Carlsen Patladı!

Carlsen Patladı!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Norveç’teki süper turnuvanın beşinci turunda Carlsen adeta tahtada bombalar patlattı. Yandaki diyagram Karjakin – Carlsen oyunundan 33…Axf4 fedasıyla Carlsen rakip şahın peşine düşer. İşin ilginci Karjakin’in kabul edemediği bu zehirli at daha sonra kendini bir kez daha e5 karesinden feda ederek oyunu kazandırır. Bu galibiyet ile Carlsen 3 puana yükselirken Karjakin 4 puanda kaldı. Geri kalan turlarda Carlsen’in daha rahat eşlendirmeleri var.

Açılışta Carlsen 1.e4 hamlesine 1…e5 yanıtını verince oyun İspanyol açılışı ile devam etti. 9….Ab8 Breyer devam yolunu tercih eden Carlsen açılışta hafif kötüydü. Karjakin baskısını artırdı ve belli bir noktada rakibini piyon vermeye zorladı. İyice karışıklaşan konumda Carlsen yarattığı baskı ile taktik imkanlar yakaladı. Oyun sonrası basın toplantısında Carlsen’in sıcağı sıcağına verdiği analizler gerçekten etkileyici. Aşağıdan bu videoyu izleyebilirsiniz.

karja-carlsen-5

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Oyun sonrası basın toplantısı

 

Carlsen oyunun gelişiminden memnun olmadığını ama Carlsen’in Vb2 oynasından hoşnut kaldığını söyledi. Bu oyunu kazanmasından dolayı Nakamura’nın sevindiğinden çünkü lideri yakalama şansı elde ettiklerinden bahsedildiğinde cevabı “Yardımcı olmaktan her zaman memnun olurum” şeklindeydi.

Oyuncunun hemen oyun sonrasında bilgisayar desteği olmadan ne derinlikte hesap yaptıklarını görmek gerçekten öğretici.

karjakin-carlsen-1

İşte kritik konum. Carlsen 33…Axf4 ile çok kuvvetli bir atak elde ediyor. Analizlerde Carlsen beyazları idare edecek bir varyant öneremedi.

34.gxf4 Fxf4 35.Şg2 f5! sonrası siyah iyi. Bu fedayı Karjakin kabul edemedi.

karjakin-carlsen-2

Aynı at sonra 37…Axe5 ile feda ediliyor. Fikir 38.Fxe5 sonrasında 38…Vc6 ile g2’den mat etmek.

norwaycross-05

Bağlantılar


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir