Masum Hamleler Filmindeki Bu Çocuğu Tanıdınız mı?

Masum Hamleler Filmindeki Bu Çocuğu Tanıdınız mı?

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

 

Amerikalı ünlü satranç antrenörü Pandolfini onunla 7 yaşında tanıştığında yeteneğine hayran kalmıştı. Pandolfini’ye göre bu çocuk 9 yaşında iken 11 yaşındaki Fischer’den daha kuvvetliydi. Ders verdiği binlerce çocuk arasında karşılaştığı en yetenekli çocuktu. Henüz 7 yaşındayken 40 kişiye simultane veren bu çocuk bir filme de konu olmuştu: “Searching for Bobby Fischer” veya “Masum Hamleler” filmine. Hayır bu oyuncu Joshua Waitzkin değil, Jeff Sawyer! Hani turnuvanın sonunda Waitzkin’in berabere teklifini reddedip kaybeden çocuk. Jeff Sawyer kimdi ve ona ne oldu merak ediyorsanız buyrun…

“Searching For Bobby Fischer” belki de tarihin en güzel satranç filmlerinden biri olma özelliğine sahip. Özellikle satranç oyuncusu velilerin muhakkak izlemesi gereken bir yapıt. Genel olarak sinema severler tarafından da sevilen film 7.6 IMDB puanına sahip. Satrancı tutkuyla seven yetenekli Joshua Waitzkin’in satrançtaki erken kariyerini anlatan film efsanevi Amerikalı Şampiyon Bobby Fischer’e de göndermelerde bulunuyor. Satranca yetenekli bir çocuk, babası ve çevresi ile ilişkileri filmin temelini oluşturmakta.

masum hamleler_afis

lawrence-fishburne-masum



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Fimde ünlü aktör Lawrence Fishburne de oynuyor. Fishburne, Waitzkin’in parktaki gönüllü antrenörüdür ve beraber yıldırım oyunlar oynarlar. Bu sahnelerdeki gerçekçilik, oyuncuların satranç taşlarını ve saati kullanmadaki becerileri filme büyük gerçekçilik vermekte ve tecrübeli satranç oyuncularının beklentilerini karşılamakta.

benkingsley

Ben Kingsley ise Amerikalı antrenör Bruce Pandolfini rolünde. Waitzkin parkta satranç dalaverelerini öğrenmekte ve vezirini oyuna erken sokmaktadır. Öğrencisinin sağlam bir temele sahip olmasını isteyen Pandolfini bunları yasaklar. Öte yandan parktaki oyunlardan çok zevk alan Waitzkin motivasyonunu kaybeder ve sonuçta orta yolunu bulmak zorunda kalırlar.

sawyer-searching

Filmdeki ünlü final maçı sahnesi. Beyaz tişörtlü çocuk filmde antipatik olarak gösterilen Jeff Sarwer. Oyun esnasında Waitzkin kazancı görür ama berabere teklif eder. Hırslı rakibi Sarwer ise teklifi redderek kaybeder.

Oysa gerçekte oyun berabere bitmiştir! Üstelik Sarwer kazanç vaziyetteyken!

İşte merak edenler için bu da oyun: Jeff Sarwer – Joshua Waitzkin

Hollywood filmlerine zaten inanmıyorduk değil mi?

Jeff Sarwer satranca parlak bir başlangıçtan sonra bir anda ortadan kaybolur ve yıllar sonra başarılı bir poker oyuncusu olarak döner.

Ayrıca bir fırsat bulunca kuvvetli bir satranç turnuvasından da oynar. Yıllarca oynamamış olmasına rağmen Büyükustaların da olduğu turnuvada 3.’lüğü paylaşarak başarılı olur.

jeff sarwer_poker

Fimin ana karakteri Joshua Waitzkin 2480 eloya ulaşır ve Uluslararası Usta olur.

Ondan sonra ne olduğunu ise Carlsen açıklıyor: “Josh’un satrançta başarılı olabilmek için yeterince öldürme içgüdüsü yoktu. Bu sebepten daha barışçıl bir dala (Ju Jitsu dövüş tekniği) geçti.”

Jeff Sarwer’ın şaşırtıcı hayat hikayesini izleyebilirsiniz.


 

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir