Magnus Carlsen’in Gizli Yardımcıları

Magnus Carlsen’in Gizli Yardımcıları

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Şampiyonluk maçı başlamadan önce Anand yardımcılarını basın toplantısında açıkladı. Carlsen ise mahcup bir gülümseme ile “Anand’ın iyiliğine maalesef cevap veremeyeceğim” diyerek yardımcılarını açıklamadı. İşin ilginci maç bitti, Carlsen şampiyon oldu, yardımcılar hala sır ama elimizde yeni bilgiler var!

i

Satrançta turnuva veya maç öncesinde veya sırasında oyuncuya yardımcı olan kişilere sekundant denir. Sekundantların görevi maç öncesinde rakiplere karşı her türlü hazırlığı yapmaktır. Satranç bilgisayarlarının bu kadar kuvvetli olmadığı ve oyunların 40 hamleden sonra ertelendiği dönemlerde sekundantlar oldukça önemliydi. Sekundantlar rakibin zayıflığını bulmak için büyük çaba sarf ederlerdi. Hatta bu çalışmalar geceli gündüzlü olurdu.

İyi bir sekundant gece çalışan gündüz ise uyuyan oyuncuydu pek çok zaman. Örneğin bir oyun ertelendiğinde yeri gelir oyuncu uyur ama sekundant sabaha kadar analiz edip sabah analizlerini sunardı. Oyuncu yarışmaya gittiğinde de sekundant artık uykuya dalabilirdi.

Günümüzde şartlar değişmiş olsa da sekundantlar önemini koruyor. Örneğin Carlsen bu maçta hayatında ilk kez Caro Kann Savunması oynadı. Carlsen şüphesiz bu savunmayı oynamak için bir sekundantından incelikleri hızlıca öğrenebilmek için destek almış olabilir. Hatta sekundatın sakladığı bazı yeni hamleleri de Carlsen’e sunmuş olması çok doğaldır.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Carlsen sekundantlarını neden açıklamadığını şöyle anlatıyor.

“Bu temelde benim kararım. Benim yaklaşımım bu. 2014 yılında bir Dünya Şampiyonluğu Maçı daha yapacağım. Bu sekundantlarımın çalışmalarından dolayı minnettar olmadığım anlamına gelmez. Harika bir iş yaptılar ve ileriki maçlar için bunu açıklamamak daha iyi.”

anand-carlsen-2

Carlsen’in yardımcısı olarak bilinen tek isim GM Jon Ludvig Hammer ve o da Norveçli. Norveç televizyonunda Carlsen ile bir sekundanttan bekledikleri üzerine konuştular. Carlsen’e göre etrafındaki insanlar onu uygun havaya sokabilmeli. Oyuncuların elo güçleri en önemli kriter değil. Hammer Carlsen ile uzun süredir arkadaş ve bu açıdan uygun seçim.

Carlsen hazırlıklarında bilgisayardan da destek aldı. Bir Oslo firması çok güçlü bir bilgisayar kullanarak Carlsen’e yardımcı oldu. Carlsen Hindistan’dayken de bu imkandan yararlanabildi.

Bununla beraber insan faktörü çok önemli. Sekundantlar sizi rakiplere karşı bilgisayarlardan daha iyi hazırlayabilir. Bilgisayarlar maçtaki kritik anları ve gerilimleri fark etmezler. Bu sebeple bu noktada insan sezgilerine, kararlarına ihtiyaç vardır. İte bu sebeple Carlsen iki Büyükustadan daha yardım aldı – GM Ian Nepomniatchi ve GM Laurent Fressinet

Fressinet AFP

32 yaşındaki Fressinet Carlsen’in iyi arkadaşı. Fransanın 3 numaralı oyuncusu ve 2012 yılında Avrupa Birinciğini ikinci bitirdi. Carlsen ve Fressinet’nin samimi oyunlarını aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Nepomniatchi (Nepomniyaçi diye okunur) 23 yaşında Rus Büyükusta. 2721 eloya sahip genç oyuncu daha önce de carlsen’in sekundantı olarak çalışmıştı.

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir