Oyunsonu tekniğiniz ne kadar iyi?

0
376
carlsen oyunsonu 1

Günümüzde pek çok satranççı neredeyse sadece açılış çalışmakta. İyi bir açılışın iyi bir oyunu garanti edeceğini düşünmek ise çok büyük bir hatadır. Öğrencilerin oyunlarını incelediğimde oyunortasında ve oyunsonunda çok büyük hatalar yapıldığını görmekteyim. Öte yandan açılıştan oyun kaybeden veya çok kötü duruma geçen çok nadir. Genelde yapılan hatalar konumsal değerlendirme ve hesaplama hataları. Pek çok satranççı konumun inceliklerini yeterince anlayamıyor ve hesaplama konusunda da bir sistemle hareket etmiyor rastgele düşünüyor. Oyunsonu ise çok daha kötü olabilmekte. Oyunsonuna giren oyuncu adeta sudan çıkmış balık gibi ne yapacağını bilemiyor. Açılışı usta bir oyuncu oynayan oyuncular oyunsonunda acemi gibi davranıyor.

Her konuda olduğu gibi oyunsonunda da belli incelikler bulunmakta. Örneğin size “Oyunsonunda daha da önemli hale gelen iki şey nedir” diye sorsam cevap aklınıza hemen gelir mi bilemiyorum.

Oyunsonunda daha da önemli hale gelen iki şey:

1) Geçer piyonlar
2) Şahı etkin kullanmak

Elbette oyunsonunda en önemli kazanç metodlarından birisi vezire çıkmak. Bu sebeple oyunsonu bilmek aynı zamanda gireceğiniz oyunsonunun iyi olup olmadığını anlamaktır. Magnus Carlsen, Capablanca, Botvinnik gibi oyunsonu uzmanlarının en büyük özelliklerinden birisi budur. Piyon yapısının geçer yaratmaya daha elverişli olduğu durumları bilebilmek bir avantajdır.

Ve elbette şahı kullanabilmek de çok önemlidir. Pek çok tecrübesiz oyuncu şahını oyuna sokma zahmetine girmeyebiliyor.

Oyunsonu ile ilgili anlatılacak çok şey var ama sizi şimdi kendinizi test etmeye devam ediyoruz.

Satranç Antrenörü ile hazırladığım örnekte mümkün olduğunca yapabileceğiniz tipik hatalara cevap veriliyor. Örneği bir kaç defa inceleyip alternatif hamlelere verilen yorumlara dikkat ediniz.

Testten/dersten verim almanız için acele etmemenizi öneririz 1500 UKD üstüne yöneliktir.

Aşağıdaki uygulamada beyazın hamlesini taşları hareket ettirerek bulmaya çalışınız. Belli başlı yanlışlarla ilgili açıklamalar vardır. Dikkatlice inceleyerek soruları cevaplayınız. Her hamlede ipucu düğmesinden hamle hakkında fikir alabilirsiniz. Testin sonunda başarı yüzdeniz açıklanacaktır.