Bulgaristan-Türkiye Görme Engelliler Maçı

Bulgaristan-Türkiye Görme Engelliler Maçı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

02-04 Aralık 2004 tarihlerinde İstanbulda uluslar arası bir satranç etkinliği vardı. İstanbul Görme Engelliler Spor Kulübü (İGES) satranç takımı ile Bulgaristanın Plodyif (Pilibe) Körler Derneği Satranç takımları karşı karşıya geldiler. Bu bir dostluk maçıydı ama, her iki takımda da ülkelerinin klasmanda ön sıralarında yer alan milli oyuncuları bulunuyordu. Bulgar ekibinin altı oyuncusundan üçü milli sporcuydu. Birinci masaları ise dünya üçüncüsü olan Türk asıllı Rasim Nizamof’tu.
Oyunları izleyin | Oyunları indirin   

Türk ekibinde de yine ilk dört masa milli takım oyuncularından oluşuyordu. Her iki takım oyuncularının tümünün biribiriyle maç yapması esasına dayanan Schveningen dönerli takım turnuvası usulüyle gerçekleştirilen maçlar altı masa üzerinden oynandı. Karşılaşmalar oldukça zorlu ve heyecanlı geçti. Oyunculara her parti için bir saat o­n beş dakika düşünme süresi verildi. Müsabakalar sonunda İGES oyuncularından ilk iki masada yer alan Kerim ve Selim Altınok yaptıkları beşer maçtan üçünü kazanarak üçer puan elde ettiler. Levent Aclan bir buçuk,  Remzi Çolak ise 0.5 puan aldılar. Konuk ekip toplamda oldukça farklı bir sonuçla üstünlük sağlarken, oyuncularımızın elde ettiği uluslar arası deneyim önemliydi. Bulgaristanın satrançta her zaman bir güç ve ekol olan doğu blokuna dahil olduğu düşünülecek olursa bu sonuç normal sayılabilir. 

Bu karşılaşmanın yapılması yıllar öncesinden düşünülmüştü. Ancak gerçekleşmesi için İstanbul Görme Engelliler Spor Kulübü başkanı Ahmet Ünüvar’ın özverili ve yoğun çalışmaları bekleniyormuş. Gerçekten de Ünüvar’ın gayretleri sayesinde İGES’in sınırlı imkanları değerlendirilerek İstanbul’un tarihi ve turistik bölgelerinden biri olan SultanAhmet’te küçük ama şirin bir otelde bu dostluk maçı gerçekleştirildi.

Kapanış töreninde anlamlı dostluk sahneleri sergilendi. Bulgaristan ekibi, ağırlamadan ve Türk misafirperverliğinden memnuniyetlerini belirterek, gelecek yıl ekibimizi kendi ülkelerine davet ettiler.

Bu tür organizasyonların yenilerine örnek oluşturmasını diliyoruz. 

Haber:  Av.Dr. Selim Altınok ve Av.Dr. Kerim Altınok



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Körler Satrancı
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir