Şampiyonası’nda tuvalet krizi devam ediyor

Dünya Şampiyonası’nda tuvalet krizi devam ediyor

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Elista’da oynanmakta olan Dünya Şampiyonası’nda ortaya çıkan tuvalet krizi maçın devamını tehlikeye soktu. Topalov’un ekibi tarafından yapılan itiraza olumlu cevap verildi ve oyuncuların ortak tuvaletleri kullanılmasına karar verildi. Bu kararı taraflı ve aşağılayıcı bulan Kramnik 5’nci oyuna çıkmayarak hükmen kaybetti. Maçın devam ettirebilmesi için Kirsan Ilyumzhinov Rusya başkanı Putin ile randevusunu iptal ederek ederek Elista’ya döndü. Gün gün, dakika dakika kriz ve detayları haberin devamında.

 

 

 

Topalov Dünya Şampiyonluğu maçını bırakmakla tehdit ett (28 Eylül 2006)Topalov menajeri aracılığıyla Oranizasyon Komitesi ve İtiraz Kurulu’na gönderdiği açık mektupta Kramnik’in özel dinlenme odasındaki tuvaleti olağanüstü sıklıkta kullandığını ve bu durumun şüphe yarattığını ima etti. Eğer Kramnik herkese açık tuvaletler kullanmazsa Topalov maça devam edip etmeme konusunu ciddi şekilde düşünecekti.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

İtiraz Kurulu karar verdi; oyuncular için ortak tuvalet (29 Eylül 2006)FıDE Asbaşkanı  Makropoulos, Amerika Kıtası başkanı Jorge Verga ve Başkan Yardımcısı Azmaiparashvili’den oluşan itiraz kurulu karar verdi; Kramnik’in tuvalet ziyaretleri Bulgar ekibi tarafından abartılmıştı ama buna rağmen özel tuvalaetlerin kapatılmasına ve sadece iki oyuncunun gidebileceğiı bir tuvaletin kullanılmasına karar verildi. İtiraz Komitesi ayrıca Danailov tarafından 5.000 dolarlık teminat parasının geri verilmesine uygun gördü.

Kramnik maçtan çekilebilir (29 Eylül 2006)İtiraz Kurulu’nun verdiği kararı haksız bulan Kramnik dinlenme odasındaki şahsi tuvaletin kullanıma açılmaması halinde maça devam etmeyeceğini yazılı olarak dile getirdi. Aynı mektupta Kramnik, maçta 2 puan geri düşen Topalov’un psikolojik bir saldırı düzenleyerek Kramnik’in konsantrasyonunu bozmaya ve Kramnik’i aşağılamaya çalıştığı iddia edilmekte.

Oyun Beş; dakika dakika (29 Eylül 2006)15:00 Taraflar arasındaki anlaşmazlığı çözmek için maç ertelendi.15:30 Topalov masaya oturdu, Kramnik’in saati çalışıyor. Oyun saat 15:22’de başladı.15:45 Kramnik dinlenme odasında tuvaletinin açılmasını bekliyor. Tuvalet açılmazsa oyunun başlamayacağı görülmekte.16:15 Kurallara göre Kramnik oyunu kaybetmiş gözüküyor. Kramnik yapılan basın toplantısında İtiraz Kurulu’nun tamamen taraflı olduğunu iddia etti. Kramnik yeni bir İtiraz Kurulu belirlenmesi gerektiğini ve ertesi gün beşinci oyunu oynayabileceğini söyledi.17:00 Başhakem Geurt Gijssen Kramnik’in 5’nci maçı kaybettiğini onayladı.17:45 Kramnik basın toplantısında bir açıklama yaptı. Makropolous ve Azmaiparashvili’nin Topalov’un menajeri Danailov’un yakın arkadaşları olduğunu ve bu sebepten taraflı davrandıklarını iddia etti ve beşinci oyundan maça devam edebileceğini tekrarladı.

Kramnik’ten ikinci mektup (29 Eylül 2006)Maç anlaşmasının 3.17.1 maddesine göre:Tüm itirazlar İtiraz Komitesi’ne ilgili oyun bittikten en geç 2 saat sonra yazılı olarak ulaştırılmalıdır.Topalov tarafından yapılan itiraz yukarıdaki kurala uygun olarak yapılmamıştır. İtiraz boş günde gelmiştir. Bu sebeple itiraz İtiraz Kurulu tarafından otomatik reddedilmeliydi.

Maç anlaşmasının 3.18.3 maddesine göre:Dünya Satranç Şampiyonluğu Komitesi turnuva salonu, koşullar vs gibi konularda organizatörlerle anlaştıktan sonra, bu konuda oyuncular tarafından gelecek itirzlar anlaşmadaki hakları ihlal edilmedikçe dikkate alınmaz.İki oyuncu da oynama koşullarını kabul etmiştir. Bu sebeple koşullar kesinlikle bağlayıcıdır. İyi bir sebep olmadıkça koşulların değişmesi ancak iki oyuncunun onayıyla olabilir.

Mr Kramnik’in Talepleriİtiraz Kurulu üyelerinin değişmesiDinlenme odası kayıtların sadece hakemler tarafından incelenmesiMenajer Danailov’dan yazılı özür mektubu


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir