Anand: Resmen batırdım!

Anand: Resmen batırdım!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Londra Satranç Klasik’in sekizinci turunda Nakamura ile berabere yapan Dünya Şampiyonu Anand isyan etti: “Resmen batırdım!”  Anand’ın oyunundan şikayetçi olan sadece satranç severler değil kendisi de belli ki performansından hiç memnun kalmamış. Nakamura’ya karşı beyazla oynayan Anand iyi konumunu değerlendiremedi. Üstelik kayıp duruma geçti ve şans yardım etti de beraberliği kurtarabildi. Kramnik rakibi Jones’u yenerek 3 puan sistemine göre Carlsen’in ensesinde. Carlsen bu turda boştu. Son turda Carlsen – Anand ve Adams – Kramnik maçı var.

Londra Klasik Satrançta Heyecan Dorukta

Carlsen bu turnuvada 3045 gibi yüksek bir performans göstermekte. Takipçisi Kramik ise 2977 performansla takipçisi. Normal şartlarda Kramnik’in performansı olağanüstü kabul edilir ve Kramnik’in birinci olmasına noramal gözle baklırdı. Tabii Carlsen olmasa!

Londra Klasik Satranç Turnuvası’nın bir özelliği oyuncuların tek sayıda olması ve her tur bir oyuncunun boşta kalması. Bu sayede boşta kalan oyuncu maçları yorumlayabiliyor.

Kramnik beyaz taşlarla Gawain Jones’a karşı 1.Af3 c5 2.b3 d5 açılışını oynadı. Normalde 1.b3 Larsen Açılışı olarak bilinir. Beyazla hipermodern bir yaklaşım. Rakibe merkezi veriyor ama sonra merkezi aletlerinizle yıkmaya çalışıyorsunuz. 1.b3 ile çaprazdan gelişecek fil de etkin baskı aracıdır. Kramnik değişik sırayla Larsen Açılışı’nın avantajlı sayılan bir varyantına girmiş oldu. Sonrasında rakibinin merkez piyonlarına baskı kurdu ve kaliteye karşı 2 piyon elde etti. Oyunun bundan sonraki aşaması Kramnik’in rakibini yavaş yavaş boğması ve kazanmasıydı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Son turda Kramnik rakibi Adams’ı yener ve Carlsen de Anand ile berabere kalırsa turnuvayı eş puanla bitirecekler. Şunu daha hatırlatalım son turnuvada Carlsen, Anand’ı ezici bir biçimde yenmişti. Carlsen – Anand oyununu Satranç Okulu’nda incelemiştik  Satranç severler son turu merakla bekliyor.

Anand – Nakamura Karşılaşması

anand-nakamura

 

Kramnik – Jones Oyunu

kramnik-jones

 

McShane – Polgar Oyunu

Polgar turnuvadaki ilk galibiyetini siyahla elde etti. Üst düzey turnuvalardan yıllarca uzak kalan Polgar eski formundan uzakta.

mcshane-polgar

 

Aronian – Adams

aronian-adams

 

 

Tur 8 sonrasında sıralama (3-1-0 puanlama)

İsim Fed Elo Gms Puan
Carlsen, Magnus NOR 2848 7 17
Kramnik, Vladimir RUS 2795 7 15
Adams, Michael ENG 2710 7 12
Nakamura, Hikaru USA 2760 7 10
Anand, Viswanathan IND 2775 7 8
Aronian, Levon ARM 2815 7 7
Polgar, Judit HUN 2705 7 5
McShane, Luke ENG 2713 7 5
Jones, Gawain C B ENG 2644 8 3

Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Anand
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir